OGY - Krónika 5. rész (politikai nyomásgyakorlás elutasítása)

Belföld, 2022.12.07

A parlament szerdai ülésén lezárta A Magyarország érdekeivel ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról szóló politikai nyilatkozat megvitatását.



Jobbik: ez a javaslat veszélyes


Brenner Koloman (Jobbik) azt mondta, hogy pártjuk hisz abban az Európában, amelyet annak alapító atyái elképzeltek.

Önök kibillentették az országot tisztes külpolitikai egyensúlyából és túl szoros kapcsolatokat ápolnak olyan "egypárti autokráciákkal", mint Oroszország, Törökország vagy Kína - bírálta a kormányzatot.

Az EU-s források járnak a magyar polgároknak, de nekik járnak és nem a "fideszes oligarcháknak" - jelentette ki. Ahelyett, hogy egy ilyen, az ország nemzeti érdeke szempontjából káros politikai javaslattal élnek, sokkal jobban tennék, ha az európai nemzetek adófizető polgárai számára hitelesen bizonyítanák, hogy komolyan gondolják a korrupcióellenes fellépést - érvelt a felszólaló.

Brenner Koloman felszólította a kormánypártokat, hogy állítsák vissza a jog uralmát, azt az európai konzervatív értéket, amelyet a római jog óta mindenki követ.

A politikai határozat veszélyes, veszélyezteti a magyar és a német illetve a magyar és a holland nemzet közötti diplomáciai kapcsolatokat - összegzett.



Mi Hazánk: a kormány következetlen a Brüsszellel való tárgylások során



Dúró Dóra (Mi Hazánk) megítélése szerint az elmúlt hónapokban kialakult "huzavona" az Európai Unió és a magyar kormány között "két hiteltelen politikai szereplő harca", amelynek vesztesei a magyar emberek.

Az unió hiteltelen, mert amikor baloldali kormánya van Magyarországnak, és tömeges jogsértés történik - mondta a 2006-os eseményekre és annak uniós megítélésére utalva -, akkor az az ország belügye, ha nem baloldali a kormány, akkor mindent vizsgálni szeretne.

Hozzátette: naivitás azt gondolni, hogy a "képmutató brüsszeli bürokráciát" érdeklik a magyar emberek. Valójában politikai támadás zajlik Magyarország ellen olyan ügyek miatt, mint például az ország migrációval szembeni állásfoglalása.

Ugyanakkor következetlennek nevezte a magyar kormány álláspontját, mert ugyan elutasítják a politikai nyomásgyakorlást, de ezt csak addig teszik, ameddig nem kerül pénzbe.

Jogos elvárás, hogy az uniós pénzek, amelyekkel most az EU zsarolja Magyarországot, érkezzenek meg a politikai nézetkülönbségek ellenére is, ugyanakkor a kormány tagjai "büszkén hirdetik", hogy Brüsszelben a bizottsággal folytatott tárgyalások során tollba mondtak nekik magyar törvényeket.

Dúró Dóra felvetette, hogy ha az EU nem fizeti ki a Magyarországnak jogosan járó forrásokat, akkor "ne fizessük be mi sem azt az évi 610 milliárd forintot, amivel a magyar költségvetés hozzájárul az Európai Unió kasszájához", hiszen ennek a pénznek jobb helye lenne a magyar embereknél.

Kitért arra, Magyarországnak az önrendelkezés irányába kellene elmozdulnia mind gazdasági, mind politikai, mind energetikai értelemben, hogy minél kevésbé függjünk akár ettől a 3000 milliárd forinttól, akár az orosz energiától.

Jelezte, a Mi Hazánk támogatja a javaslatot, mert az közelebb visz a magyar emberek érdekeinek érvényesítéséhez.



További képviselői hozzászólások



Balla Mihály (Fidesz) azt mondta, az Európai Parlamentben politikai határozat született és a magyar kormánynak ki kell állnia azért, hogy ilyen határozatok máshol ne szülessenek.

A kohéziós pénzek felhasználásáról szólva jelezte, választókerületében, Nyugat-Nógrádban számos fejlesztés valósult meg területfejlesztési operatív programok, illetve az EFOP-os programok keretében.

Arató Gergely (DK) visszautasította a kormánypárti politikusok vádját, hogy pártja a pedagógusok béremelése ellen szavaz, jelezve, minden költségvetésnél javasolták a pedagógusok béremelését hazai forrásból, amit a kormánypártok mindig leszavaztak.

Azt is mondta, az ellenzék az ellen szavazott, hogy olyan javaslatok szülessenek, amelyek nem törik le a korrupciót és amelyek nem biztosítják az uniós pénzek eljutását Magyarországra.



Zárszó



Tessely Zoltán (Fidesz) zárszavában úgy értékelt, a vita során a napnál is világosabbá vált, hogy kik azok, akikre számíthatnak a magyar emberek és kik azok, akikre nem.

Megítélése szerint a baloldal álláspontja nem egyezik a magyar emberek érdekeivel, majd arra kérte a képviselőket, támogassák a javaslat elfogadását.



Az Országgyűlés szerda délután negyed 5-től határozathozatalokkal folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!