OGY - Krónika 6. rész (bányászat, gazdaság)

Belföld, 2022.11.10

Az egyes bányászati és gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat megvitatásával folytatta munkáját az Országgyűlés csütörtökön.



Kormány: a geotermikus energia segítheti az energiaellátást


Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára expozéjában kiemelte: egyrészt a bányászattal, másrészt pedig a fiatalkorúak védelmében a dohánykereskedelemre vonatkozó szabályokkal foglalkozik a javaslat.

Kifejtette: az orosz-ukrán konfliktus, valamint az elhibázott szankciós politika eredményeként kialakult energiaválság még nagyobb igényt támaszt az uniós tagállamok energiaszuverenitásának megvalósítására.

Közölte: az elmúlt időszak technológiai fejlesztéseinek köszönhetően a fosszilis energiahordozók mellett már olyan biztonságos és tiszta technológiák is rendelkezésre állnak, mint a geotermia, amellyel a hő- és energiaellátás folyamatos biztosítása mellett hatékonyan lehet védeni a természeti környezetet. Magyarország geológiai adottságai a geotermikus-hőhasznosítás szempontjából kiemelten kedvezőek, a földkéreg vastagsága ugyanis kevesebb, mint egyharmada az európai kontinens átlagértékének - mutatott rá.

Az államtitkár elmondta: a geotermikus hőellátási projektek részére a hévizet jellemzően 1000-2500 méter mélységű, fúrt kutak biztosítják, és Magyarországon e mélységtartományban találhatóak olyan rétegvízkészletek, amelyekből biztosítható a geotermális projektek számára szükséges vízhőmérséklet és vízhozam. A geotermikus energia egy kiszámítható és ösztönző szabályozási keretben hosszú távon támogathatja az ország energiaszuverenitását, a magyar geotermikus potenciál széleskörű kiaknázásával 2030-ra éves szinten akár 1-1,5 milliárd köbméter földgázzal csökkenthető Magyarország energetikai kitettsége - jelentette ki.

Kitért rá: a dohánykereskedelem kérdésében a javaslat elsődleges célja a fiatalkorúak fokozottabb védelme a hevítéses technológiával fogyasztható növény-, gyógynövény tartalmú termékek használatának káros hatásaival szemben, ennek érdekében módosítja a vonatkozó törvényeket.


Fidesz: cél az ország energiabiztonságának szavatolása


Szeberényi Gyula (Fidesz) azt mondta, hogy az európai gazdaságpolitika elmúlt időszaka az energiahordozók szerepének növekedéséről szólt. A törvényjavaslat egyik célja az ország energiabiztonságának szavatolása és az ágazatban tevékenykedők segítése - szögezte le.

A termálvízkitermeléssel történő geotermikus energia kinyerésének és hasznosításának engedélyezése a bányafelügyelet hatáskörébe kerül - emelte ki. A javaslat elfogadása után egyetlen hatóság végzi majd az engedélyezést, ami a jogalkalmazás egységességét biztosítja - hívta fel a figyelmet. A képviselő arra is kitért, hogy változik a kitermelt víz visszasajtolási kötelezettsége is.

Az indítvány kiegészíti a dohányzási célú gyógynövénytermékek definícióját is, hogy abban a hevítéssel történő fogyasztás is szerepeljen - közölte. A javaslat legfőbb célja, hogy a fiatalok minél kisebb számban váljanak a dohányzás rabjaivá - szögezte le a politikus.


DK: a javaslatokhoz hatásvizsgálatot kellett volna benyújtani


Varju László (DK) kijelentette, hogy ezekhez az indítványokhoz az előterjesztőnek hatásvizsgálatot kellett volna benyújtania. Láthatóan a "kapkodó kormányzás" következménye, hogy egy salátatörvény keretében egymás mellé emelik a bányászatot és a dohányzást - fogalmazott a képviselő.

A megújuló energiák hasznosításáról beszélő politikus bírálatként azt mondta, hogy a kabinet tíz évet elvesztegetett ezen a területen. Hosszú távon is fenntartható, kiegyensúlyozott energiamixre van szükség, amiben egyre nagyobb arányban jelennek meg a megújuló energiaforrások - tette hozzá.



A KDNP támogatja a javaslat elfogadását



Juhász Hajnalka, a KDNP vezérszónoka kiemelte, Magyarország geológiai adottságainál fogva kedvező lehetőséggel rendelkezik a geotermikus energia kinyerésére és felhasználására, mely hosszú távon is biztosítaná az ország energiaszuverenitását. A geotermikus energia felhasználásának köszönhetően 2030-ra éves szinten akár 1,5 milliárd köbméter földgázzal csökkentené Magyarország energiakitettségét. Ehhez kiszámítható és ösztönző szabályozási rendszer kialakítása szükséges, melyhez a keretet a geotermikus energia kinyerésére és hasznosítására a bányafelügyelettel megkötött szerződés biztosítaná a javaslat értelmében. Ez az engedélyezési forma kellő rugalmasságot tenne lehetővé mind az állam, mind pedig a bányavállalkozó számára.

A törvényjavaslat elfogadása az egyes bányászati és gazdasági tárgyú törvények módosításáról számos törvény módosítását vonná maga után - mondta példaként említve a vízgazdálkodásról és a bányászatról szóló törvényt.

A javaslat további célja a szénhidrogén-kitermelés ösztönzése, valamint módosításokat tartalmaz a szénhidrogén-kitermeléshez kapcsolódó infrastrukturális beruházások gyorsítására is.

Juhász Hajnalka a javaslat dohánytermékekre vonatkozó részéről elmondta, a módosítás célja a fiatalkorúak védelme. A javaslat beemeli a hevítéses termékek fogalmát a jogi szabályozásba és meghatározza, hogy e termékek csak a dohánytermékek értékesítési helyén forgalmazhatók. Emellett adójogi szempontból is szabályozza a hevítésés termékek forgalmazását.

A KDNP a javaslatot támogatja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!