OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések, napirend után)

Belföld, 2020.07.13

A koronavírus-járvány elleni védekezésről, valamint a járvány és az illegális migráció okozta veszélyekről szóló azonnali kérdésekkel, majd napirend utáni felszólalásokkal zárult a parlament hétfői ülése.



MSZP: mi alapján kategorizálták a külföldi országokat?


Szakács László (MSZP) arról beszélt, hogy a koronavírus-fertőzöttség alapján a kormány három kategóriába sorolta a külföldi országokat. Mi alapján készült a besorolás? - kérdezte, hangsúlyozva, hogy a rengeteg magyar által látogatott Horvátország például a zöld kategóriába került, de a vörös kategóriában lévő Ukrajnából is érkeztek vendégmunkások.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt mondta, hogy hiteltelen a baloldali pártok aggódása, mert nem támogatták a vírus elleni védekezést és összefogást. Ennek ellenére az összefogás sikeres volt, Magyarországon kiemelkedően jó a járványhelyzet, a kormány ezért vonta le azt a következtetést, hogy Magyarországra behozni nem lehet a vírust és ezért döntöttek a szigorításról - közölte.

A besorolás a Nemzeti Népegészségügyi Központ számokra épülő adatai alapján készült - közölte.


Fidesz: mi a kockázata a migrációnak és a járványnak?


Simon Miklós (Fidesz) azt kérdezte, milyen kockázatokat hordoz a migráció erősödése és a koronavírus-járvány. Hangsúlyozta, hogy a környező országokban emelkedik a megbetegedések száma. Több esetben olyan országokban kezd kritikussá válni a helyzet, amelyekben migrációs nyomás tapasztalható Magyarország irányába - fogalmazott.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt válaszolta, hogy a migrációs nyomás miatt korábban meginogni látszott a közbiztonság Európában. A magyar emberek azonban megérezték, hogy a kormány döntéseivel azonosulva érdemes élni, ez az együttműködés segítette, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa mind az illegális bevándorlás, mind az egészségügyi helyzet szempontjából - hangsúlyozta.

Az illegális migráció rontja a járványügyi helyzetet is - emelte ki az államtitkár.


Napirend után


A napirendi pontok tárgyalását követően Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy szerintük a kormány szándékaival ellentétben nem leépíteni, hanem fejleszteni kellene a magyar vasúthálózatot.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) elmondta, politikai nyomásra születhetett enyhe ítélet Kaleta Gábor, volt perui nagykövet pedofilbotrányának ügyében.

Frakciótársa, Potocskáné Kőrösi Anita ismételten azt kérte, hogy a kormány valósítsa meg a szükséges infrastruktúra fejlesztéseket a közművezeték-adóból származó bevételekből.

Az elnöklő Latorcai János lezárta az ülésnapot. A parlament kedden folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!