OGY - Krónika 5. rész (napirend előtt: önkormányzatok, kormánypártok)

Belföld, 2021.09.20

Az önkormányzatok helyzetéről beszéltek és a kormánypártokat kritizálták ellenzéki képviselők napirend előtt, az Országgyűlés hétfői ülésén.



MSZP: mélyülnek az árkok



Varga László (MSZP) arról beszélt, hogy rendkívüli időszakot él át az ország, talán soha nem voltak ennyire távol a vélemények egymástól, "mélyülnek az árkok". Mintha teljesen másik országról beszélnének a kormánypártok és az ellenzék, mintha két országban élnének, és ez nem viszi előre az ország sorsát - vélekedett.

Elmondta: nehéz másfél éven van túl az ország, ami megviselte a társadalmat, nehéz anyagi helyzetben él a társadalom jelentős része. A kormánypártok mintha erről nem vennének tudomást, és sikerpropagandát építenek, amely nem találkozik a magyarok tapasztalatával - magyarázta.

Közölte: olyan, mintha a kormány revánsot akarna venni az önkormányzati választás eredményéért, nehezíteni akarja az ellenzéki vezetésű települések helyzetét, ezért Miskolc sem jut az eszébe, amikor nagy fejlesztésekről van szó. Azonban a kormányváltás után visszaadják a forrásokat az önkormányzatoknak - jelentette ki.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára válaszában kifejtette: valóban nem volt egyszerű az elmúlt időszak, és köszönet illet mindenkit, aki kivette a részét a járvány elleni védekezésből. A baloldal azonban csúfosan leszerepelt - vélte. Hozzátette: leszerepeltek azok az önkormányzati vezetők, akik semmi érdemi cselekedetre nem volt képesek, és ilyen a főpolgármester is.

Hangsúlyozta: a kormány a települések legjobb szövetségese, az adósságcsapdából is ez a kormány mentette ki őket. A kormányra számíthatnak a települések mérettől függetlenül - emelte ki.


Jobbik: a kormánypártok nem ismerik a magyar valóságot



Jakab Péter (Jobbik) szerint a kormánypártok nem ismerik a magyar valóságot, ezért ki kéne menniük az emberek közé. Ő is azért járja az országot, hogy megkérdezze az emberektől, mik a problémáik, miben segíthetnek - mondta.

Úgy vélte, az emberek azt szeretnék, hogy rendezzék a béreket, csökkentsék az adókat, támogassák a vidéket, a fiatalokat, emeljék a nyugdíjakat, engedjék el a férfiakat is nyugdíjba 40 év után. Szabadságot, jólétet és kiszámítható jövőt akarnak az emberek - hangoztatta.

Megjegyezte: ő miniszterelnökként is ott lesz az emberek között, hogy megkérdezze, mi a gondjuk, mert a kormányzás szolgálatot jelent, nem pedig uralkodást.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte: a jobbikos képviselő ahhoz a koalícióhoz csatlakozott, amely korábban majdnem tönkretette az országot. Azt kérte az ellenzéki politikustól, hogy ha utcafórumot tart, adjon tájékoztatást a kormány bejelentéseiről is, a hitelmoratórium meghosszabbításáról, a családi adóvisszatérítésről, a 13. havi nyugdíjról, a fegyverpénzről, a családi otthonteremtési kedvezményről.

Közölte: hiteltelen kioktatást hallgatni a Jobbiktól, amikor egy épkézláb javaslat sem hangzik el tőlük, és az ellenzék legfeljebb adóemelésről beszél.

Megkérdezte Jakab Pétertől, szerinte rendben van-e, hogy az egyik fórumán fojtogattak egy állampolgárt. A képviselő csak népes testőrgárdával mer azok közé menni, akikre hivatkozik - mondta Dömötör Csaba.


KDNP: a "spirituális újraindítást" is szolgálta az eucharisztikus világkongresszus


Simicskó István (KDNP) frakcióvezető úgy fogalmazott a járvány utáni a lelki megerősítést, a "spirituális újraindítást" is szolgálta az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.

Felidézte Ferenc pápa Hősök terén mondott szentmiséjét mintegy 250 ezer ember hallgatta a helyszínen. A szentatya évtizedek óta nem utazott személyesen eucharisztikus világkongresszusra, óriási elismerése ez a magyar népnek - mondta.

A pápa jelenlétével is bátorítást adott hitünknek, kiállásunknak értékeink mellett, hagyományaink megőrzéséhez és a családok védelme mellett is szólt. Elmondta, hogy a család nem áll másból, mint apa, anya, gyermek és pont - fogalmazott a frakcióvezető.

Simicskó István fontosnak nevezte a katolikus egyházfő szavait, és azt, hogy az egész keresztény világ lássa és hallja mindezt. Jelentősnek nevezte azt is, hogy Ferenc pápa Áder János köztársasági elnökkel szót ejtett a teremtett világ iránti felelősségről, a ma emberének küldetéséről és missziójáról is.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára válaszában megerősítette: évtizedekig nem volt példa arra, hogy egy pápa elment volna a kongresszusra.

Úgy fogalmazott: Magyarország azért kapta meg a rendezés jogát, mert a családok, a hagyományos értékek és a kereszténység tanításai mellett az ország többsége kiáll.

A pápa látogatását úgy értékelte, hogy a szentatya az ország mellé állt. Miközben az egész ország felé köszönetet mondott, addig "Gyurcsány Ferencék és az egész DK" a keresztényeket gyalázta az egész héten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!