OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések: koronavírus)

Belföld, 2020.04.06

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az önkormányzatok támogatásáról, a szociális ágazatról és az egészségügyi ellátásról kérdeztek képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén.



Jobbik: vonják vissza az önkormányzatokat érintő gazdaságvédelmi intézkedést!



Dudás Róbert (Jobbik) azt sürgette, hogy vonják vissza az önkormányzatokat érintő gazdaságvédelmi intézkedést, inkább legyen közös teherviselés a járvány elleni védekezésben és vonják be ebbe azokat, akik az elmúlt tíz év nyertesei voltak.

Közölte: az önkormányzatok költségvetésében minden forintnak helye van, de a veszélyhelyzet miatt helyben meg kellett szervezniük a védekezést és ezért nem kértek semmit. Most viszont jött a bejelentés, hogy nemcsak nem kapják meg az eddig elköltött összegeket, hanem még el is vonnak tőlük forrásokat - mondta.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy válaszolt: a járvány elleni védekezést a kormány irányítja és a legtöbb kiadást is ő fedezi, többet, mint bármely helyhatóság, a kieső bevételek legnagyobb mértékben az állami büdzsét érintik. Ha a károk megosztására van szükség, akkor nem érthető a kritika, hogy az önkormányzatoknak miért ne lenne szükséges ehhez hozzájárulni - mutatott rá. Hozzátette: az önkormányzatok 3-4 százalékos hozzájárulása lényegesen kevesebb, mint amilyen bevételkiesése az államnak van a járvány miatt.

Dudás Róbert megjegyezte: eddig a kormánypropaganda azt mondta, hogy Magyarország jobban teljesít, de most kiderült, hogy üres a kassza.

Gulyás Gergely úgy reagált: járványveszély van az egész világban, minden ország azzal szembesül, hogy növekedés helyett recesszió lesz, de emiatt nem az elmúlt évek sikereiről kell másként beszélni.



MSZP: a szociális ágazatot is támogatni kell



Gurmai Zita (MSZP) arról beszélt, hogy a szociális ágazatban dolgozóknak is biztosítani kellene azt a támogatást, mint az egészségügyi dolgozóknak. A szociális ágazatban dolgozóknak köszönhető, hogy az idős állampolgárok továbbra is ellátásban részesülnek, hiszen ők végzik a munkájukat megfelelő védőfelszerelés nélkül is - közölte.

Gulyás Gergely elmondta: a szociális ágazatban dolgozók munkáját a kormány nagyra becsüli, a jelenlegi helyzetben rájuk is nagyobb teher hárul. Az ágazatban idén 14 százalékos béremelés lesz, és ugyan még ma sem úgy élnek a szociális dolgozók, ahogy kellene, nem kapnak akkora jövedelmet, mint amekkora megilletné őket, de a béremelkedésük az elmúlt években számottevő és látványosabb eredmény, mint amit a hivatali elődeik elértek - vélekedett.

Gurmai Zita viszonválaszában azt sürgette, hogy legyen forrás a szociális dolgozók béremelésére.

A miniszter a kormány nevében megköszönte mindenki munkáját, aki továbbra is áldozatkészen dolgozik.



DK: támogatni kellene az önkormányzatokat



Bősz Anett (DK) hangsúlyozta: támogatni kellene az önkormányzatokat, hogy a jelenlegi helyzetben segíteni tudják az időseket és a rászorulókat. Az önkormányzatok felelőssége és kötelezettségei megnövekedtek a járvány idején, gondoskodniuk kell az idősekről, akik számára az árak emelkedése gondot okoz - mondta. Hozzátette: a gazdasági válság csökkenti a helyi adóbevételeket, miközben nőni fog a szociális ellátásra szorulók száma, így az önkormányzatok költségvetésében a bevételek csökkeni, a kiadások növekedni fognak.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára kifejtette: a kormány szerint senki nem maradhat egyedül, és kiemelt figyelmet fordítanak az idősek segítésére. A járvány idején az idősek vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, róluk gondoskodni kell - fűzte hozzá.

Bősz Anett közölte: a nyugdíjasok az elszabadult élelmiszerárak miatt nem fognak kijönni a pénzükből, és hiába kapnának segítséget az önkormányzatoktól, ha azok nem tudják növelni a forrásaikat.

Az államtitkár azt mondta: az önkormányzatok rendelkeznek a szociális feladatok ellátására szükséges forrásokkal.



LMP: elérhetővé kellene tenni a szakellátást a kórházakban



Hohn Krisztina (LMP) azt vetette fel, hogy újra elérhetővé kellene tenni a szakellátást a kórházakban. Az ellátás egy jó része leállt a járvány terjedésének lassítása és az egészségügyi dolgozók védelme miatt, de nehézséget okoz a betegellátásban, hogy a betegek sokszor nem jutnak el időben a szakellátásra - mondta. Hozzátette: pedig fontos lehet az idő, még akkor is, ha nem igényel sürgős ellátást egy beteg.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztérium parlamenti államtitkára közölte: minden országban van egy időpont, amikor nagy számban kerülnek emberek a kórházakba a járvány miatt, erre készülnek fel most, ezért kellenek szabad ágyak a kórházakban, és kellenek olyanok, akik el tudják majd látni őket - magyarázta.

Kiemelte: ezért megkérték a kórházakat, hogy azokat a beavatkozásokat, amelyek későbbre tolhatók, halasszák el, de a sürgős beavatkozások most is megtörténnek.

Hohn Krisztina azt mondta: a szakellátások megoldhatók lennének most is.

Az államtitkár erre úgy válaszolt, hogy orvosi és nem politikai kérdés, hogy melyek a szükséges kezelések, beavatkozások, amelyek elhalaszthatók és melyek nem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!