OGY - Krónika 6. rész (földkiadás)

Belföld, 2020.04.07

Az agrárminiszter zárszavával ért véget a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és más földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló általános vita kedden az Országgyűlésben.



Fidesz: harminc éve rendezetlen kérdést old meg a módosítás



A fideszes Font Sándor kijelentette: a jogszabály megoldja a kiadatlan résztulajdonosok mintegy harminc éve rendezetlen kártalanítási ügyét.

Kijelentette, a mezőgazdasági bizottságba még tagokat sem delegáló MSZP, DK vagy Párbeszéd képviselői légből kapott állításokat tesznek, amelyeknek nincs köze a magyar agrárium hétköznapi életéhez.

Pozitívnak értékelte, hogy a szőlőkataszterek elővásárlási sorrendje a jövőben a hegyközségi törvényben meghatározottak szerint alakul.

A képviselő cáfolta, hogy a jelenlegi változtatás nehezítené a helyhatóságok földhasználatára. Azt mondta, az önkormányzatok jobb helyzetbe kerülnek, könnyebbséget kapnak például az által, hogy beruházási vásárlás esetén nem kell ötéves művelési kötelezettséget vállalniuk.



Független: gyötrelmes a földtulajdon bejegyeztetése



Apáti István független képviselő "borzasztóan adminisztratívnak" ítélte a földtulajdon bejegyzését, ami akár 8-10 hónapig is tarthat. Az iratok "pingpongoztatása" a hivatalok között komoly problémákat okozhat például egy gyümölcsös vásárlásakor - mutatott rá.

Ellentmondásosnak ítélte, hogy az adásvételt éppen akkor nem kell kifüggeszteni, amikor az ügylet megszünteti az osztatlan közös tulajdont, vagyis amikor szerinte felmerül a spekuláció lehetősége.

A birtokösszevonási cserékről szólva közölte, e szempontból ellentmondás van az adótörvény és a földtörvény között. Apáti István az állami földek külön pályáztatás nélküli megszerzését akkor tartja támogathatónak, ha az a helyi kis- és közepes családi gazdaságokat szolgálja.


Jobbik: pótolni kell a kieső bevételeket


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint most inkább arról kellene vitatkozni az Országgyűlésben, hogy a mezőgazdaságban dolgozók kieső bevételeit, bérét hogyan lehet pótolni.

A kormánynak a munkabérek kipótlására tett javaslatát erőtlennek és gyengének nevezte. Hangsúlyozta: a birtokviszonyok kialakítása során arra kellene törekedni, hogy Magyarország kiszakadjon a hosszú szállítási láncokon alapuló gazdasági modellekből. Európán belül önellátásra törekvő Magyarországra van szükség - jelentette ki, hozzátéve, hogy a járvány lehetőséget ad arra, hogy átértékeljék az eddigi koncepciókat.



Zárszó



Nagy István agrárminiszter zárszavában arról beszélt: a törvényjavaslattal a rendszerváltozás utáni birtokpolitikai döntések részeit tudják lezárni első lépcsőben, majd két-három hét múlva a parlament elé kerülhet a következő törvénycsomag, amely az osztatlan közös tulajdont érinti.

Köszönetet mondott a kormánypárti és az ellenzéki képviselőknek, hogy megfogalmazták véleményüket a vitában.

Arra a felvetésre, hogy miért a koronavírus-járvány ideje alatt nyújtották be a javaslatot, a miniszter úgy reagált: "eszük ágában" sem volt ez, egy normál időszakra készültek, nem a mostani helyzetre. Ugyanakkor úgy vélte: ha valamikor nagy szükség van a birtokpolitikai rendezések elvégzésére, a kis- és közepes vállalkozások megerősítésére, és a mintagazdaságok mellett a nagyberuházások megerősítésére is, akkor az éppen most van. A járvány miatti veszélyhelyzet ráirányítja a figyelmet arra, hogy mennyire ne legyünk kiszolgáltatottak a külföldi beszállítóknak, és mennyire fontos, hogy a hazai élelmiszeripart megerősítsük - mondta.

Jelezte: levelet írt minden magyarországi kiskereskedelmi lánc vezetőjének, és figyelmükbe ajánlotta, hogy nemzetstratégiailag és nemzetbiztonságilag is kiemelkedően fontos, hogy ilyen helyzetben magyar áru legyen az üzletekben.

Az agárminiszter az önkormányzatoktól ismét azt kérte: nyissák újra a piacokat a megfelelő biztonságok intézkedések mellett, mert sok ezren fognak csődbe menni, ha ezt nem teszik meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!