OGY - Krónika 5. rész (napirend előtt: koronavírus; mentelmi ügyek)

Belföld, 2020.11.16

A KDNP frakcióvezetője és a Fidesz képviselője is a baloldalt bírálta hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



KDNP: a baloldalra nem lehet számítani a veszélyhelyzetben



Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője úgy értékelt, veszélyhelyzetben látszik, ki milyen ember, a magyar emberek látják kire számíthatnak: a kormányra és az egészségügyre igen, a baloldalra viszont nem.

A frakcióvezető élesen bírálta a baloldalt, mert nem határolódtak el "Gyurcsány Ferenc egyik aktivistájának", Homonnay Gergelynek gyűlöletkeltő, uszító bejegyzésétől, amelyben a miniszterelnök halálát kívánta. Simicskó István egy Momentumos politikus, Csillag Tamás bejegyzését is kritizálta, amelyben azt írta, hogy a kormánypárti politikusokon kellene tesztelni az orosz koronavírus-vakcinát. Úgy vélte: a jelenlegi járványhelyzet közepette, amikor a kormány minden lehetséges vakcinával kapcsolatos opciót megnéz, egy ilyen típusú megjegyzés a védekezés hatékonyságát teszi tökre.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint a magyar ellenzék a hétfői napirend előtti felszólalások során bemutatta, hogyan gyárt álhíreket, és hogyan rombolja az egészségügybe és az oktatásba vetett bizalmat.

Bírálta a DK-s Arató Gergely felszólalását, és azzal vádolta az ellenzéki politikust, hogy szavai mögött semmilyen javító szándék nincsen, hanem az a célja, hogy minél több bizonytalanságot teremtsen.

Igaztalannak nevezte azokat az ellenzéki vádakat is, amelyek szerint a kormány nem tette meg a védekezéshez szükséges lépéseket elég gyorsan. Kijelentette: a kormány tavasszal és második hullámban is gyorsan lépett, a legutóbbi korlátozó intézkedéseket hamarabb vezette be az egymillió főre vetített fertőzöttek számához képest, mint Ausztria vagy más európai országok.



Fidesz: ha a baloldalon múlna, se a családok, se a munkahelyek nem kapnának támogatást



Halász János (Fidesz) arról beszélt: az elmúlt hét egészségügyi adataiból az látszik, hogy a járványhelyzet világszerte tovább romlik, és amíg nem lesz vakcina, addig az a cél, hogy lassítsák járványt, és közben segítsék a családokat és a gazdaságot. Úgy kell túlélni ezt az embert próbáló időszakot, hogy az emberek egészsége és állása is megmaradjon - hangsúlyozta.

Szerinte ez nagyban különbözik attól a megszorító politikától, amelyet a baloldal alkalmazott kormányzása idején. Egymillió embert tettek munkanélkülivé, sorozatosan emelték a rezsit, a családokat nem kímélték - mondta Halász János, aki szerint, ha a baloldalon múlt volna, akkor a koronavírus-járvány alatt sem kaptak volna támogatást se a munkahelyek, se a családok.

Hozzátette: a baloldal által vezetett önkormányzatok most is a "gyurcsányi recepthez" nyúlnak, és megszorításokat, adóemeléseket vezetnek be, míg a kormány mindent megtesz, hogy az embereket minél kevésbé terhelje meg a válság.

Kijelentette: a kamuvideót készítő és hamisított halálozási statisztikát közzé tevő MSZP-s Korózs Lajos nem maradhat az egészségüggyel foglalkozó bizottság elnöke, méltatlanná vált minden járványüggyel kapcsolatos pozíció betöltére.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta: a baloldali válságkezelés megszorításon alapul, az emberek jövedelmét csökkenti, jelentős áremeléseket és adóemeléseket hajt végre, azt remélve, hogy a költségvetés helyzet javulni fog. Hozzátette: ez korábban eladósodást, magas költségvetési hiányt, devizahiteles válságot és kilátástalan társadalmi-gazdasági helyzete eredményezett.



Nem függesztették fel Szabó Tímea (Párbeszéd) és Simonka György (Fidesz) mentelmi jogát


Az Országgyűlés 3 igen 145 nem és 1 tartózkodás mellett nem függesztette fel Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogát, amelyet becsületsértés vétsége miatt magánvádas ügyben kezdeményezett a bíróság. Szintén nem függesztették fel Simonka György (Fidesz) mentelmi jogát - 18 igen, 119 nem és 2 tartózkodás mellett - amelyet rágalmazás vétsége miatt, ugyancsak magánvádas ügyben kezdeményezett a bíróság.

Hargitai János, a mentelmi bizottság elnöke elmondta: mindkét ügyben azt vizsgálták, hogy közvádas vagy magánvádas ügyről van-e szó, és a bizottság többségi döntéssel, a testület eddigi gyakorlatát követve azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy ne függessze fel a mentelmi jogot.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!