OGY - Krónika 6. rész (Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság, minisztériumok felsorolása)

Belföld, 2022.11.22

Lezárta az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságról és a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében az Európai Bizottság kérésére elfogadott egyes törvények módosításáról szóló előterjesztés vitáját és áttért a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvénymódosítás vitájára az Országgyűlés kedden.



Képviselői felszólalások

Keresztes László Lóránt (LMP) a kormánypártokat bírálta, felháborítónak nevezve, hogy a továbbra is a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke lehet a korrupciós bűncselekménnyel vádolt és letartóztatott Schadl György. A kormánypártok pozícióban tartják Schadl Györgyöt, ez mutatja mennyire veszik komolyan a korrupció elleni harcot - értékelt.

Kiss János (Fidesz) a baloldalt bírálta, amiért nem akarja megszavazni azokat a javaslatokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország megkapja a neki járó uniós forrásokat.



Államtitkár: a javaslat előrelépés a korrupció elleni küzdelemben



Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára zárszavában azt mondta: a javaslat minden tekintetben előrelépést jelent a korrupció elleni küzdelemben. A kormány nem tagadja, hogy a törvénycsomag elfogadására az Európai Bizottság kérésére került sor, ami a javaslat címében is megjelenik - tette hozzá.

Jelezte: bár bizonyos jogi megoldásokra a kormány szerint nem ebben a formában lenne szükség, ha ezek az Európai Bizottság aggályait orvosolják, akkor ezt mégis elfogadják, annak érdekében, hogy a Magyarországnak járó uniós forrásokat haza lehessen hozni.

Egy fillér vagy egy eurócent elköltésére most már 8-10 hatóság fog figyelni, így azok a pályázók, akik megfelelnek az átláthatósági követelményeknek, joggal használhatják majd fel ezeket a forrásokat - mondta.





Előterjesztő: az új kihívások teszik szükségessé az önálló energiaügyi minisztérium létrehozását



Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvény módosításáról rendelkező javaslatot ismertetve kiemelte, a hatékony kormányzásnak igazodnia kell a menet közben felmerülő kihívásokhoz is. Az ország élete már tavasszal sem volt könnyű, de a kormányalakítás után még inkább a "feje tetejére állt" a világ és Európa.

Februárban az uniós kormányfők még azt mondták, hogy nem lesznek az energiaipart sújtó szankciók, a választások után mégis bevezették ezeket, azzal érvelve, hogy a szankciók majd véget vetnek a háborúnak, valamint hogy Európának nem okoznak majd nagyobb hátrányt, mint Oroszországnak. Sajnos egyikben sem volt igazuk - mondta.

A kialakult energiaválság megoldására változtatni kell a kormányzati struktúrán. A kormányalakítás óta keletkezett kihívás szükségessé teszi az önálló energiaügyi minisztérium létrehozását, amely Energiaügyi Minisztérium néven az energiapolitika egységes irányításáért felel.

Emellett a közlekedési ágazat irányítása az Építési és Beruházási Minisztériumhoz kerül, amely új néven, Építési és Közlekedési Minisztériumként működik tovább.

Továbbá a háború és a szankciós politika olyan nem várt gazdasági kihívások elé állítja Magyarországot, ami miatt önálló gazdasági minisztérium jön létre Gazdaságfejlesztési Minisztérium néven. E minisztérium feladata lesz meghatározni, hogy milyen további lépéseket tud tenni a kormány a magyar családok és vállalkozások védelmében - közölte.

Herczeg Zsolt, a Törvényalkotási Bizottság előadója közölte, a bizottság a javaslatról szóló összegző jelentést 28 igen, 6 nem szavazat ellenében elfogadta.



Vezérszónoki elszólalások



Fidesz: a legfontosabb kérdés jelenleg az energiabiztonság



Herceg Zsolt a Fidesz vezérszónokaként arról beszélt, a háború és szankciók miatti válsághelyzetben a legfontosabb kérdés az energiabiztonság. Ezért a kormány strukturális változtatást hajt végre. Palkovics László technológiai és ipari miniszter távozásával az általa vezetett minisztérium megszűnik és önálló energiaügyi minisztérium jön létre. A gazdaságfejlesztés kiválik a Miniszterelnöki kabinetirodából és önálló tárcát kap. A közlekedés az építési tárcához kerül.

Értékelése szerint a szankciós áremelkedéstől a magyar családok a legvédettebbek, a rezsicsökkentésnek köszönhetően Magyarországon a legalacsonyabb a gáz és az áram ára. A kormány a rezsicsökkentéssel és az ársapkákkal ellensúlyozni ugyan nem, de csökkenteni tudja a válság hatását - tette hozzá.

Azt is mondta, a kormány jelenleg 11 pontos akciócsomaggal védi a lakosságot és a magyar vállalkozásokat, amelyek között szerepelnek a turizmust támogató intézkedések és a SZÉP-kártya füleinek eltörlése is.

A Fidesz támogatja a javaslatot - tette hozzá.



DK: több önálló tárcára van szükség



Arató Gergely, a DK vezérszónoka üdvözölte az önálló energetikai minisztérium létrehozását, ugyanakkor értetlenségének adott hangot, amiért csak most kerül erre sor. Hozzátette: már a választások után is az egekben voltak az energiaárak.

Arató Gergely szerint azért van szükség az új minisztériumra, mert kiderült, hogy a Fidesz hazugsággal nyerte meg a választásokat, hiszen a választások után megszüntették a rezsicsökkentést.

A kormány továbbra sem hajlandó szembenézni vele, hogy ő okozta a válság jelentős részét azzal, hogy kizárólag az orosz gázra építette Magyarország energiaellátását.

Nem strukturális változásról van szó - tette hozzá, hanem arról, hogy a Fideszen belüli személyi harcokban egyesek gyengülnek, mások erősödnek.

A DK javasolja, hogy más fontos területek is kapjanak önálló tárcát, mint például az oktatásügy, a környezetvédelem vagy a szociális szféra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!