OGY - Krónika 5. rész (ügyészség)

Belföld, 2021.12.02

A parlament csütörtök délután tovább folytatta az ügyészség 2020. évi tevékenységéről szóló beszámoló vitáját.



Bizottság: nőtt a váderedményesség


Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság elnöke azt mondta, hogy a 2020-as évet a pandémia uralta, ami az ügyészi szervezet működését is rendkívüli kihívások elé állította.

A regisztrált bűncselekmények száma évről évre csökkent, ez a tendencia 2020-ban is folytatódott, bár a csökkenés mértéke elmaradt az előző évekhez képest - emelte ki.

A bizottság továbbra is támogatja a költségvetési csalások elleni és a gazdaság kifehérítését célzó ügyészségi intézkedéseket - közölte. A politikus felhívta a figyelmet, hogy az ügyészség tovább tudta emelni a váderedményességét, ami tavaly már 98,9 százalékos volt.

Vejkey Imre a testület nevében üdvözölte az áldoztok védelmére tett ügyészségi intézkedéseket.

A bizottság támogatja a beszámoló elfogadását - zárta szavait.

Fidesz: az ügyészség eredményesen alkalmazkodott a kihívásokhoz


Becsó Károly (Fidesz) arról beszélt, hogy az ügyészség a lehető legnagyobb eredményességgel tudott alkalmazkodni a veszélyhelyzet jelentette kihívásokhoz. A magyar ügyészség hatékony választ adott a kihívásokra, szerepe rendkívüli módon felértékelődött - mondta.

Kiemelte, hogy a regisztrált bűncselekmények számának csökkenése 2020-ban is folytatódott. Hozzátette, a váderedményesség tavaly már 98,9 százalékos volt.

A Legfőbb Ügyészség 2020-ban számos elvi jellegű iránymutatást adott ki - emlékeztetett a vezérszónok.

Jobbik: a korrupció területén hihetetlen rossz lett Magyarország megítélése


Gyüre Csaba (Jobbik) bírálatként azt mondta, úgy látják, Magyarországon valahogy nehezebb a korrupciós ügyek bizonyítása, mint a többi országban. A rendszerváltozás óta a korrupció területén hihetetlen rossz lett Magyarország megítélése - értékelt.

Azt mondta, 2010-től sokkal kevesebb korrupciós eljárás indult, mint az előző években. Hangsúlyozta, ha az ügyészség nem emel vádat, akkor a bíróság sem tudja megállapítani a bűncselekményt, mert nem jut el elé az ügy.

Jelenleg a politikai akarat hiányzik a korrupció felszámolására, sőt "éppen hogy politikai akarat van a korrupció elmélyítésére" - fogalmazott a vezérszónok.

Gyüre Csaba arra szólított fel, hogy Magyarországon is állítsanak fel egy korrupcióellenes ügyészséget.



KDNP: példátlan az ügyészég 98,9 százalékos váderedményessége



Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka példátlan eredménynek nevezte az ügyészség 2020. évi 98,9 százalékos váderedményességét.

Azt mondta, az ügyészség 2020-ban is "kifejezetten a törvényes keretek között" végezte munkáját, az időszerűség követelményeinek is megfelelve.

Jelezte, a KDNP frakciója támogatja az ügyészség 2020. évi tevékenységéről szóló beszámolót és az igazságügyi bizottság határozati javaslatát.



MSZP: az ügyészség a kormányt szolgálja



Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP vezérszónoka kifogásolta az ügyészség szerinte megkülönböztető gyakorlatát, hogy míg az ellenzéki vádlottak rendszerint a "leghomályosabb gyanú felmerülése esetén is azonnal előzetes letartóztatásba kerülnek, bilincsben kísérgetik őket a kamerák előtt", addig a kormánypárti képviselők szabadlábon védekezhetnek, sőt, országgyűlési képviselőként dolgoznak tovább az eljárás alatt is.

Értékelése szerint a kiemelkedő váderedményesség az ügyészségi álláspont teljes uralkodóvá válását jelzi, amely egyre kevésbé hagy teret az ezzel ellentétes bírói megítélésnek.

Feltette a kérdést, hogy miért nő a szándékos emberölések, valamint az emberölési kísérletek száma, és mit kíván ez ellen tenni a legfőbb ügyész.

Kifogásolta a korrupciós ügyek társadalom által kiemelkedően magasnak érzett számát, és hiányolta a nyomozásokat, valamint a 2019-es önkormányzati választások után az új vezetők által tett feljelentések nyomán indított eljárásokat.

Beszélt az MTVA székházában 2019. december 16-án és december 17-én történt eseményekről, és az ügyészség azzal kapcsolatos döntéséről, mondván, ez az ügy is jól mutatja, hogyan szolgálja a Legfőbb Ügyészség Orbán Viktor kormányát.



Képviselői felszólalások



Arató Gergely (DK) felszólalásában annyit mondott: "már csak öt hónap".

Balczó Zoltán (Jobbik) Magyarország Európai Ügyészséghez való csatlakozása mellett érvelt felszólalásában. Azt mondta, a csatlakozással Magyarország világossá tenné, hogy az uniós pénzek felhasználásának törvényességére törekszik.

Hozzátette: az unióba 2004 óta belépett 12 ország közül Magyarország és Lengyelország kivételével mindenki csatlakozott e szervezethez.

Tordai Bence (Párbeszéd) szerint Polt Péter nem veszi komolyan az esküjét, és a legfőbb feladatának azt tartja, hogy eltussolja a Fidesz korrupciós ügyeit. Ezért nem lehet a jelentést komolyan venni és szakmai vitát folytatni róla.

Úgy értékelt: Polt Péter legfőbb ügyészi tevékenysége alatt a magyarországi korrupció soha nem látott magasságokba emelkedett és soha nem látott szervezettségűvé vált.

A magyar emberek a "bőrükön érzik", hogy szétlopják körülöttük az államot, és azért nem marad elég pénz a minőségi közszolgáltatásokra, mert az a Fidesz-közeli bűnözők zsebében landol - mondta Tordai Bence, aki felszólította Polt Pétert, hogy ha veszít a Fidesz jövő tavasszal az országgyűlési választásokon, a választás másnapján nyújtsa be lemondását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!