OGY - Krónika 5. rész (kérdések)

Belföld, 2021.04.12

Az infrastruktúra-fejlesztésekről, a Balaton védelméről, a koronavírus elleni oltásokról és az érettségiről is kérdezték a képviselők a kormány tagjait hétfőn a parlamentben.



Fidesz: milyen infrastruktúra-fejlesztések várhatóak?


A kormány további vidéki infrastruktúra-fejlesztési lépéseiről érdeklődött Vigh László (Fidesz), megemlítve, az ilyen beruházások egyik eredménye, hogy Európa egyik vezető szállítmányozási cége - közel 16 milliárdos, negyedrészben kormánytámogatással megvalósuló - beruházást hajt végre választókerületében, Zalaegerszegen.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az elmúlt és a következő években zajló robusztus fejlesztésekről beszélt, célként említve, hogy a 2010 óta látható bővülés ellenére a mainál is több főút fusson az országhatárokig, és az ország bármely pontjáról fél órán belül elérhető legyen a gyorsforgalmi utak hálózata. Nem állunk rosszul ebben - jegyezte meg, majd a 2018 és 2022 között vasúti fejlesztésekre fordított 2500 milliárd forintnyi forrást emelte ki és azokról a "vérmes tervekről" beszélt, hogy Budapestet gyorsvasút kösse össze a térség nagyvárosaival.



Jobbik: miért asszisztál a kormány a Balaton kizsákmányolásához?


Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) arról tudakozódott, miért asszisztál a kormány a Balaton kizsákmányolásához. Példaként hozta fel, hogy az elmúlt évtizedben sorra jelentek meg azok a beruházások, amelyek az ökológiát is veszélyeztetik és el is veszik a magyaroktól a tavat. A Balaton mindenkié - fogalmazott a képviselő.

Válaszában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt emelte ki: a kormány különösen elkötelezett a Balaton-part értékeinek megőrzésében és a pihenési lehetőségek megtartásában.

Hozzátette: ennek szellemében készült a 2019-ben életbe lépett területrendezési törvény, amelyet széleskörű egyeztetést követően alkottak meg; ez a partra a legszigorúbb előírásokat tartalmazza, de a távolabbi területek szabályozása is keményebb az országos átlagnál.



DK: hány idős ember halt meg amiatt, hogy nem jutott neki lélegeztetőgépes ellátás?



Varga Zoltán (DK) arra várt választ: hány idős ember halt meg úgy, hogy nem jutott lélegeztetőgépes ellátáshoz? Hány idős ember a vírus, és hányan a Fidesz és a kormány áldozata? - tette fel a kérdést.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt válaszolta: szemben sok más európai országgal, Magyarországon minden betegnek, idősnek és fiatalnak egyaránt jut ágy, lélegeztetőgép, személyzet és gyógyszer is. Hozzátette: amíg a kormány lélegeztetőgépeket szerzett be, illetve a nyár folyamán 3643 orvosnak és a 9535 ápolónak nyújtott speciális, a koronavírusos betegek ellátásával kapcsolatos képzést, addig a baloldal a támadta a védekezést, és a magyarokat a vakcinák ellen hangolta.



LMP: mikor kapnak támogatást az egyéni- és kisvállalkozások?



Csárdi Antal (LMP) azt kérdezte: mikor lesz teljes bértámogatás, és mikor kapnak jövedelempótló juttatást az eddig minden támogatásból kimaradt egyéni vállalkozók és kisvállalkozások?

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet: a kormány azt vállalta, hogy a legalább annyi munkahelyet hoz létre, amennyit a járvány elpusztít. Szerinte a kormány eddigi intézkedései több mint 1 millió 660 ezer embernek tudtak segíteni. Úgy értékelt: a baloldal, a "Gyurcsány-koalíció" eközben semmit nem tett, sőt ha rajta múlt volna, akkor nem lenne bértámogatás és hitelmoratórium se.



Jobbik: a City 7 ingyenes újság már a kampány kezdete?



Kálló Gergely (Jobbik) a City 7 című ingyenes hetilap megjelenésével kapcsolatban gyűlöletkampánnyal vádolta a kormányoldalt, és azt kérdezte, hogy ez az újság már a kampány kezdete-e.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki kabinetiroda államtitkár jelezte: nem tartja feladatának, hogy bármely médium szerkesztőségi munkáját minősítse. Mi nem fogunk szerkesztőségekbe vagy TV-székházba berontani vagy az újságírókat szakmától való eltiltással fenyegetni, mint a Jobbik szövetségesei - jegyezte meg. Azt ajánlotta a képviselőnek, hogy ha a normálisabb hangnemet és a kevesebb gyűlöletet szeretne, akkor kopogtasson Gyurcsány Ferencnél.



DK: mikor hallják meg az érintettek hangját érettségi-ügyben?



Bősz Anett (DK) azt kérdezte, mikor hallja meg a kormány az érintettek szavát az érettségi ügyében, tekintettel arra, hogy az idei próbaérettségi eredményei rosszabbak, mint a többéves átlag, illetve, hogy a diákokat egyelőre nem lehet oltani, a tanárokat pedig túl későn kezdték oltani ahhoz, hogy az érettségi kezdetéig megkaphassák a második oltást is.

Rétvári Bence államtitkár válaszában politikai "hergelésnek" minősítette a képviselő szavait. Emlékeztetett: bár az ellenzék tavaly meg akarta akadályozni az érettségit, a diákok levizsgáztak, úgy hogy nem alakul ki egyetlen járványügyi gócpont sem.

Elmondta: idén is arra készülnek, hogy legnagyobb biztonsági intézkedések - a maszkhasználatra, a távolságtartásra, és a hőmérsékletmérésre vonatkozó szabályok betartása - mellett alapvetően írásbeli vizsgákat tartsanak. Emellett - folytatta - vállalták a pedagógusok soron kívüli oltását is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!