OGY - Krónika 5. rész (kérdések)

Belföld, 2021.12.06

Az inflációról, az M44-es út építéséről, a TAO-támogatásokról, a tanárok és a diákok koronavírus-teszteléséről, valamint a nőkről, a környezetvédelemről és a mezőgazdaságról is kérdezték a képviselők a kormány tagjait hétfőn az Országgyűlésben.



LMP: mit tesznek azért, hogy az infláció ne egye meg az emberek jövedelmét?



Demeter Márta (LMP) azt mondta: Magyarországon az idén és jövőre is 5 százalék körüli lehet az infláció, és ha változatlan marad a gazdaságpolitika, akkor nagy a veszélye annak, hogy akár több évre is "beragadhatunk" egy 4-7 százalékos inflációs sávba. Azt kérdezte: mit tesz azért a kormány, hogy az infláció ne "egye meg" a magyar emberek jövedelmét?

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte: a magasabb infláció nem magyar jelenség, nem a magyar kormány okozta, hanem a gazdasági újranyitással jár együtt a "megugrása" mindenhol a világban.

Kijelentette: a kormány mindent megtesz, hogy "kikompenzálja" a magas inflációt. Hangsúlyozta: nőnek a reálkeresetek és megmarad a nyugdíjak vásárlóértéke is.



Fidesz: mikorra fejeződik be az M44-es gyorsforgalmi út utolsó szakaszának építése?



Dankó Béla (Fidesz) arról beszélt: eddig 79 kilométer épült meg a Kecskemét térségétől Békéscsabáig tartó, 120 km-es M44-es gyorsforgalmi útból. Azt kérdezte, mikor fejeződhet be az utolsó szakasz megépítése?

Schanda Tamás, az innovációs tárca államtitkára közölte: az M44-es út Lakitelek és Tiszakürt közötti 10 kilométeres szakaszának megépítése jelenleg is zajlik, 2021 végére lehet készen. Hozzátette: a Szentkirály és Lakitelek közötti szakasz 2024 első negyedévére lehet készen, a Kecskemét és Szentkirály közötti szakaszt pedig 2025 közepén adhatják át.



Jobbik: hány, kizárólag külföldi állampolgárságú gyermek sportolásához nyújt TAO-támogatást a kormány?



Steinmetz Ádám (Jobbik) azt kérdezte: pontosan hány, kizárólag külföldi állampolgárságú gyermek sportolásához nyújt TAO-támogatást a Fidesz-kormány? Normális dolog a magyar adófizetők pénzéből támogatni azt az utánpótlás csapatot, amely kizárólag külföldi nevű játékosokkal lép pályára? - firtatta.

Jelezte, ezt a kérdést már korábban is feltette, de nem kapott rá választ.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára közölte: 2010 óta jelentősen növekedett mind a szabadidős-, mind a versenysportban résztvevők száma. Megjegyezte: az a mai sportvalóság, hogy külföldiek is játszanak Magyarországon és magyarok is játszanak külföldön.



MSZP: miért nem tesztelnek a közoktatásban?



Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azzal vádolta a kormányt, hogy a koronavírus negyedik hullámában "még az eddigieknél is jobban magára hagyta az embereket". A hatósági eljárásokban teljes a káosz, nincs kontaktkutatás, a betegek és az egészséges is csak magukra számíthatnak - értékelt.

Azt kérdezte: mikor lesz ingyenes a tesztelés a tanároknak és a diákoknak, illetve miért nem törlik el a regisztrációt a 5-11 éves korosztály oltása esetén is.

Rétvári Bence államtitkár azt mondta: Magyarország a negyedik hullámban is gyorsabban olt, mint bármelyik európai ország.

Hangsúlyozta: a teszteknél van egy sokkal hatékonyabb eszköz, a vakcina, ugyanakkor ez ellen az ellenzék korábban petíciót indított és igyekezett az embereket elbizonytalanítani.

Jelezte: regisztráció akkor is van helyben, ha valaki az oltási akcióhéten veszi fel a vakcinát előzetes időpontfoglalás nélkül.



DK: miért hagyja cserben a kormány az élet számos területén a nőket?



Bősz Anett (DK) arról beszélt, hogy a kormány még mindig nem csatlakozott a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célzó Isztambuli Egyezményhez.

Az elavult szülészeti protokollok pedig rendre meggyalázzák méltóságukban az anyákat és a csecsemőket - jelentette ki. Azt kérdezte, a kormány miért hagyja cserben az élet számos területén a nőket?

Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár álsásgosnak és hiteltelennek nevezte, hogy a DK-sok a nőkért aggódnak, mert amikor tehettek volna értük, akkor nem tettek semmit.

A kormány megbecsüli és támogatja a nőket, sőt arra is odafigyel, hogy a lehető legnagyobb biztonságban érezhessék magukat - szögezte le.


LMP: hogyan végezhetnek környezetpusztító beruházásokat?


Ungár Péter (LMP) azt mondta, hogy Badacsonyörsön egy korábbi kemping területén négycsillagos szálloda épül, méghozzá úgy, hogy a beruházó letarolta a nádast, fákat vágott ki és meg kívánja szüntetni a strandot. A képviselő azt kérdezte, hogyan lehet környezetpusztító beruházásokat végezni úgy, hogy a hatóságok nem lépnek közbe?

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta, hogy a Veszprém megyei kormányhivatal a tervezett fejlesztéseket figyelemmel kíséri. A rendelkezésre álló információk szerint az önkormányzat a településrendezési szerződés megkötésén és a helyi építési szabályzat módosításán dolgozik, emellett folyamatosan egyeztet az illetékes hatóságokkal - tette hozzá.


Jobbik: a magyar sertéstartók nyár óta veszteséggel dolgoznak



Magyar Zoltán (Jobbik) arról beszélt, hogy a sertéstartók nyár dereka óta kilónként száz forint feletti veszteséggel dolgoznak. A kormány eközben Brüsszelre mutogat, hitelt kínál és részben hajlandó előre kifizetni az érintetteknek járó támogatást - bírált a politikus.

Farkas Sándor államtitkár azt felelte, hogy egyetlen uniós tagállam sem vetett be olyan széles eszköztárat a problémák kezelésére, mint a magyar. Kiemelte, hogy a piaci hullámzásokat a jövőben sem lehet elkerülni, de minél professzionálisabb, minél költséghatékonyabban termel egy ágazat, annál könnyebb ezeket átvészelni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!