OGY - Krónika 6. rész (Fudan Egyetem)

Belföld, 2021.05.27

Folytatta az Országgyűlés a Fudan Egyetemről szóló előterjesztés vitáját csütörtökön.



Államtitkár: még nem született döntés a hitelfelvételről



Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az ellenzék kritikákra reagálva kiemelte, hogy a kínai hitel felvételéről nem született még döntés. Egyelőre ajánlatok vannak, és a kormány az összes létező finanszírozási konstrukciót meg fogja vizsgálni, mielőtt döntést hoz.

Arra, hogy a Fudan-beruházás 540 milliárd forintba fog kerülni, míg a teljes magyar felsőoktatás éves finanszírozására 453 milliárd forintot költ a kormány, az államtitkár úgy reagált, megtévesztő egy beruházás költségének összevetése a felsőoktatás finanszírozásának költségével.

Hozzátette: a magyar egyetemek fejlesztésére szintén sok száz milliárd forint áll rendelkezésre.

Az építkezés költségét firtató kérdésére felelve hangsúlyozta, hogy miként a hitelfelvételről, úgy a kivitelezésről sem született még döntés. Az első lépésnél tartunk - mondta, hozzátéve, hogy előbb a területtel kell rendelkezni, majd el kell készíteni a pontos tervet, és csak az után lehet árajánlatot kérni a kivitelezésre.

A kritikára, miszerint a Fudan a magasabb oktatói fizetésekkel elszívja majd a magyar felsőoktatásból a munkaerőt, azt felelte, hogy reményei szerint a Fudan valóban meg fogja fizetni oktatóit, de az egyetemi modellváltás célja is éppen az, hogy magasabb fizetést kaphassanak a magyar egyetemek oktatói.

Schanda Tamás kitért arra is, hogy mivel a világ kutatóinak 25 százaléka Kínában dolgozik, "több mint bűn" lenne nem kapcsolatban lenni Kínával. A nemzeti érdek ellen van tehát, hogy a baloldal támadja ezt a beruházást - hangoztatta.



Független: Kínának eladósodni egyet jelent a szuverenitás feladásával



Szél Bernadett független képviselő a hazaárulás minősített esetének nevezte a Fudan Egyetem budapesti campusának létrehozását, azzal érvelve, hogy a kínai hitel felvétele egyet jelent a nemzeti szuverenitás feladásával.

Arra kérte a kormányt, konzultáljanak Montenegróval arról, hogy mit jelent, amikor nemzeti infrastruktúra egy része átkerül egy idegen hatalom kezébe, mert nem tudják fizetni a hitelt, és megkérdezte, hogy a hitelfelvételhez a nemzeti infrastruktúrának mely része kerül letétbe.

Kifogásolta, hogy a módosító javaslat értelmében az állam a campus működését és a fenntartást is finanszírozza, tehát közpénzből tartanak majd fenn egy olyan intézményt, amelynek a működésébe és gazdálkodásába nem lesz beleszólásunk.

Emlékeztetve a Fidesz korábbi Kína-ellenes tiltakozásaira úgy értékelt, hogy a párt feladta saját eszméit és múltját, és tagjai "értékvesztett kommunistasimogatóvá" váltak.


Független: a kormány elárulja a nemzetet


Varga-Damm Andrea (független) örömét fejezte ki, hogy az egyetem területe nem lesz kínai tulajdon és magyar kézben marad. Azonban hozzátette, a rangsorban a Fudant megelőző 33 egyetem valamelyikének is felajánlhatta volna a kormány a beruházást.

A független képviselő a Fudant a "kínai kommunista párt saját keltetőjének" nevezve azt mondta: a kormány az egyetem építésével elárulja a magyar nemzetet.


Fidesz: a magyar diákok csak profitálhatnak a Fudanból


Mátrai Márta (Fidesz) felszólalásában úgy fogalmazott: amikor egyetemet alapítunk, nem lehet a világ napi politikai küzdelmeit mércének tekinteni. Kiemelte egy nemzetközi egyetem a kultúrák igazi találkozási pontja lesz, amelyből a magyar diákok csak profitálhatnak, mert használható tudást és világszerte elismert diplomát szerezhetnek.

Az egyetem szellemi híd lesz Ázsia, Kína és Közép-Kelet-Európa között annak minden előnyével, a Fudan Egyetem lesz a "kínai selyemút a tudás világában" - jelentette ki. Hangsúlyozta: az építkezés minden téglája Magyarországon marad, a diákvárossal együtt élettel tölti meg a városrészt.

Hozzátette: a baloldalon "Kínafóbiában szenvednek".


Jobbik: minden eszközzel meg kell akadályozni a projektet


Szilágyi György (Jobbik) egy furcsa színjáték részének tulajdonította a javaslatot, melyben a képzés és oktatás célja mögé bújtatva próbál Orbán Viktor nemzetközi támogatókat szerezni saját magának. Azt mondta: Kína nemcsak szimplán beszivárog az EU-ba az intézményen keresztül, hanem egy új fellegvárat épít, ahol megveti lábát mind politikailag, mind gazdaságilag.

Ha Magyarország elsődleges szövetségese az EU és a NATO, akkor "Orbán Viktor magatartását nehéz másnak minősíteni, mint árulásnak" - fogalmazott. Hozzátette: szerinte Orbán Viktor kifejezett célja az EU egészének züllesztése és bomlasztása, továbbá a miniszterelnök Magyarországot ki szeretné vezetni az EU-ból.

Az ellenzéki politikus a Fudan Egyetem projektjét egy olyan lázálomnak nevezte, amit a következő kormánynak minden eszközzel meg kell akadályoznia.


LMP: a helyieknek kellene profitálniuk a beruházásból


Demeter Márta (LMP) sérelmezte, hogy "uniós pecsétet kap" az az intézmény, amelyből a magyarok nem profitálnak.

Felháborítónak nevezte, hogy nem kérdezik meg a kerületében élőket a beruházásról, és konzultációt sürgetett az intézményről. Kijelentette: az lenne a minimum, ha a helyiek ingyen, vagy nagyon olcsón jutnának az intézmény által nyújtott szolgáltatáshoz, vagy munkát kapnának ott.

Azt is mondta, hogy a projektből végül nem lesz semmi, ahogy a Budapest-Belgrád vasútból sem, csak az az érdek, hogy a választásokig még "etessék" a kormányközeli cégeket.

Frakciótársa, Csárdi Antal döbbenetének adott hangot, amiért Mátrai Márta (Fidesz) szerinte relativizálja a Kínai Kommunista Párt által elkövetett bűnöket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!