OGY - Krónika 5. rész (tizenharmadik havi nyugdíj)

Belföld, 2020.06.04

A tizenharmadik havi nyugdíj visszavezetéséről szóló előterjesztés vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés csütörtökön. A javaslatot kormánypárti és ellenzéki képviselők is támogatásukról biztosították, utóbbiak ugyanakkor kritikát is megfogalmaztak.

Emmi: a járványhelyzetnek az idősek nem lehetnek a vesztesei

Sok idős tartott attól, hogy a koronavírus-járványnak a nyugdíjasok lehetnek a vesztesei, ezért döntött úgy a kormány, hogy visszavezeti a 2009-ben elvett tizenharmadik havi nyugdíjat - indokolta az előterjesztést az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős államtitkára.

Novák Katalin közölte: a juttatást fokozatosan, négy lépcsőben építik vissza. Jövőre egyhetit, majd 2024-ben már egy teljes havi pluszjáradékot kapnak az idősek.

Mindezt csaknem 2,6 millió embert érint, és jövőre 77 milliárd forintba kerül.

A Ház előtt lévő törvényjavaslat arra a mintegy 2,2 millió emberre vonatkozik, aki nyugdíjellátásban részesül hat különböző jogcímen, például öregségi vagy özvegyi, szülői nyugdíjat kap.

További négyszázezer ember 21 más jogcímen jut járadékhoz, esetükben kormányrendelet biztosítja majd a 13. havi ellátást.

A 13. havi nyugdíj összege az adott év januári ellátásával egyezik meg. Aki például öregségi és özvegyi nyugdíjban is részesül egyszerre, mindkét juttatás után megkapja a többletet, ha már az előző évben is részesült mindkét ellátásban.

Ismertette: mivel a költségvetés 3 százalékos inflációval számol, jövő januárban egy átlagos nyugdíj 147 ezer forint lesz, ami után csaknem 37 ezer forintnyi jár pluszban a jövő év elején.

Közölte: a remények szerint jövőre ismét kapnak majd nyugdíjprémiumot az idősek, ami a kalkulál t 4,8 százalékos GDP-növekedés után akár 26 ezer forint is lehet.

Kijelentette: a 13. havi nyugdíj szélesebb kört érint a korábbiaknál, hiszen nemcsak a nyugdíjban, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják, fennmarad mellette a nyugdíjprémium, és a 13. havi nyugdíjnak nincs felső plafonja. Mindenki a nyugdíjának megfelelő mértékben részesül abban.


Fidesz: amit a baloldal válság idején elvett, azt a polgári kormány válság idején visszaadja


Selmeczi Gabriella (Fidesz) a többi közt azt emelte ki, hogy az ellátásban a Nők 40 programban résztvevők is részesülnek.

Kijelentette: míg a baloldal válság idején elvette, addig a polgári kormány a válság idején visszaadja a juttatást, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány világviszonylatban visszavetette a nemzetek gazdaságát.

Bírálta a szocialistákat, akik szerinte kormányon "csak elvenni tudtak". Kifejtette: nemcsak a 13. havi járadéktól fosztották meg az időseket, az ellátás vásárlóereje is több mint 10 százalékkal csökkent 2002 és 2010 között. Ezért hiteltelennek nevezte az ellenzéki képviselők módosító javaslatait a jelen előterjesztéshez.

Emlékeztetett: a Fidesz-KDNP-kormány 2010-ben megállapodást kötött a nyugdíjasokkal, hogy amíg nemzeti kormány van, a nyugdíjak megőrzik vásárlóértéküket. Állták a szavukat - folytatta -, sőt emelték is a járadék értékét, valamint több mint 270 milliárd forintnyi pluszjuttatást adtak az időseknek nyugdíjprémim, Erzsébet- vagy rezsiutalvány formájában.


Jobbik: miért csak most állítják vissza az ellátást?


Balczó Zoltán (Jobbik) közölte: pártja támogatja a javaslatot.

A jobb- és baloldali kormányok nyugdíjakkal kapcsolatos vitájához kapcsolódóan azt kérdezte: ha a jelenlegi kabinet annyira elítélte, hogy a szocialisták elvették a 13. havi nyugdíjat, akkor az elmúlt tíz évben miért nem állították azt vissza?

A járvánnyal kapcsolatos intézkedések kapcsán feltette a kérdést: például a diplomák nyelvvizsgakötelezettségének eltörlése hogyan kapcsolódik a járványkezeléshez?

Az előterjesztésről szólva úgy fogalmazott: "önök nem adták vissza a 13. havi nyugdíjat, csak tesznek erre egy ígéretet". Kifogásolta, hogy az idősek idén semmilyen pluszt nem kapnak. Olyan megoldási javaslatokat szorgalmazott, amely a kisnyugdíjasoknak magasabb juttatást nyújt.


KDNP: a nemzeti kormányok megőrzik a nyugdíjak vásárlóértékét, sőt emelik is azt


Nacsa Lőrinc (KDNP) azt kérte az ellenzéktől, ne próbálják eltagadni azt, amit 2010 előtt tettek , azt, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt, 2002 és 2010 között 10 százalékkal csökkent a nyugdíjak vásárlóértéke, miközben megszüntették a 13. havi nyugdíjat is.

Rámutatott arra is: 2010-re a nyugdíjalap 357 milliárd forintos adósságot halmozott fel, vagyis, ha marad a szocialista kormányzás, akkor 2015-ben nem tudott volna nyugdíjat fizetni az állam, addigra végleg kiürült volna a kassza.

A nemzeti-polgári kormány azonban vállalta, hogy megőrzi azok értékét, megbecsüli a magyar nyugdíjasokat.

Ismertette: 2010-hez képest 38 százalékkal emelkedett a járadékok összege, vásárlóértéke pedig több mint 10 százalékkal nőtt. És amikor a gazdasági helyzet lehetővé tette, a nemzeti kormány egyszeri juttatásokkal támogatta az időseket. Erre 2016 óta 273 milliárd forintot fordítottak - ismertette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!