OGY - Krónika 6. rész (családvédelmi akcióterv)

Belföld, 2019.03.19

Vezérszónoki felszólalásokkal folytatódott a családvédelmi akcióterv idén júliusban életbe lépő intézkedéseiről szóló kormányzati előterjesztés vitája kedden az Országgyűlésben.



Jobbik: "fékezett habzású" csomagot terjesztett be a kormány


Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt, a magyar jövő érdekében árnyalni kell azt a képet, amit az államtitkár elmondott. Szerinte ha arra törekednének, hogy konszenzus alakuljon ki, akkor a kioktató és nagyotmondó stílust érdemes lenne háttérbe szorítani és szakmai vitát folytatni. Ne fessék a képet kedvezőbbre, mint amilyen: egy süllyedő Atlantiszon vagyunk - fogalmazott. Rámutatott: az élve születést tekintve történelmi mélyponton van Magyarország, a teljes termékenységi arányszám felpörgése ugyanakkor vitathatatlan.

"Fékezett habzásúnak" nevezte a csomagot, s azt mondta: ne tegyenek úgy, mintha a kormány megtenne mindent, amit a költségvetési eszközök lehetővé tesznek.

Jelezte: a beterjesztett hét ponton felül ők további öt pontot nyújtottak be. Kitért az elszabadult albérletárakra, s azt kérdezte, miért hagyja ezt a kormány? A fiatalok nagy részének nincs esélye saját tulajdon szerzésére, ezért bérlakás-programra lenne szükség. Amíg Magyarországon 10 ezer feletti a kilakoltatások száma, és a kormány elárulta a devizahitelesek ügyét, hagyta a kifosztási mechanizmust tovább működni, addig ne csodálkozzanak azon, hogy a vágyott gyermekek ezen családokban nem születnek meg - tette hozzá.

A csok kiírásakor azt hogyan gondolták, hogy a bevándorolt jogállású személyek igénybe vehetik? - kérdezte. Arra is kíváncsi volt, hogy a tíz éve befagyasztott családtámogatások esetében legalább az inflációkövetés miért nem valósul meg. 2020-tól mi lesz, befagy a kétgyermekesek családi adókedvezménye? - firtatta.



KDNP: a család a jövő záloga



Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka szerint Európa elöregedési, népesedési problémákkal küzd, amire a tagállamok részéről kétféle megoldás született eddig: az egyik a bevándorlók betelepítése, a másik pedig a családok támogatása. Hangsúlyozta: büszke arra, hogy Magyarország az utóbbi utat választotta. Mint mondta, a KDNP úgy tekint a családra, mint a társadalom legkisebb közösségére, amelyet védeni, támogatni kell. A család, mint közösség a jövő alapja, a jövő záloga - jelentette ki.

A 2002 és 2010 közötti szocialista kormányokat azzal vádolta, hogy megszorításaik elsődleges célpontjai a gyermeket nevelő családok voltak, és szerinte a szocialisták azóta sem támogatják a családbarát intézkedéseket. Itt az újabb alakalom: a szocialista és "gyurcsányista" képviselők eldönthetik, hogy a magyar családok mellé állnak-e - szólított fel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a családvédelmi akcióterv nem néhány szakértő munkája, hanem a magyar emberek megkérdezésével született meg a nemzeti konzultáció alapján. Ugyanakkor a balliberális ellenzék tiszteletlen volt ezzel kapcsolatban, Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s politikus például széttépte a konzultációs ívet, és ezzel azokat az embereket sértette meg, akik elmondták véleményüket.

A bérlakásprogramról szóló jobbikos felvetésre reagálva azt mondta: a magyar emberek kinyilvánították, hogy tulajdonra vágynak, így a kormánynak ezt kell segítenie programokkal.



MSZP: a kormánypártok nevében kérünk bocsánatot a gyerekektől



Bangóné Borbély Ildikó azzal kezdte felszólalását, hogy a kormánypártok nevében bocsánatot kért a mostani gyerekektől, akiknek 80 százaléka felnőtt korában el akarja majd hagyni a hazáját. Bocsánatot szeretnék kérni ezektől a gyerekektől, hogy mi ezt nem tudjuk megakadályozni - tette hozzá.

A képviselő a KSH adatait idézte a gyermekszületésről, kiemelve, hogy 2018-ban újra 90 ezer alá ment a születésszám. Emellett - folytatta - a 2005-ös 41 ezerhez képest, tavaly csupán 18 ezer új lakás épült, minden hatodik magyar gyermek külföldön születik, minden tízedik szülőképes korú nő külföldön van, a gyermektelenek aránya pedig emelkedett a 30 év felettiek körében. Szerinte ezekről az adatokról nem beszélt Novák Katalin államtitkár, ahogyan a "rabszolgatörvény" eltörléséről, a tragikus állapotban lévő egészségügyi ellátórendszerről és az összeomlás előtt álló gyermekorvosi rendszerről sem.

A képviselő az MSZP családpolitikai javaslatait ajánlotta a kormánypárti képviselők figyelmébe, amely a gyermekvállalás támogatásáról, a gyermeknevelés és a munkavállalás összehangolásáról, a gyermekgondozás és a közeli hozzátartozók gondozásának támogatásáról, és a lakhatási biztonság megteremtéséről szól. Támogassuk kölcsönösen egymás, támogassák az MSZP 24 pontos javaslatát - ajánlotta az államtitkárnak.



DK: a családvédelmi csomag kevés, keveseknek



Gréczy Zsolt, a DK vezérszónoka úgy véli: a családvédelmi csomag, egy beismerő vallomás arról, hogy kevés, amit a kormány az elmúlt 9 évben tett a családokért, és eleve hibás volt a kijelölt útirány is.

Szerinte a csomag kevés és nagyon keveseknek szól, elsősorban a jómódúaknak segít, akik tudnak azzal kalkulálni, hogy visszafizetik a felvett hiteleket akkor is, ha nem születnek meg a gyermekek.

A csomagból csak az embert hagyták ki - fogalmazott a képviselő, aki szerint elsősorban a nyugodt viszonyoktól függ a gyermekek megszületése nem pedig attól, hogy lesz-e eggyel több ülés az autóban, vagy adnak-e kedvezményes hitelt. Ugyanakkor arról is a beszélt, hogy visszavetheti a gyermekvállalást az egészségügyi és az oktatási rendszer állapota.

A 2002 és 2010 közötti időszakot kritikával illető kormánypárti felszólalókra reagálva kijelentette: a szocialisták és szabad demokraták vezette kormány volt családbarát. Közölte: a DK saját 7+1 pontos családvédelmi programot javasol, ami jobb és hitelesebb, mint a kormányé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!