OGY - Krónika 5. rész (napirend után)

Belföld, 2019.07.12

A hevesi árvízről, a szombathelyi polgármesterjelölt-állításról, a devizahitelezésről, az aprófalvak elnéptelenedéséről és a balatonboglári borvidék problémáiról is beszéltek a képviselők kedden a parlamentben napirend után. Szóba került Szigeti Tóth János néptanító emlékezete éppúgy, mint helyi problémák vagy az Európai Bizottság elnökének megválasztása.



Napirend után



Nyitrai Zsolt (Fidesz) a június végi, Heves megyei "villámárvíz" kapcsán arról beszélt: a helyiek gyors, hatékony segítséget tudnak nyújtani a bajba kerülteknek ha összefognak. Köszönetet mondott a mentésben részt vevőknek.

Ungár Péter (LMP) a szombathelyi polgármesterjelölt-állítását bírálta, kifogásolva, hogy az induló nem mondott le megyei főjegyzői posztjáról, így végeredményben saját magát ellenőrizheti a választási folyamat során.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint nemzeti sorskérdések "szaladtak el a magyar parlament mellett" ebben az ülésszakban. Példaként hozott egy olyan esetet, amelyben egy család a "halaskofaként viselkedő" tartozáskezelők miatt veszítheti el az otthonát, holott folyamatosan törlesztette devizahitelét.

Frakciótársa, Ander Balázs az elnéptelenedő aprófalvak problémáira irányította felszólalásával a figyelmet, mondván, a rendszereken átívelő probléma megoldásához hatékonyabb és jelentősebb kormányzati támogatás kellene.

A szintén jobbikos Steinmetz Ádám a balatonboglári borvidék problémáira hívta fel a figyelmet, a jó minőség dacára alacsony helyi felvásárlási árakra és az olasz importtermékek tömeges behozatalára utalva.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) a június végén elhunyt Szigeti Tóth János néptanítóról, az általa megálmodott népfőiskolai rendszer létrehozójáról emlékezett meg napirend utáni felszólalásában.

Rig Lajos (Jobbik) a több más város mellett Tapolca iskolájába, kórházába Németországból érkezett adományokért mondott köszönetet.

Nunkovics Tibor (Jobbik) - szűzbeszédét elmondva - a 10-es főút gyorsforgalmivá alakítását, a dorogi és az esztergomi kórház összevonása okozta nehézségeket, a térség bérfelzárkóztatásának elmaradását kérte számon a kormányzaton.

Balczó Zoltán (Jobbik) az Európai Bizottság elnökének megválasztása kapcsán azt kérdezte: Orbán Viktor miért támogatott a posztra egy migrációpárti, a nemzetállamok felszámolását támogató jelöltet a Soros Györggyel egy tanácsadó testületben ülő Ursula von der Leyen személyében, így vívva meg "személyes harcát" a másik jelölttel, Manfred Weberrel.

Pintér Tamás (Jobbik) arról beszélt, hogy érthetetlen, Dunaújvárosban miért kell 1,5 milliárdos hitelt felvenni a város kárára. Azt üzente Cserna Gábornak, a város kormánypárti polgármesterének, hogy ha bűncselekményen, hűtlen kezelésen kapja, októberben még akár börtönbe is mehet.

Dúró Dóra (független), a Mi Hazánk politikusa az úzvölgyi eseményeket idézte fel, határozottabb fellépést sürgetett a nemzetpolitikában, és felvetette a Hatvannégy Vármegye Mozgalom követelései alapján a budapesti román nagykövet kitiltását.

Képviselőtársa, Apáti István Nagy Ferenc egykori miniszterelnökről emlékezett meg.


Az elnöklő Jakab István a parlament rendkívüli ülését bezárta. Az Országgyűlés következő üléséről később adnak tájékoztatást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!