OGY - Krónika 5. rész (miniszterek eskütétele, napirend után)

Belföld, 2022.05.24

Letették esküjüket a miniszterek az Országgyűlés keddi ülésén, ezzel megalakult az új kormány.



Az ülésen először ismertették Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről.

Az átirat szerint az államfő május 24-i hatállyal a miniszterelnök javaslatára Csák Jánost kulturális és innovációs miniszterré; Gulyás Gergelyt Miniszterelnökséget vezető miniszterré; Lázár Jánost építési és beruházási miniszterré; Nagy Istvánt agrárminiszterré; Nagy Mártont gazdaságfejlesztésért felelős miniszterré; Navracsics Tibort területfejlesztésért felelős miniszterré; Palkovics Lászlót technológiai és ipari miniszterré; Pintér Sándort belügyminiszterré; Rogán Antalt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré; Semjén Zsoltot nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterré; Szalay-Bobrovniczky Kristófot honvédelmi miniszterré; Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminiszterré; Varga Juditot igazságügyi miniszterré; Varga Mihályt pedig pénzügyminiszterré nevezi ki.


Orbán: most igazán belevaló kormány kell!


Felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, most igazán belevaló kormány kell, amely felelős, egyesíti az országot és kellő erőt mutat.

A kormányfő felszólalásában kiemelte: a veszélyek és különösen a háború kijelöli a következő magyar kormány feladatait.

"Megőrizni, sőt megerősíteni a Kárpát-medence és Magyarország fizikai, anyagi és szellemi kulturális biztonságát, támogatni a magyar családokat, tőkeerőssé izmosítani a magyar vállalkozásokat és növekedési pályán tartani a magyar gazdaságot" - sorolta. Hozzátette: Magyarország következő kormányának tagjait erre figyelemmel kérte fel a közös munkára.

Kifejtette: a választópolgárok akaratából 2010 óta a negyedik, összességében az ötödik alkalommal mutathatja be Magyarország új kormányának tagjait. A helyzet mégis páratlan Magyarország 1990 utáni történetében, és köszönet illeti a választópolgárokat, hogy április 3-án "a népakaratot soha nem látott egyértelműséggel kinyilvánították" - mondta.

Hangsúlyozta: 1990 óta soha nem állt még kormány mögött olyan nagy és egységes választói akarat, mint amekkora a most hivatalba lépő kabinet mögé sorakozott föl, "ez részben megszolgált, részben megelőlegezett bizalom". A kormány tagjaitól azt várja, hogy a megszerzett bizalmat megőrizzék, a megelőlegezett bizalmat pedig valóra váltsák - jelentette ki Orbán Viktor.


Ezt követően a köztársasági elnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei, majd az Országgyűlés elénekelte a Himnuszt.

Az eskütételen az ellenzéki pártok közül az MSZP, az LMP és a Mi Hazánk képviselői vettek részt.


Napirend után


Novák Előd (Mi Hazánk) arra hívta fel a figyelmet napirend utáni felszólalásában, hogy Trianon, "hazánk legnagyobb tragédiájának" évfordulója nem ünnep, hanem gyásznap.

Balassa Péter (Jobbik) a légimentés nyugat-magyarországi - közlése szerint 7-800 ezer ember életét érintő - hiányosságait emelte ki.


Az elnöklő Oláh Lajos az ülést bezárva jelezte: a parlament következő plenáris ülésére a házbizottság ajánlása szerint kerül majd sor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!