OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2020.11.23

Az uniós értékek megsértésének szankcionálásáról és a koronavírus-járvány elleni védekezésről is szó volt hétfőn az Országgyűlésben, az azonnali kérdések között.



MSZP: mi a kormány véleménye egy alapelveket sértő tagállammal szembeni EU-s eljárásról?


Mesterházy Attila (MSZP) kifejtette: fel kell ruházni az EU-t olyan eszközökkel, amelyekkel tagjait az értékek, alapelvek betartására késztetheti. Az EU-nak olyan eljárásokat kell működtetnie, amelyeket alkalmazni lehet akkor, amikor egyes kormányok megsértik az unió által vallott értékeket - hangsúlyozta. Mi erről a kormány véleménye? - kérdezte.

Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter azt felelte: a jogállamiság megőrzése a tagállamokban elsősorban a nemzeti alkotmányos intézmények felelőssége, és ez Magyarországon megfelelően biztosított. Egyes politikai szereplők ugyanakkor politikai nyomásgyakorlásra használják a jogállamiság fogalmát, és szankciókat akarnak alkalmazni Magyarországgal szemben - mondta, úgy fogalmazva: az EU-s jogállamisági eljárások mára ideológiai alapú politikai boszorkányüldözésekké váltak, jogállami elvek helyett a politikai érdekérvényesítés eszközei lettek.

Mesterházy Attila viszonválaszában azt közölte: amit az azonnali kérdésében elmondott, azt szó szerint a Fidesz 2009-es európai választási programjából olvasta fel.

Varga Mihály erre úgy reagált, ha a szocialista politikus tovább olvasta volna ezt a szöveget, akkor látta volna, hogy az is szerepelt benne: a Fidesz célja a magyar emberek és Magyarország védelme.


DK: miért nem tesztelik le az országot, miért hiánycikk az influenzaoltás?


Varga Zoltán (DK) azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök pár hónapja azt ígérte, hogy aki megbetegszik, azt megmentik, ehhez képest már 3891 a koronavírus-járványban elhunytak száma. Nincs elég szakember a betegekhez, több kórházban a váróban, székeken fekszenek a páciensek, nem végeznek elegendő számú tesztet, influenzaoltásból sincs elég, műtétek maradnak el - sorolta, azt kérdezve, hogy miért nem tesztelik le az országot, miért hiánycikk az influenzaoltás.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában a DK-s Arató Gergelyt idézte, aki eszerint azt mondta, hogy "Magyarország sajnos túl jól áll a halálozási adatokban", és utólag e mondata miatt elnézést is kellett kérnie. "Minden ember életéért küzdünk", és Magyarországon kevesebben hunytak el koronavírusban - egymillió emberre vetítve -, mint például Bulgáriában, Írországban, Svájcban, Luxemburgban, Romániában, Hollandiában, Svédországban, Csehországban, Franciaországban, Olaszországban, Angliában, Spanyolországban, Belgiumban és az Egyesült Államokban - mondta.


LMP: jó lenne, ha anyagi elismerést is kapnának a szociális dolgozók


Ungár Péter (LMP) arról beszélt, hogy bár úgy tűnik, a kormány legalább már verbálisan tisztelettel adózik a szociális dolgozók előtt, jó lenne, ha ezt anyagi elismerés is követné. Kiadtak egy rendeletet, amelynek értelmében a szociális dolgozók kimaradtak az ingyenes utazásból, és elmaradt az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítés is a számukra - mondta. Hozzátette: ezt a bérkiegészítést az egészségügyi dolgozóknak megadták, de a szociális dolgozóknak nem.

Úgy vélte, erre azért is szükség lenne, mert a szociális dolgozók folytatják az egyik legaktívabb küzdelmet a járvány ellen.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában kifejtette: az ellenzék politikát csinál a védekezésből, de az egészségügyi és a gazdasági válságot csak összefogással lehet kezelni. Mindenkit köszönet illet, aki a védekezésben részt vesz - jelentette ki.

Közölte: azonban míg összefogásra lenne szükség, az ellenzéki pártok részéről nem ezt tapasztalják. Az ellenzéknek fel kell hagynia az álhírterjesztéssel, mert az a védekezés hatékonyságát áshatja alá - fogalmazott.

Azt mondta: valóban fontos a béremelés, hogy a kormány anyagilag is elismerje és igyekezzen támogatni a különböző csoportokat, így tettek a szociális dolgozókkal is, akiknek az átlagbére jelentősen nőtt 2010 óta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!