OGY - Krónika 6. rész (egyetemek)

Belföld, 2021.04.09

Bírálták a számos egyetem modellváltásáról szóló előterjesztést ellenzéki felszólalók az Országgyűlés pénteki ülésén.



Képviselői felszólalások


Demeter Mária (LMP) szerint az előterjesztés egy "szűk, kormányzati körhöz tartozó bizniszről szól". Bírálta, hogy 1750 állami ingatlan adnak át a most beterjesztett javaslatokkal ingyenesen a fideszes magánalapítványoknak. A vagyonelemeken túl ugyanakkor továbbra is az állam fogja finanszírozni az egyetemeket. Mit csinálnak akkor az alapítványok? - tette fel a kérdést.

Az 1500 milliárd forintos, az egyetemeknek szánt uniós támogatás a jövőben a fideszes magánalapítványokhoz fog befolyni - sérelmezte.

Szél Bernadett független képviselő szerint a felsőoktatás megszervezése állami feladat, azt nem lehet piacosítani. Az egyetemek a nemzeti kultúra, a tudomány letéteményesei, fontos szempontok veszhetnek el a privatizálásával. Szakok, karok szűnhetnek meg, ha azok nem hajtanak közvetlen gazdasági hasznot.

Azt kérte: indokolják meg, miért kell számos egyetem ügyét egyszerre tárgyalni. Szerinte az egyetemi szenátusok azért szavazták meg az átállást, mert "bezsarolták" őket. Számos esetben csupán véleményezési jogot hagynak a szenátusnak - sérelmezte.


ITM: nem politikai alapon ítélik meg az egyetemeket


Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára leszögezte: az egyetemeket nem politikai alapon ítélik meg. A rektorról eddig is a fenntartó döntött, a jelöltet a szenátus állította. Szerinte a szenátus döntésének kritizálásakor bizonyítja az ellenzék, hogy autonómiaellenes. Azt kérte: tartsák tiszteletben a szenátusok döntését, becsüljék meg az ott dolgozókat.

A Miskolci Egyetem kuratóriumának tagja lesz a város polgármestere, Veres Pál, aki nem jobboldali politikus, Pécsen pedig Szili Katalin baloldali politikus válik taggá - válaszolva azokra a megjegyzésekre, miszerint jobboldali politikusoknak biztosítanának helyeket.

Fontosnak nevezte, hogy 15-20 éves keretszerződések jönnek létre, mert az egyetemek világában fontos a kiszámítható karrierlehetőség, a biztos megélhetés az oktatóknak.

A legfájóbbnak azt nevezte, hogy "kőkemény pártpolitikát" akarnak csinálni egy olyan ügyből, amely a fiatalok jövőjéről szól.

Stumpf István kormánybiztos a jogszabályok okán nem lehet jelen a parlamenti vitán - jegyezte meg.

Az orvosképző egyetemek kérték a modellváltást - válaszolta egy másik felvetésre.

Álságos hazugságnak nevezte Mellár Tamás (Párbeszéd) szavait, szerinte a pécsi szenátus tagjai "nem azok a megfenyegethető típusok".

A Fudan Egyetemről szólva azt mondta: az lehetőséget ad a magyar diákoknak is arra, hogy a világ egyik legjobb egyetemének képzésébe bekapcsolódhassanak. Szerinte ebből geopolitikai előnye is származik majd az országnak.


Képviselői felszólalások


Bolsevik típusú vagyonkimentésről és brutális padláslesöprésről beszélt Z. Kárpát Dániel (Jobbik), aki szerint esetleges választási bukása esetére épít ki hátországot a kormányoldal.

Hozzátette: nyitott az alapítványi forma vagy más újítás bevezetésére, de ennek a kormány által elképzelt - szerinte lázálomszerű - módjára nem.

Elképesztő szellemi mélységben urizáló kormányzásról beszélt, hozzátéve, egy nemzeti kormány nem kínai hitelből és vendégmunkásokkal építene kínai egyetemet, hanem a magyar fiatalok szülőföldjükön boldogulását támogatná.

Gurmai Zita (MSZP) szerint gyalázatos és szégyenletes, hogy a Fidesz-kormány adócsalók módszerével lopja ki az ország vagyonát, eközben mindent elkövetve, hogy ezek az alapítványok kikerüljenek a társadalom kontrollja alól.

Kifogásolta, hogy az egy évtizede adóforint-százmilliárdokon megvásárolt Mol-pakettet magánalapítványoknak osztja el az állam, holott korábban a befektetésen túlmutató jelentőséget tulajdonítottak a részvényeknek.

Nem a lóláb lóg ki, hanem az egész ló - mondta.

Jövőnket meghatározó kérdésnek nevezte a tárgyalt témát Keresztes László Lóránt (LMP), azt hangsúlyozva, rengeteg európai példa mutatja, hogy állami fenntartásban lehet sikeresen egyetemet működtetni.

Alapvető fontosságúnak nevezte, hogy ha már átszervezik alapítványokba az intézményeket, a kuratórium ne szólhasson bele szakmai-tudományos kérdésekbe, tagjait pedig az egyetemi szenátus válassza.

Szabó Szabolcs (független) szerint értelmetlen a vita és "nem teljesen normális" 19 előterjesztés együttes tárgyalása, hiszen eltérőek az egyes esetek: például van ahol adnak vagyont vagy üzletrészt az alapítványnak, van, ahol nem.

Hozzátette: vizsgálni kellene, miként történtek az "önkéntes jelentkezések", amit szerinte sokhelyütt nem véleményezhettek, és többségi szavazással sehol nem támogattak az egyetemi polgárok.

Most az egyetem autonómiája helyett a kuratórium autonómiája épül fel és lesz végtelen - fogalmazott, hozzátéve, a kormányváltás után a "törvényesített lenyúlás" helyett az egyetemeket finanszírozza majd a jelenlegi ellenzék.

Magyar Zoltán (Jobbik) azt mondta, kijelenthető, hogy eddig százmilliárd forintos nagyságrendű magyar vagy európai uniós közpénz került a mezőhegyesi ménesbirtokhoz.

Azt mondta, ő már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy jogszabályban kellene tiltani a birtok privatizációját.

Az ország egyik utolsó komoly agrárvagyonáról van szó - jelentette ki.

Azt mondta, egyetért azzal, hogy ez egy kétségbeesett vagyonkimentési lépés: attól tartanak, hogy elveszítik azt a "közpénzszivattyút", amely részének tekintik a mezőhegyesi ménesbirtokot is.

Semmi más tisztességes módja nincs az ügy lezárásának, mint a törvénytervezet visszavonása - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!