OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2020.10.05

A tiszaújvárosi időközi választásról és egy nyugat-magyarországi vadászkomplexumról is tettek fel azonnali kérdést a képviselők hétfőn az Országgyűlésben.



KDNP: mire kapott Bíró László cége 50 millió forintot?



Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt, hogy a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választás baloldali jelöltje, Biró László antiszemita kijelentéseket tett, vállalkozásával kapcsolatban pedig az is kiderült, hogy nem fizette ki a szövetkezetéhez tartozó varroda alkalmazottait, és valószínűleg strómanok segítségével döntötte be a szövetkezetet, miközben 50 millió forintot kapott állami támogatásként.

Feltette a kérdést: milyen munkát végezne a Parlamentben az a képviselő, akik így, cégek bedöntésével és a munkavállalók kisemmizésével képzeli el a gazdaságot.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy reagált: Biró László csak antiszemitizmusa tekintetében beszélt nyíltan, cégügyeivel kapcsolatban azonban sok mindent állított, és az ellenkezőjét is, ami kétségbe vonja, hogy ő bárkit is tudna képviselni.

Aki így beszélt a 20. század egyik legnagyobb történelmi katasztrófájáról, és aki a legkiszolgáltatottabb embereket nem fizeti ki, az nem méltó arra, hogy az Országgyűlés tagja legyen - mondta. Az egész baloldal elvtelenségét jelzi, hogy ilyen jelölt mellé sorakoznak fel - értékelt.

Nacsa Lőrinc úgy vélte: erre az elvtelenségre a választók frappáns választ adhatnak vasárnap.

Rétvári Bence viszonválaszában kitért arra: miközben a baloldal a munka nélküli alapjövedelem mellett érvel, jelöltjük még a munkával szerzett és állami forrással támogatott jövedelmet sem fizette ki.



Jobbik: mit szól a kormány az urizáláshoz?


Magyar Zoltán (Jobbik) azt kérte számon a kormányon, hogy a Lajta Hanság Zrt. területén egy olyan hat hektáros, 1500 millió forintos vadászkomplexumot húztak fel csodálatos természeti környezetben, ahová akár helikopterrel is érkezhetnek a vendégek. Mint mondta, a Zrt. korábban állami cég volt, majd privatizálás után Mészáros Lőrincnél "kötött ki". Mit szól ehhez az urizáláshoz a kormány, részt vett-e a kormányból bárki a nagyszabású avatóünnepségen? - tette fel a kérdést.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára úgy reagált: a Jobbikban iparágakat, gazdasági szereplőket, vállalkozókat politikai alapon listáznak, ez azonban a kormányoldalon nem divat. Mi nem politikai alapon döntünk gazdaságvédő intézkedésekről, hanem az alapján, hogy mi a jó az embereknek - jelentette ki. Hozzátette: ez igaz a járvány gazdasági hatásai elleni védekezésre is, hiszen mindenki, aki ebben a nehéz helyzetben beruházást vállal, az jogosult az állami támogatásra.

Magyar Zoltán úgy reagált: ezek szerint normális, hogy egy 4,6 milliárdos bevételt hozó állai céget privatizálnak, és hogy most már nem erdei táborokat vagy erdei iskolát tartanak a területen, hanem az a "fideszes elit játszótere" lett.

Orbán Balázs viszonválaszában jelezte: nem életképes az a politikai stratégia, hogy a Jobbik emberek millióit, vállalkozások tízezreit megsérti, amikor támadja a nekik segítséget nyújtó programokat. Azt ajánlotta a képviselőnek, hogy ha törvénytelenséget észlel, akkor forduljon a hatóságokhoz.


DK: adjanak 50 ezer forintos segítséget minden nyugdíjasnak!


Varju László (DK) azt mondta, hogy a rekordgyenge forint rekordmagas inflációt hozott, ami a kormány "lelkiismeretlen politikájának" eredménye.

Nyugdíjasok százezrei szembesülnek azzal, hogy nem jönnek ki a nyugdíjukból - tette hozzá. Adjanak 50 ezer forintos segítséget minden nyugdíjasnak! - szólított fel.

Orbán Balázs államtitkár úgy reagált: 2002-2010 között a baloldali kormány 2,4 millió nyugdíjastól vette el a 13. havi nyugdíjat, a nyugdíjak reálértéke pedig 4 százalékkal csökkent. 2010 óta azonban a nemzeti kormány garantálja a vásárlóértékét a nyugdíjaknak, amelyek reálértéke 10 százalékkal nőtt, és a 13. havi nyugdíjat is visszaállítják - közölte.


Fidesz: a baloldalon nincs következménye a kispesti Lackner-ügynek


Böröcz László (Fidesz) Lackner Csaba kispesti ellenzéki önkormányzati képviselő ügyével kapcsolatban arról beszélt, hogy a botrány tovább dagad, ugyanis több mint egy hete előállt a baloldal helyi sofőrje, aki igazolja a "Lackner-Kránitz-Gajda háromszögben folyó korrupciós ügyek és a kispesti baloldal alvilági üzelmeinek létezését". "Ő maga számtalan bulin vett részt a kábítószert fogyasztó, konzumlányokat vendégül látó Lacknerékkel" - tette hozzá, aggasztónak nevezve, hogy a "visszaosztási pénzek" ilyen bulikon történő elszámolása "Gajda Péter MSZP-s polgármester tudtával és részvétel zajlott". Az is felháborító, hogy a baloldalon nincs következménye az ügynek - jelentette ki.

Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár azt felelte: a településeknek fejlődniük kell, az önkormányzati képviselőket a választók azért küldik oda, hogy a fejlődés motorjai legyenek, ne pedig a saját jólétükre fordítsák a hatalmat. Lackner Csaba esetében mélyen hallgat a baloldal - tette hozzá, reményét fejezve ki, hogy hamarosan fény derül az igazságra.


Jobbik: meddig folytatja a Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikáját?


Brenner Koloman (Jobbik) a magyar egyetemi autonómia állapotát bírálta, ennek állatorvosi lovának nevezve a színművészeti egyetem ügyét.

Meddig folytatja a Fidesz a tudás- és értelmiségellenes politikáját? - kérdezte.

Schanda Tamás János, az innovációs tárca parlamenti államtitkára azt felelte: a Jobbik egy olyan párttal fog össze, amelyik fizetőssé akarta tenni a felsőoktatást. A mostani felsőoktatási modellváltás célja világos: az intézmények teljesíteni tudják küldetésüket, eredményesebbek legyenek a nemzetközi rangsorokban, és részt vegyenek a kutatás-fejlesztési folyamatokban - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!