OGY - Krónika 6. rész (bizottsági jelentések)

Belföld, 2022.05.23

A minisztériumok felsorolásáról szóló törvényhez kapcsolódó módosító javaslatok bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslatnak a vitájával illetve a napirend utáni felszólalásokkal zárta hétfőn a munkáját a parlament.



Kormány: a struktúra a jelen kihívásaihoz fog igazodni


A vita lezárása után Azbej Tristan, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta, hogy az új kormányzati struktúra a jelen kihívásaihoz fog igazodni. A miniszterelnök most is úgy alakít kormányt, hogy annak összetételét és szerkezetét "az előttünk álló négy év feladataiból" vezeti le - fogalmazott a politikus.

Kijelentette: Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amelyik a leginkább alkalmas arra, hogy az ország előtt álló próbatételeknek megfeleljen. Az új kabinet célja az is, hogy a háborús helyzet miatt kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat adjon, amelyek lehetővé teszik, hogy az ország megőrizhesse az elmúlt években elért eredményeit - mondta az államtitkár.


Napirend után


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a kilakoltatások, végrehajtások, árverések veszélyhelyzet megszűnése utáni újraindulásáról beszélt napirend utáni felszólalásában, társadalmi katasztrófahelyzetet vetítve előre.

Frakciótársa, Bencze János a hatósági áras PB-gázzal kapcsolatban az amúgy is gyakran hátrányos helyzetű kistelepüléseken felmerülő problémákat sorolta.

Varju László (DK) az emberéleteket veszélyeztető, akár percek alatt halált okozó anafilaxiás roham esetén a hatékony fellépés fontosságát emelte ki.

Frakciótársa, Varga Zoltán a kormányfő elmúlt 12 évben mutatott "őrült háborús retorikáját" bírálta felszólalásában.

A szintén DK-s Barkóczi Balázs az óvodapedagógusok helyzetéről beszélt, súlyosnak nevezve a betöltetlen álláshelyek, az alacsony bérek és a koronavírus-járvány okozta problémákat.

Ovádi Péter (Fidesz) arról beszélt, hogy 2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Keresztes László Lóránt (LMP) a pécsi Karolina-külfejtés elhúzódó rekultivációjának problémáit sorolta fel.

Sas Zoltán (Jobbik) a magyar honvédelem napjáról emlékezett meg.

Dócs Dávid (Mi Hazánk) a Sajó felső szakaszán történt szennyezés miatt emelte fel a szavát, a vele egy frakcióban ülő Apáti István (Mi Hazánk) pedig azt sürgette, hogy a hosszú távú építési beruházásokat azok a kivitelezők nyerhessék meg, akik a legnagyobb számban foglalkoztatnak helyi munkaerőt.


A napirend utáni felszólalásokkal az Országgyűlés lezárta a hétfői ülésnapot, a képviselők várhatóan kedd délelőtt folytatják a munkát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!