OGY - Krónika 5. rész (kérdések)

Belföld, 2021.10.25

Ellenzéki képviselők az iparűzési adó megvonásáról, egy józsefvárosi iskolaösszevonásról, a Balaton-parti állami ingatlanok eladásáról, a daganatos betegek ellátásáról, a paksi atomerőmű bővítéséről és a lakástakarék-támogatásról kérdezték a kormány képviselőit hétfőn az Országgyűlés ülésén.



DK: mikor kapják vissza az önkormányzatok az iparűzési adót?



Hajdu László (DK) azt kérdezte, mikor kapják vissza az önkormányzatok az iparűzési adót, amelynek 50 százalékát a koronavírus-járvány miatt vonta el a kormány.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta: a koronavírus-járvány elleni védekezés és a válság elleni küzdelem áldozattokkal jár, amihez mindenkinek hozzá kell járulnia. Hozzátette: a XV. kerület - a DK-s képviselő körzete - erős pénzügyi helyzetben van, továbbra is működőképes.



LMP: miért vontak össze két iskolát Józsefvárosban a szülők beleegyezése nélkül?



Csárdi Antal (LMP) arról beszélt, nemrégiben Józsefvárosban a szülői munkaközösségek beleegyezése nélkül összevonták a Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnáziumot és a Deák Diák iskolát. Azt kérdezte, miért nem kérték ki a szülők véleményét az átszervezésről és kapnak-e segítséget az intézmények a valódi integrált oktatás megvalósításához? Rétvári Bence, az Emmi államtitkára rámutatott: az összevonás deszegregációs intézkedéseket előíró bírósági döntés alapján történt. Hozzátette: a baloldal "háttérvilágában mozgó" szervezetek indítanak hasonló pereket országszerte.



Jobbik: melyik Balaton-parti ingatlant fogja még a kormányoldal "zsebre tenni"?



Steinmetz Ádám (Jobbik) azzal vádolta a kormányt, hogy az elmúlt években több Balaton-parti állami tulajdonban lévő területet adott el, így a balatonboglári Sellő kempinget, a fonyódligeti gyermektábort és a balatonberényi üdülőt is. Azt kérdezte, melyik Balaton-parti ingatlant fogja még a kormányoldal "zsebre tenni" és elvenni a magyar családoktól, tervezik-e értékesíteni a korábbi vízügyi igazgatóság üdülőjét Balatonmáriafürdőn, a hozzá tartozó szabadstranddal együtt.

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár azt mondta: a magyar kormány nem fosztja meg a családokat az ingyenes strandolástól és Balaton-part elérésétől. Jelezte: a közvetlen vízparti telek a balatonmáriafürdői önkormányzat tulajdonában van.



DK: mi lesz az ellátatlan daganatos betegekkel?



Bősz Anett (DK) arról beszélt, hogy a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság konferenciáján bemutatott tanulmány szerint a koronavírus időszakában 15-20 százalékkal kevesebb daganatos pácienst diagnosztizáltak Magyarországon. A tanulmány szerinte cáfolja Kásler Miklós szakminiszter korábbi nyilatkozatát, miszerint egyetlen betegről sem tudott, akit ne láttak volna el.

Rétvári Bence államtitkár úgy reagált: az ellenzék "embertelen álhírkampányt" folytat, összemossa a két-három évente szükséges szűrővizsgálatokat és a rákos betegek kezelését.

Hangsúlyozta: 2019-hez képest 2020-ben 3,1 százalékkal több klinikai onkológiai kezelés történt meg, de az kétségtelen, hogy a járvány miatt egyszer két hónapra, majd 3 hétre felfüggesztették a szűrővizsgálatokat.



LMP: miért Moszkvával tárgyal a kormány a paksi bővítés tervdokumentációjáról?



Keresztes László Lóránt (LMP) a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban bírálta a kormányt. Azt kérdezte: hogyan fordulhatott elő, hogy miután a Paks II-dokumentáció engedélyét elutasította a hatóság, a külügyminiszter Moszkvában tárgyalt a Roszatom vezetőivel. A telephely földrengésbiztonságával kapcsolatban is aggodalmának adott hangot.

Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: a hatóság hiánypótlást kért, de jogos igény, hogy még az építkezés megkezdése előtt kapjon választ a hatóság minden felmerülő kérdésre. Jelezte: a külügyminiszterrel napi konzultációban vannak ebben az ügyben és nem csak Szijjártó Péter, de ő maga is volt Oroszországban tárgyalni.

Hangsúlyozta: a kutatások szerint a telephely nem földrengésveszélyes.


Jobbik: mikor kapják vissza a magyarok az elvett lakástakarék-támogatást?


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a lakáscélú előtakarékosság állami támogatásának eltörlése miatt bírálta a kormányt. Szerinte a kormány a megszüntetéskor azt ígérte, hogy lesz hasonló célokat szolgáló támogatott program, de ez nem valósult meg.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta: a lakástakarékprogram államilag aránytalanul nagy költségvetési forrást emésztett fel, hatékonysága azonban nem volt megfelelő. Szerinte ehelyett a kormány komplex családi otthonteremtési támogatást hozott létre.

Felhívta a figyelmet arra: a csok-ot Jakab Péter, a Jobbik elnöke is igénybe vette, aki ugyan minden héten a Fidesz-kormány tagjait börtönbe akarja küldeni, de az általuk létrehozott családtámogatási programmal mégis él.

Ezt kétszínűnek és hiteltelennek nevezte. A csok működik és a magyar társadalom igényével találkozik, itt van erre a példa - mutatott az államtitkár a patkóban mögötte ülő Jakab Péterre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!