OGY - Krónika 5. rész (közszolgálattal kapcsolatos törvények)

Belföld, 2024.02.27

A KDNP vezérszónoka a kormány hatékony biztonságpolitikai munkájához szükséges módosításnak nevezte a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának tisztségét létrehozó törvényjavaslatot kedden a parlamentben az indítvány általános vitájában.KDNP: a kormány hatékony munkájához szükséges a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójaNacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka közölte: a javaslat nem újszerű intézményt vezet be, az európai uniós és NATO szövetséges országokban számos helyen megtalálható a miniszterelnök vagy az elnök alá közvetlenül rendelt nemzetbiztonsági főtanácsadó és az általa vezetett iroda.

A kormány hatékony biztonságpolitikai munkájához ez egy fontos és szükséges módosítás - hangsúlyozta. Mint mondta, a kormányoldal számára a legfontosabb célkitűzés, hogy megvédje Magyarországot és a magyar emberek békéjét és biztonságát. Ennek szellemében a KDNP támogatni fogja a törvényjavaslatot - jelentette ki.

Bírálta a baloldalt, miért szerinte kormányzásuk alatt "kinyitották az ajtót az orosz titkosszolgálatok előtt", és úgy vélte, nagy szerencséje van az országnak, hogy ilyen vészterhes időkben nem ők vannak a kormányrúdnál.MSZP: jó utat a kormánynak, "tovább a lenini úton"!Harangozó Tamás (MSZP) szerint az, hogy a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójáról szóló javaslatot egy nap alatt, kivételes eljárásban tárgyalja az Országgyűlés, világosan megmutatja, hogy a kormány számára mi fontos és mi nem.

Úgy értékelt: gazdaságilag nagy bajban van az ország, közben politikai és morális válság is van, hiszen a kegyelmi botrány miatt egyszerre mondott le a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter. Azt is mondta, hogy egy pedofil elkövető szökésben van, mert "két oligarcha brigád" veszekedése miatt a büntetés-végrehajtás a lábbilincsek rendszerét nem tudta működtetni, át kellene tekinteni a gyermekvédelmi törvényeket, és tárgyalnia kellene az Országgyűlésnek a miniszterelnök által a kegyelmi ügyben benyújtott alaptörvény-módosítást is.

Ebben a helyzetben az Országgyűlés egyetlen törvényjavaslatot tárgyal: azt, hogy legyen egy "frankó, tuti új pozíció", egy "mindenki fölött álló, jól fizetett, nem tudjuk kicsoda", aki majd mindenkiről mindent tud - fogalmazott. Azt kérdezte: miért ez a legfontosabb, és miért ezt kell egy nap alatt elfogadni?

Szerinte az államtitkár expozéjában azzal indokolta a javaslatot, hogy a miniszterelnök akarata minden körülmények között érvényesüljön. Ha ma Magyarországon tényleg az a legnagyobb baj, hogy a miniszterelnök akarata nem érvényesül még minden területen, minden körülmények között, "akkor csak azt tudom önöknek kívánni, hogy jó utat tovább a lenini úton" - fogalmazott.Jobbik: a gyermekvédelemmel kellene foglalkoznia a kormánynakDudás Róbert (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, két éve alakult ki az orosz-ukrán konfliktus, lassan fél éve zajlik a közel-keleti konfliktus, mégis most a legfontosabb, hogy átvigyen a kormány egy törvényjavaslatot, ami a magyar nemzetbiztonságot megvédi.

Jelezte: a javaslat több pozícióról szól, a nemzetbiztonsági főtanácsadóról és kabinetjéről, de azt nem lehet tudni, hogy a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szerepét ez hogyan érinti, alárendelt vagy mellérendelt lesz a viszony.

Arra is kitért: a kormány korábban olcsóbb államot ígért, ehelyett az elmúlt években sokszorosára nőtt a kormányzati gépezet, sosem látott létszámban vannak államtitkárok, helyettes államtitkárok és minisztériumok.

Hangsúlyozta: ahelyett, hogy a kormány ilyen javaslatokat tárgyal és szavaz meg 24 órán belül, inkább a szakma bevonásával a gyermekvédelemmel kellene foglalkoznia.

Kijelentette: jóérzésű képviselő ezt javaslatot nem tudja támogatni.


Mi Hazánk: miért most tárgyalják ezt javaslatot?


Apáti István (Mi Hazánk) vezérszónoka arról beszélt, hogy - hasonlóan az előtte szólókhoz - pártja is felettébb gyanúsnak tartja a törvényjavaslatot.

Azt mondta: jól fizetett tanácsadó és kabinet helyett a forrásokat akár a különböző technikai eszközök fejlesztésére, vagy valóban hozzáértő munkatársak képzésére is lehetne fordítani.

Feltette a kérdést, miért pont mostanra időzítették a javaslatot és miért kell azt gyorsított eljárással tárgyalni?

Ha a szomszédban zajló háború kitörésekor történt volna az átszervezést, akkor logikus és időszerű lett volna. Most kétéves fáziskéséssel reagálnak - vélte. Hozzátette: ha ilyen fáziskéséssel működtetik a titkosszolgálatokat, akkor vakarhatjuk a fejünket.

A gyermekvédelmi otthonok vonatkozásában megemlítette azt is, hogy a drogkereskedelem és fogyasztás, illetve a prostitúció előfordulása lassan mindennapossá válik. Úgy tűnik, a rendőrség figyelmét valamiért ezek az esetek elkerülik. Úgy látta: a gyermekvédelmi rendszer átvilágítása a papírmunka szintjén akad majd meg, ha nem vetnek be rendőri és titkosszolgálati eszközöket, és érdemi változás nem várható. Akkor van értelme a kormányfő által elmondottaknak, ha cselekvés követi a szép szavakat - közölte.

Jelen formájában nem támogatják a javaslatot - tette hozzá.


Zárszó


Dömötör Csaba zárszavában arra hívta fel a figyelmet: minden lehetséges módon meg kell erősíteni Magyarország biztonságát, amelyet a jövőben a korábbiaknál is jelentősebb kihívások érhetnek, ez pedig a koordináció szükségességét mutatja.

Hozzátette, bármilyen megoldást is választ a kabinet a helyzet kezelésére, egyik modellben sem fordulhat elő, hogy idegen államok titkosszolgálata kapjon bejárást a magyar titkosszolgálatokhoz, mint az előfordult a baloldal kormányzása idején.

Az államtitkár felszólalását követően az elnöklő Lezsák Sándor lezárta az összevont vitát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!