OGY - Krónika 5. rész (kérdések)

Belföld, 2021.03.01

A Klubrádióról, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról, útfelújításokról, a marcali kórházról és az érettségiről is kérdezték a kormányt hétfőn a képviselők az Országgyűlésben.



DK: mit fognak tenni a Klubrádió ügyében?



Varju László (DK) szerint a kormánynak a válság kellős közepén is az volt a legfőbb gondja, hogyan tudja megszüntetni a szabad nyilvánosság maradékát, a Klubrádiót.

Mit fognak tenni, meddig tartják fent a jogsértő állapotot a Klubrádió ügyében? - kérdezte.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára felhívta a képviselő figyelmét arra, hogy nem a kormánnyal, hanem az uniós és a magyar jogszabályokat alkalmazó bírósággal van vitája. A bírósági döntés szerint a Klubrádió - sorozatos jogsértések miatt - nem sugározhat tovább automatikusan a frekvencián, ezért nyílt, többszereplős pályázaton döntenek a frekvencia sorsáról - ismertette. Megjegyezte, a rádió 2011 óta a magyar piacon egyedülálló módon ingyen és pályázat nélkül használhatta a frekvenciát.

Kitért arra, hogy jelenleg is zajlik az érintett frekvencia pályáztatása és a Médiatanács egyedüliként nyilvántartásba vette a Klubrádiót üzemeltető társaságot.

Szerinte ha a képviselőnek valóban érték lenne a sajtószabadság, akkor nem tört volna be több képviselővel együtt a köztelevízió székházába.



LMP: a legnagyobb járvány közepette van itt az ideje a változtatásnak az egészségügyben?



Hohn Krisztina (LMP) arról beszélt: hétfőn éjfélkor lép életbe az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, ugyanakkor az egészségügyi dolgozók közül sokan az utolsó pillanatig nem tudták megismerni az új munkaszerződésüket, gondolkodási időt sem hagytak az aláírásra.

Azt kérdezte: hogyan gondolja a kormány, hogy sikeresen védekezhetünk a járvány ellen megtört, bizonytalanságban élő, csökkentett számú, alulmotivált egészségügyi személyzettel.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszában fontos lépésnek nevezte a radikális orvosi béremelést és azt is, hogy 70 év után kivezethetik a rendszerből a hálapénzt. Hangsúlyozta: az ápolók bére 4 év alatt 72 százalékkal emelkedik, az orvosoknál pedig várhatóan több mint 100 százalékos lesz a béremelés, ami "nem az alulmotiváltság irányába mutat".

Jelezte: februárban az országos kórház-főigazgató egy hosszú tájékoztató levelet is kiküldött a kórházaknak, amelyből tájékoztathatták a munkavállókat a szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos részletkérdésekről.



Fidesz: hogyan folytatódik a Tokajt és Taktaharkányt, illetve a Szerencset és Prügyet összekötő út fejújítása?


Koncz Zsófia (Fidesz) azt kérdezte: hogyan folytatódik a Tokajt és Taktaharkányt, illetve a Szerencset és Prügyet összekötő út fejújítása. Felidézte: édesapja, Koncz Ferenc országgyűlési képviselőként az elmúlt években kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy az érintett szakaszok felújítása elkezdődjön.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszában a baloldali kormányok súlyos felelőtlenségének nevezte, hogy 2010 előtt jelentős karbantartási lemaradás halmozódott fel az útfelújításokban. Ezzel szemben - folytatta - a nemzeti-polgári kormány kiemelt feladatának tekinti az indrastrukturális fejlesztéseket, így 2010. és 2020. között 6600 kilométernyi útszakasz rendbetétele történt meg.

Ismertette: a Tokaj és Tiszaladány közti felújítás tavasszal elindul, az év második felében pedig megkezdődik a Taktabáj és Prügy közötti szakasz felújítása is, míg a Szerencs és Prügy közötti szakasz felújításának tervezése zajlik.



Jobbik: adják vissza a marcali kórház önállóságát!



Steinmetz Ádám (Jobbik) marcali kórház önállóságának visszaadását, a várólisták csökkentését, a kormány által megszüntetett szülészet-nőgyógyászat és a gyermekosztály újraindítását és a hét éve megígért CT-berendezés beszerzését követelte. Azt kérdezte: az ígértekkel ellentétben, miért nem lett önálló a marcali kórház november elsején, és az azóta eltelt négy hónapban sem.

Rétvári Bence, államtitkár azt válaszában kifejtette: az egészségügyi rendszerben a járványhelyzet alatt változás állt be, így a megyei kórházaknak nagyobb szerepe van a városi kórházak szakmai koordinálásával kapcsolatban. Ugyanakkor hozzátette: a marcali kórház olyan önállósággal rendelkezik, mint bármilyen másik városi kórház.

Kiemelte: a marcali kórház az elmúlt években 453 millió forintos támogatást nyert el pályázatokon, a költségvetésből pedig 220 millió forintos forrást kapott, ez pedig egyáltalán nem az elsorvasztás jele.



DK: miért nem fogadták el az Országos Diáktanács javaslatait az érettségivel kapcsolatban?



Arató Gergely (DK) azt kérdezte: igaz-e, hogy a szaktárca nem fogadta el az Országos Diáktanács javaslatait az érettségi lebonyolítása kapcsán.

Ismertetése szerint a tanács többek között azt javasolta: az idei érettségiknek ne legyen feltétele az 50 óra közösségi szolgálat; az emelt szintű vizsgák esetében ne kelljen más iskolákba utazni; a pedagógusok kerüljenek előrébb az oltási tervben.

Rétvári Bence államtitkár válaszában arra hívta fel a figyelmet: tavaly tavasszal a baloldal sajnos nem vette észre ezt a testületet, hanem az érettségi eltörését követelte, annak ellenére, hogy a diáktanács annak megtartását javasolta a megfelelő biztonsági intézkedések mellett.

Jelezte: az új javaslatokat is megvitatta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a tanáccsal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!