OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2019.06.17

Az 1956-os Intézet jövőjéről, a klímaváltozás kockázatairól és a Hableány tragédiájáról is kérdezték a miniszterelnököt az azonnali kérdések órájában hétfőn az Országgyűlésben.  



DK: Orbán elárulta az 1956-os forradalmat


Gréczy Zsolt (DK) szerint Orbán Viktor elárulta az 1956-os forradalmat azzal, hogy az 1956-os Intézetet "betagozza egy Veritas nevű, történelemhamisításra szegődött cégbe". A politikus arra várt választ, mi lesz a sorsa az intézetnek.

Orbán Viktor válaszában a kommunizmus elleni küzdelmet erkölcsi kötelességnek nevezte, hozzátéve, hogy 1989-ben és ma is így gondolja, majd azt közölte, az 1956-os Intézet a Veritasnál jó helyen lesz.

Gréczy Zsolt erre azt mondta, hogy a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, Szakály Sándor ennek éppen az ellenkezőjét kérte. Szerinte egyébként az Orbán-kormány csak szóban harcol a kommunizmus ellen, "Krakus ügynöktől kezdve például a főváros közvetlen vezetésében is felbukkannak az előző, állampárti vezetők".

A kormányfő viszonválaszában a DK-t egy olyan pártnak nevezte, amelynek elnöke már 30 éve is elítélte, hogy a magyarok a szabadság visszaállítását követelték. A DK elnöke magyar állampolgárok ellen vezényelt lovas rohamot 2006-ban, bevallotta, hogy hazudik reggel, éjjel meg este, tönkretette Magyarországot, magyart a magyar ellen fordított - sorolta, feltéve a kérdést: mégis ki az, aki megtagadja itt a múltat?


Az LMP a klímaváltozás kockázataira hívta fel a figyelmet


Schmuck Erzsébet (LMP) arról beszélt, hogy a friss adatok szerint közel egymilliárdan élnek a világon olyan területeken, ahol magas, vagy nagyon magas a klímaváltozás miatti veszélyek kockázata. Rámutatott: a jövőben szinte bizonyosan ez lesz a migráció egyik kiváltó oka. Hozzátette: a klímaváltozás különösen érinti Magyarországot, a mezőgazdaságot, az árak meredeken emelkednek. Arra volt kíváncsi, hogy a legközelebb Európai Tanács ülésén támogatni fogja-e az unió szigorúbb klíma célkitűzéseit, és kész az LMP klíma-vészhelyzet megállapítására vonatkozó határozati javaslatát támogatni?

Orbán Viktor kormányfő válaszában jelezte: a konkrét ügyben a V4-kel közösen álláspontot szeretnének képviselni. A miniszterelnök idézte az alaptörvényt, eszerint "felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit". Biztosította a képviselőt arról, hogy a magyar kormány számára fontos a környezet védelme és a klímaváltozás elleni küzdelem is, mindannyian tisztább vizet, tisztább levegőt és elviselhetőbb klímát szeretnének. Magyarország ezért minden nemzetközi kötelezettségének eleget tesz - rögzítette a miniszterelnök.

Kitért arra is, hogy a kormány célja: hosszú távon a magyar villamosenergia-termelés két forrásból származzon, atomenergiából és megújuló energiából, elsősorban naperőművekből. A nap- és atomenergia együttes használatával a magyarországi áramtermelés nagy része szén-dioxid mentes lehet - közölte, és azt kérte, támogassa a kormányt ebben, illetve a paksi blokk megépítésében. Úgy fogalmazott: vagy klímacélok és akkor Paks, vagy nincs Paks és akkor nincsenek klímacélok.


Párbeszéd a Hableány tragédiájáról


Szabó Tímea (Párbeszéd) azt hangoztatta, hogy a kormányfő egyetlen gesztusra sem volt képes a Hableány tragédiája után. "Önök bűnösök" - fogalmazott, és azt rótta fel, hogy a Viking svájci tulajdonosának közös cége van a magyar állammal, és ez a cég fölözi le a dunai hajózás profitját. Szóvá tette, hogy a baleset után kiengedték az országból a svájci hajót. Azt firtatta, ki adott engedélyt a svájci hajó távozására, egyetértett a döntéssel, terveznek-e vizsgálatot, változnak a dunai hajózási szabályok?

Orbán Viktor úgy reagált: 30 éve teljesít szolgálatot a magyar Országgyűlésben, de ennél ízléstelenebb hozzászólást még egyszer sem hallott. Hozzátette: minden kérdést - beleértve a részvétnyilvánítást is - a baleset másnapján a dél-koreai elnökkel megbeszélt.

Kiemelte: a tragédia az egész országot megrázta, komolyan kell venni, hogy az áldozatok a vendégeink voltak, ezért helyes, ha szívünkben gyászoljuk és majd emléket is állítunk nekik.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a Hableány hajó kiemelési munkáiban 498-an vettek részt, néhányan az életüket is kockáztatva végezték munkájukat. Köszönet jár a mentésben résztvevőknek, példaértékű helytállásuk minden tiszteletet megérdemel - fűzte hozzá. Jelezte: a hatóságokat mindenre kiterjedő alapos vizsgálatra utasította, ennek a végeredményét várja.

Szabó Tímeát az elnöklő Latorcai János többször is figyelmeztette, mint kiemelte: az ellenzéki politikus a tragédiából, a gyászos eseményből politikai tőkét akar kovácsolni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!