OGY - Krónika 5. rész (klímapolitika, atomenergia)

Belföld, 2019.03.20

Az Országgyűlés egyes klímapolitikai tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatról, valamint az atomenergiáról szóló törvény és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló előterjesztésről vitázott szerdai ülésén.



LMP: nem szerencsés, ahogy a kormány az EU klímapolitikai céljaihoz viszonyul


Schmuck Erzsébet (LMP) hangsúlyozta: nem szerencsés, ahogy a kormány az EU szigorúbb klímapolitikai céljainak a megfogalmazáshoz viszonyul, és ezen változtatni kell. Hiányzik az igyekezet a kormányból, hogy megfeleljen a gyors klímaváltozás okozta kihívásoknak, a késedelem történelmi súlyú, mert a kormánynak kiemelt felelőssége van a lakosság felé - vélekedett.

Úgy vélte, a kormánynak radikális lépéseket kellene tennie a klímaváltozás okozta helyzet kezelésére, de nem látni, hogy megtenné ezeket.


Párbeszéd: Orbánnak mindig legfeljebb csak a második szempont lehet a klímaváltozás


Tordai Bence (Párbeszéd) szerint Orbán Viktornak mindig legfeljebb csak a második legfontosabb szempont lehet a klímaváltozás. Kifogásolta azt is, hogy a kormányban nincs egyértelmű gazdája a klímaváltozás elleni küzdelemnek, és a klímapolitikában csak minimális vállalásokat tett a kormány.

Közölte: a klímaváltozást illetően két karakteresen álláspont ütközik, az egyik Orbán Viktor miniszterelnöké, aki szerinte a legcsekélyebb érdeklődést sem tanúsítja az éghajlatváltozás iránt, a másik pedig Jávor Benedeké, aki - mondta - a legfelelősebb és legfelkészültebb magyar döntéshozó ez ügyben.


Zárszó


Kaderják Péter államtitkár zárszavában üdvözölte, hogy minden hozzászóló szerint fontos a klímavédelem kérdése, és az Országgyűlés elé kerülő javaslatokat alapvetően támogatják.

Kijelentette: a javaslatra a hazai földgázellátás biztonsága és a fogyasztói rezsiköltségek mérséklése miatt van szükség.



Az atomenergiáról szóló törvény és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény módosítása



Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár szerint a javaslat felülvizsgálja az ügyintézési határidőket az Országos Atomenergia Hivatal egyes eljárásaiban, valamint a tűzvédelmi szakhatósági eljárások esetén. A határidők módosítása biztosítja a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló beruházás megvalósítását - közölte. Hangsúlyozta: ez nem csak a határidők meghosszabbítását jelenti, ugyanis egyes engedélyezési eljárások esetén a hatályos rendelkezéseknél rövidebb ügyintézési határidőt állapít meg a javaslat.

Elmondta: a tűzvédelemi szakhatósági eljárásokkal kapcsolatban az ügyintézési határidők módosításán túl a javaslat azt kezdeményezi, hogy az új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos beruházás esetén tűzvédelmi szakhatóságként ne a katasztrófavédelem helyi szervezete, hanem a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága járjon el. Ezzel biztosítjuk a legmagasabb szintű szakmai részvételt az engedélyezési eljárásban - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a javaslat az Országos Atomenergia Hivatal eljárásában nagyszámú ügyfél esetén ismét lehetőséget ad a hirdetményi úton történő kapcsolattartásra. Az előterjesztés emellett részletszabályokat és technikai pontosításokat tartalmaz.



Fidesz: a javaslat a paksi kapacitásfenntartást szolgálja



Varga Gábor, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta: a paksi atomerőmű a magyar villamosergiatermelés alappillére, hiszen a hazai éves áramtermelés több mint felét adja, így fenntartható módon járul hozzá a levegő tisztaságának megőrzéséhez. Kifejtette: a javaslattal a kormány fő célja, hogy összhangot teremtsen az atomtörvény és az eljárási törvények között. Az előterjesztés megfelelően szolgálja a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházás megvalósítását - mondta.



A Jobbiknak politikai kifogásai vannak Paks 2-vel kapcsolatban



Kepli Lajos, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt, hogy a paksi bővítéssel kapcsolatos kifogásaik inkább politikai és nem annyira szakmai jellegűek, ezért a Jobbik a javaslat szavazásakor tartózkodni fog. Mint mondta, a Jobbik politikai szempontból bírálja a Paks 2-ről szóló kétoldalú megállapodást és annak titkosítását, ugyanakkor támogatja a nukleáris energia felhasználását.

Hangsúlyozta: a paksi bővítés megvalósulásának mikéntje a jelenlegi kormánypártok felelőssége.

Kiemelte: jelentős a csúszás a megvalósítás tekintetében, hiszen még engedélyezési szakaszban van a projekt és egyetlen kapavágás sem történt. Egyre tolódik a lehetséges átadás ideje, így ez akár összecsúszhat a jelenlegi blokkok leállításával is - tette hozzá.


KDNP: nukleáris energia nélkül nem lehet hatékonyan fellépni a klímaváltozás ellen


Aradszki András, a KDNP vezérszónoka kiemelte: a törvényjavaslat olyan kérdésekről szól, amelyek 2014 óta folyamatosan aktuálisak. Rámutatott: nyilvánvaló, érdeke Magyarországnak olyan erőművet építeni, ami hosszú távon garantálja az ország energiaellátását. Fontos emellett, hogy a klímavédelmi szempontoknak is meg tudjanak felelni - jegyezte meg a KDNP-s politikus.

Hozzátette: világszerte elfogadott, hogy nukleáris energia nélkül nem lehet hatékonyan fellépni a klímaváltozás ellen.

A KDNP támogatja a javaslatot - jelezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!