OGY - Krónika 6. rész (globális minimumadó)

Belföld, 2022.06.21

A globális minimumadót elutasító javaslat vitájában a Mi Hazánk a techcégek megadóztatását szorgalmazta, a Párbeszéd pedig arra kérte a kormányt, hogy fogadja el a minimumadó bevezetését.



Mi Hazánk: a globális techcégekre is vonatkozzon a globális minimumadó!



Toroczkai László (Mi Hazánk) amellett érvelt, hogy a globális techcégekre, így például a Facebookra vagy a Google-ra is vonatkozzon a globális minimumadó. Azzal indokolt: a Facebook és a Google bevételei az elmúlt három évben a "Covid-diktatúra" időszaka alatt is jelentősen emelkedtek, ezek a cégek azonban nem fizetnek egy fillér adót sem Magyarországon. Hozzátette: 2021-ben a Facebook 118 milliárd dolláros, a Google pedig 257 milliárd dolláros bevételt ért el, ami mintegy kétszer, illetve négyszer annyi, mint a magyar államháztartás bevételi oldala.

Közölte: a Mi Hazánk ezért megszavazza a magyar vétót, illetve a globális minimumadó elutasításáról szóló határozati javaslatot. Ugyanakkor - folytatta - amennyiben a digitális techcégek megadóztatása visszakerül a globális minimumadóról szóló javaslatba, akkor a Mi Hazánk támogatja a kezdeményezést.

Azt kérte a kormánytól, hogy a következő négy évben vegye rá a közteherviselésre azokat a multikat, akik úgy tűnik, hogy a Fidesz-kormány "kegyeltjei" voltak az elmúlt 12 évben. Azt is javasolta, hogy a kaszinókat is vonják be a extraprofitadó körébe.


Párbeszéd: a javaslattal a kormány a globális nagytőke oldalára állt


Jámbor András (Párbeszéd) azt mondta, hogy a javaslattal a kormány a nemzetállamok helyett a globális nagytőke oldalára állt. Hozzátette, hogy a kabinet a nép érdekei helyett az elit érdekeit képviseli.

Az a probléma, hogy az elmúlt évtizedben nem szedték be ezt a "multiadót", ez a bevétel pedig hiányzik az egészségügyből, az oktatásból, a kultúrából, a szociális ellátásból, a lakhatásból - közölte.

A kabinet alapvetően a versenyképességgel érvel az indítvány mellett, a német cégek pedig azt mondják, hogy az alacsony adók, az alacsony fizetések, a gyenge munkajog jelentik Magyarországon a versenyképességet - fogalmazott. A német cégek szerint a jogállami környezet hiánya, a korrupció, a kiszámíthatatlan jogi környezet viszont problémát jelentenek - állította a képviselő.

A globális multiadó elfogadása szakítást jelenthetne az elmúlt harminc év azon politikájával, amiben a rendszerváltozás vesztesei továbbra is vesztesek lesznek, a nyertesei pedig tovább gazdagodnak - összegzett a vezérszónok.


LMP: a kormány mentesíteni akarja a multikat az adózás alól


Csárdi Antal (LMP) szerint a kormány mindent megtesz azért, hogy a multinacionális nagyvállalatok mentesüljenek az adófizetés alól, míg a legkiszolgáltatottabb kisvállalkozásoktól elvenné a kedvezményes adózási formát.

A kormány végérvényesen elszakadt a magyar társadalomtól - jelentette ki.

Szólt a magyar gazdaság három "koronaékszeréről", az Audi Hungáriáról, a Mol-ról valamint a Richterről, amelyek bár tavaly összesen 670 milliárd forintos adózás előtti nyereségre tettek szert, adózási egyenlegük mégis mínusz 2,9 milliárd forint volt.

Kifogásolta, hogy a kabinet szerinte nemcsak egy negatív adóversenybe megy bele, hanem emellett még egy negatív bérversenybe is, és nem kiszámítható gazdasággal kívánja ide vonzani a vállalatokat.

Az alacsony adó azonban alacsony közszolgáltatásokat eredményez - jelentette ki. Szégyenteljesnek nevezte azt a politikát, hogy a multinacionális vállalatok ne vegyenek részt a közteherviselésben.

Sérelmezte azt is, hogy jövőre a kormány lényegesen több bevételre számít a személyi jövedelemadóból, mint a társasági adóból. Rámutatott, hogy egy esetleges 15 százalékos társasági adónál jelenleg mindössze két alacsonyabb van Európában.


Fidesz: nem látszik, hogy megvalósul-e a techcégek megadóztatása


Ovádi Péter (Fidesz) is azt kifogásolta, hogy a javaslat két pillére közötti egyensúly megbomlott, így nem látszik biztosítottnak, hogy a techcégek megadóztatása célt ér.

Fontosnak nevezte Magyarország számára, hogy a kiegészítő adót külföldön beszámítsák, jelenleg azonban ez nem tudható.

Rámutatott arra is, hogy háborús gazdasági válság van, ezért nem szabad elhamarkodottan megalkotott szabályokkal rontani a versenyképességet.


LMP: ez a versenyképességi modellek versenye


Kanász-Nagy Máté (LMP) a versenyképességi modellek versenyének nevezte a kormány és az ellenzék eltérő álláspontját, elismerve, valóban bonyolultabb annál a kérdés, hogy lezárható lenne azzal: a kormányoldal a nagytőke lobbistája.

Hangsúlyozta: a pártjának a kormányoldal gazdasági modelljével van problémája, azzal, hogy alacsony adókkal és olcsó munkaerővel kívánják idevonzani a nagyvállalatokat.

Mindennek eredménye az, hogy egy magyar munkaerő kevesebbet keres, mint egy német ugyanannál a cégnél, eközben a környezetvédelmi szempontok sem érvényesülnek.

Az LMP szerint ez nem fenntartható. Ehelyett a képzésbe, az innovációba kellene fektetni és maximálisan érvényesíteni kellene a környezetvédelmi szabályokat - hangsúlyozta.


Előterjesztő: az adóelkerülést meg kell szüntetni



Bánki Erik (Fidesz) zárszavában hangsúlyozta: az adóelkerülést meg kell szüntetni Magyarországon, ezért a Fidesz-KDNP tette az elmúlt évtizedekben a legtöbbet. Példaként említette az online pénztárgépek üzembe helyezését, az elektronikus közúti árufuvarozási rendszer megteremtését és az online számlázási rendszert.

Bánki Erik hangsúlyozta: a kormány nem a globális minimumadó ellen van, hanem azért nem támogatják az európai uniós irányelv elfogadását, mert a legfontosabb cél, a technológiai óriásvállalatok adóztatása nem történik meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!