OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2022.06.20

Az EU-s forrásokról, a kormányinfóról, a szociális ellátásokról és az olimpiai játékok megrendezéséről is beszéltek a képviselők az azonnali kérdések órájában hétfőn az Országgyűlés ülésén.



Jobbik: milyen érvrendszer alapján tárgyal a kormány az uniós pénzekről?



Brenner Koloman (Jobbik) azt kérdezte, hogy milyen érvrendszer alapján folytatja tárgyalásait a kormány az Európai Unióval annak érdekében, hogy a magyar emberek minél előbb hozzájussanak az uniós forrásokhoz. Azt is megkérdezte: 12 év fideszes túlhatalom után mikor állítja vissza a kormány legalább részlegesen a jog uralmát és mikor csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez?

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter emlékeztett: a Jobbik korábban még azért ostorozta, hogy miért nem lépteti ki Magyarországot az EU-ból, most pedig ezzel homlokegyenest ellenkező nézeteket vall.

Az EU-val való tárgyalásokról azt mondta: a folyamat közepén vannak, a határidő még bőven engedi, hogy tárgyaljanak és azt látja, hogy a tárgyaló felek szakértői és politikai szinten is nyitottak a magyar kormány érvelésére.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról azt mondta: az európai főügyész éppen a napokban nyilatkozta, hogy a magyar hatóságokkal kiváló az együttműködése, sokkal jobb, mint sok olyan ország hatóságával, amelyek csatlakoztak az ügyészséghez.

A képviselő úgy reagált: a Jobbik egy "kiváló néppártosodási folyamat" végén ott áll, ahol lennie kell. Felvetette: nem érzi-e Navracsics Tibor szégyenletesnek, hogy "KDNP-s áruhát öltve" kellett az Európai Néppárthoz "odasomfordálnia".

A miniszter viszonválaszában kikérte magának, hogy álruháskodással vádolják. Hangsúlyozta: nem álruhát vett magára, hiszen 2003 óta a KDNP tagja is. Megjegyezte: azzal viszont egyetért, hogy a Jobbik ott van, ahol lennie kell.



Momentum: ki dönt arról, hogy kiket hívnak meg a kormányinfóra?


Hajnal Miklós (Momentum) azt kérdezte, ki dönt arról, hogy ki vehet részt a kormányinfón.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára elmondta: a kormányinfó évek óta sikeresen működő intézmény, a kormány legfontosabb eszköze a tájékoztatásra.

Jelezte: a Miniszterelnökséget vezető miniszter, egyes eseteben a miniszterelnök hosszasan, órákon keresztül válaszol az újságírók kérdéseire, nincsen olyan kérdés, amit a kormányinfón ne lehetne feltenni. Ezzel szemben - folytatta a baloldal nem tart rendszeren Budapestinfót, sőt bojkottál egyes újságírókat.

Hajnal Miklós erre reagálva azt kérdezte: tudja-e garantálni a kormány, hogy a jövőben a Direkt 36-ot és a Magyar Hangot meghívják a kormányinfóra, ugyanis őket eddig nem engedték be az eseményre, nem kaptak meghívót és nem is tudtak regisztrálni.

Dömötör Csaba jelezte: nem ismeri ennek a levelezésnek a részleteit, így erre a kérdésre nem tud konkrétan válaszolni. Megerősítette: a kormány a jövőben is minden kérdésre válaszolni fog és biztosítja, hogy a lehető legnagyobb nyilvánosságot kapja a kormányinfó.



MSZP: mennyien vesztik el szociális ellátásukat a veszélyhelyzet lejártával?



Komjáthi Imre (MSZP) azt kérdezte mennyi ember veszíti el a szociális ellátását, kedvezményét azt követően, hogy június 1-vel lejárt veszélyhelyzet. Azt is megkérdezte, hány embernek nincsen TAJ-száma Magyarországon.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára elmondta: a veszélyhelyzet alatt is működtek azok az állami hivatalok, amelyek a szociális ügyeket intézik, az utóbbi hónapokban pedig már zajlottak azok a minősítő eljárások, amelyekkel ki-ki a maga szociális juttatásainak a hosszabbítását el tudta intézni, illetve a megfelelő szakhatósági orvosi és egyéb véleményeket be tudta szerezni. Hozzátette: volt, amikor hétvégén is nyitva tartották a kormányablakokat, éppen azért, hogy mindenki be tudja szerezni ezeket az igazolásokat, így semmifajta jogi akadálya nincs, hogy aki korábban jogosult volt valamilyen ellátásra, az most is megkapja ezt.

Komjáthi Imre reakciójában a kormányt azzal vádolta, hogy 2010 óta szakszervezet- és a munkavállalóellenes.

Az államtitkár viszonválaszában rámutatott: kormány olyan gazdasági helyeztet hozott létre, hogy jelenleg munkaerőhiány van Magyarországon, a munkáltatók "lasszóval fogják" a jó munkavállalókat, és ezzel szerinte többet tettek a kiszolgáltatott emberek jólétéért, mint a szakszervezetek.



Mi Hazánk: milyen feltételekkel támogatja a kormány a 2036-os nyári olimpiai játékok megrendezését?



Dúró Dóra (Mi Hazánk) azt kérdezte, milyen feltételekkel támogatja a kormány a 2036-os nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezését.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta: a tíz legeredményesebb olimpiai nemzet közül már csak Magyarország nem rendezett még olimpiát. Egyetértett azzal, hogy egy olimpia sok gazdasági és érzelmi haszonnal, előnnyel járna mind Budapest, mind Magyarország számára. Szerinte ugyanakkor a korábbi pályázatok tanulsága az, hogy pályázni csak megfelelő időben, megfelelő előkészítettség mellett és megfelelő politikai konszenzus mellett lehetséges.

Dúró Dóra úgy reagált: a Mi Hazánk ebben az ügyben társadalmi párbeszéd elindítását tűzte zászlajára, így szükség lenne arra, hogy a kormány nyilvánítsa ki a rendezési szándékát, mert ennek hiányában nincs értelme párbeszédet folytatni az ügyről.

Orbán Balázs viszonválaszában úgy vélte: volt már olyan időszak, amikor a magyar politikai életben konszenzus volt az olimpia megrendezéséről, de ez "rövidtávú politikai számításból" megbomlott az elmúlt években. Ennek minden magyar kárvallottja lett - állapította meg, hozzátéve, hogy a kormány eddig is és ezután is támogatni fogja az olimpiával kapcsolatos társadalmi mozgalmat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!