OGY - Krónika 6. rész (igazságügyi törvények)

Belföld, 2020.06.03

Főként a fegyelmi eljárásokkal kapcsolatos szabályokat változtatja meg az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosítása, amelyet szerdán vitatott meg az Országgyűlés.



Előterjesztő: szakmai szervezetek bevonásával készült a javaslat


Hajas Barnabás, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, nyolc jogszabályt módosít a törvényjavaslat, amelyet körültekintően, a szakmai szervezetek bevonásával készítettek elő. Az előterjesztés a gyakorlatban felmerült igényeket kívánja az érintett törvényekbe beépíteni, a módosítások az eljárások egyszerűbbé, gördülékenyebbé tételét, a közbizalom erősítését és az Alkotmánybíróság (Ab) által jelzett követelményeknek történő megfelelést szolgálják - tette hozzá.

A közjegyzőket érintő módosításról azt mondta, az Ab 2019 novemberi határozatában megállapított mulasztásos alaptörvény-ellenességet úgy orvosolják, hogy kötelezővé teszik a közjegyzői fegyelmi bíróságok ügyrendjének megalkotását, amely a jövőben tartalmazza az eljáró tanácsok összetételének szabályait, a vizsgálóbiztosok beosztásának rendjét, valamint a fegyelmi ügyek elosztásának szabályait is.

Közölte, részben megújítják a közjegyzői szolgálatból történő felfüggesztés szabályait, hogy erősítsék a közbizalmat ezen intézmény iránt. A fegyelmi eljárás lefolytatását nem igénylő esetekben az országos elnök állapítja meg a felfüggesztés törvényi feltételeinek fennállását, mérlegelésnek pedig nem lesz helye - magyarázta. A felfüggesztési okok között említette, hogy ha a közjegyző ellen közvádra üldözendő, három évnél súlyosabb szabadságvesztéssel fenyegetett, szándékos bűncselekmény miatt büntetőeljárás folyik.

Az államtitkár a bírósági végrehajtókat érintő szabályok változtatásáról elmondta, szigorítják a kinevezési feltételeket és a szolgálati jogviszony megszűnésének okait, illetve bővítik a végrehajtóval szemben indítható fegyelmi eljárások körét. Indokolt önálló felfüggesztési jogot biztosítani a végrehajtói kar vezetőjének, ha a végrehajtó által szándékosan elkövetett bűncselekmény öt évet meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő - mondta.

Jelezte, újraszabályozzák az első fokon eljáró fegyelmi tanács összetételét is, a háromtagú tanácsoknak ezentúl végrehajtó tagjai is lesznek szakülnökként.

Kitért arra, hogy megemelik a fegyelmi büntetésként kiszabható pénzbírságot: ez a végrehajtóval szemben ötmillióról húszmillió forintra, végrehajtóhelyettessel szemben 500 ezerről kétmillió forintra emelkedik.

Hajas Barnabás szerint a lefoglalt vagyontárgyak esetében az elektronikus ingó- és ingatlanárverezés gyorsabbá és hatékonyabbá válik. Az alapvető jogok biztosának vizsgálata nyomán szabályozzák az ingatlanok kiürítése után az ingóságok sorsát, azokat 30 nap helyett 60 napig őrzik ezentúl - részletezte.

Beszámolt arról, hogy a határon átnyúló tartási ügyekben eljáró pártfogó ügyvédeknek is lehetősége lesz eljárási előleget igényelni.

Szólt arról, hogy március 1-jétől a bíróságok járnak el a gyermekekkel történő kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtásában. Elmondta, a gyermekek védelme érdekében úgy módosítják a szabályokat, hogy azokban soron kívül kell eljárni, a bizonyítást pedig hivatalból is elrendelheti a bíróság.


Fidesz: a javaslat alkalmas a felmerült problémák orvoslására


Demeter Zoltán (Fidesz) szerint a törvénymódosítás alkalmas arra, hogy orvosolja a jogalkalmazók felmerült igényeit, visszajelzéseit, továbbá eleget tegyen az Ab döntésének.

A képviselő megismételte, mely törvényeket módosítja az előterjesztés. Kiemelte, hogy abban szerepel a közjegyzőhelyettesek választójogának reformja, illetve a közjegyzői okiratszerkesztés, aláíráshitelesítés szabályainak pontosítása. Úgy látta, a végrehajtói törvény módosításával az eljárások gyorsabbá, hatékonyabbá válnak.


Jobbik: változtatással támogatható a javaslat


Gyüre Csaba (Jobbik) kritizálta, hogy ismét "salátatörvényt" nyújtott be a kormány, ugyanakkor pozitívumként értékelte, hogy arról kikérték az érintettek véleményét. Felhívta arra a figyelmet, hogy ma Magyarországon sarkalatos probléma a végrehajtás, számos kritika éri.

Elmondta, akár még támogatni is tudnák a javaslatot, ha néhány dologban változtatnának azon. Példaként említette, hogy ingóságokat a kikiáltási ár 1 százalékának megfelelő összeggel is meg lehet venni. Szerinte ebben az esetben nem érvényesül az adósok védelme.

Azt is kérte, hogy devizahitelesek esetében ne gyorsuljanak fel a végrehajtási eljárások.


A KDNP támogatja a törvényjavaslatot


Vejkey Imre (KDNP) frakciója támogatásáról biztosítva a javaslatot közölte, hogy az előterjesztéssel szigorítják és pontosítják a közjegyzőkre, a végrehajtókra, az igazságügyi alkalmazottakra és az ügyészekre vonatkozó fegyelmi és szolgálati rendelkezéseket. Módosulnak a nemzetközi magánjogról és a bírósági polgári nemperes eljárásokról szóló törvény szabályai - mondta.

Kiemelte a közjegyzőket érintő módosításokat, illetve megemlítette azt is, hogy megszűnik annak a jogi végzettséggel nem rendelkező végrehajtónak a szolgálata, aki 2022. december 31-ig nem igazolja jogi végzettségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!