OGY - Krónika 5. rész (napirend előtt: energiaáfa csökkentése, napirend, határozathozatalok)

Belföld, 2022.09.26

Az energiahordozók áfájának csökkentését követelte mind a Momentum, mind az MSZP képviselője napirend előtti felszólalásában, az Országgyűlés hétfői ülésén. Ezután a Ház elfogadta napirendjét.



Momentum: Magyarország nem a demokrácia útján jár


Gelencsér Ferenc (Momentum) szerint Magyarország már régen nem a demokrácia útját járja. Úgy fogalmazott: páriák lettünk Európában, egy háborús bűnös "trójai falónak használja az országot", a kormány pedig rezsiválságot idézett elő.

Kettős beszéd miatt bírálta a kormányt, és sorolta a problémákat: nincs elég tanár, nincs elég rendőr és orvos sem. A forint gyengülését és az abból fakadó inflációt azzal magyarázta a kormányhoz fordulva, hogy "önök nem a nemzetért, hanem a nemzetből élnek, nem voltak hajlandók gátat vetni az uniós források ellopásának".

Az áram és a gáz áfájának csökkentését, a rendszerhasználati díj eltörlését szorgalmazta.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában azért bírálta a képviselőt, amiért korábban államférfinak nevezte saját magát, "két év önkormányzati képviselőség és három hónap országgyűlési képviselőség után".

Azt kérdezte a momentumos politikustól: milyen teljesítmény kvalifikálja őt az államférfiúi minősítésre?

Arra is emlékeztette, hogy Gelencsér Ferenc a háborús bűnös, fasiszta Szálasi Ferenc köszöntését is használta a Facebookon. "Ha ezt egy jobboldali politikus tenné, már felnégyelnék" - értékelt. Szerinte mindezért illene a képviselőnek bocsánatot kérnie és a lemondást is megfontolnia.


MSZP: csökkenteni kell az energiahordozók áfáját


Komjáthi Imre (MSZP) részletes tájékoztatást kért arról, "miért nyerészkedik" a kormány a Pakson megtermelt áramon. Választ várt arra is, hogy a gáz, a fa és más energiahordozó esetében miért nem csökkentik az áfát? Miért emelik a lakossági áram árát, amikor arra semmi szükség nem lenne? - tette fel a kérdést.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára az áfacsökkentésről azt mondta: a baloldal kormányon megszüntette a nulla százalékos adókulcsot, a villamosenergia áfáját pedig több mint kétszeresére emelte. "A világpiaci árakat rázúdították az emberekre", az adócsökkentési programjuk ellenére pedig a választás után áfát emeltek - emlékeztetett.

Szerinte az ellenzéknek 2010 után lett volna lehetőséget áfacsökkentést támogatni, de egyetlen egyet sem szavaztak meg, mondván: azt a kereskedők lenyelik majd. Sőt a gazdasági árnyékminiszterük az árstopokat is ellenzi, szerinte a lakosságnak kellene spórolnia - mondta. Az ellenzék ellenezte a rezsicsökkentést, de a szankciókat mindig támogatta - kifogásolta.


Képviselői eskütétel


Miután Szabó Hajnalka és Végh Noémi jobbikos képviselők lemondtak országgyűlési mandátumukról, az Országgyűlés igazolta Ander Balázs és Dudás Róbert jobbikos politikusok mandátumátt, akik ezt követően képviselői esküt tettek a Ház előtt.


Napirend


A Ház elfogadta az Országgyűlés őszi ülésszakjának munkarendjét.

A napirendet elfogadásakor a képviselők döntöttek arról, hogy az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a jogalkotásról szóló törvény és a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény módosítását, az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló törvény módosítását, valamint ugyancsak a megegyezés érdekében további egyes törvények módosítását, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló előterjesztést, valamint az azzal összefüggő törvénymódosításokat sürgős tárgyalásba veszik, miután a Ház a házszabálytól eltéréshez nem járult hozzá.

Utóbbi két előterjesztést az előbbiekkel együtt szintén hétfőn tárgyalja meg a Ház.



Megválasztották a Nemzeti Választási Bizottság tagjait és póttagjait



Az Országgyűlés 141 igen, 37 nem szavazattal a Nemzeti Választási Bizottság tagjává választotta Cservák Csabát, Kicsi Zselyke Borbálát, Lehel Zoltán Zsoltot, Réthelyi Zoltán Attilát, Sasvári Róbert Lászlót, Szabó László Leventét, Szalay Tamás Károlyt. Póttag lett Gerencsér Balázs Szabolcs, Szabó István és Tóth Norbert.

A megválasztott tagok és póttagok esküt tettek.

Megbízatásuk kilenc évre szól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!