OGY - Krónika 6. rész (interpellációk, azonnali kérdések)

Belföld, 2019.03.18

A lakásmaffia kölcsönszerződéseiről és a Magyar Tudományos Akadémiáról is szó volt az interpellációk között hétfőn az Országgyűlésben.  



Fidesz: milyen eszközöket alkalmaz a kormány a lakásmaffia ellen


Kovács Sándor (Fidesz) a lakásmaffia elleni harcban alkalmazott kormányzati eszközökről érdeklődött. A szervezett bűnözés egyik elterjedt típusa volt, amelynek során színlelt kölcsönszerződést írattak alá az áldozattal. Az egyik ilyen dokumentumon Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő neve is szerepelt - mondta, majd felidézte, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara 2006-ban ki is zárta soraiból, ám Varga Andrea néven tovább folytatta tevékenységét, s nevéhez számtalan kilakoltatás fűződik.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára közölte: a sajtóban megjelent információk szerint valóban érintett a képviselő ilyen ügyben, több olyan adás-vételi szerződést készített ügyvédként, amely szoros összefüggésben lehet a lakásmaffiához köthető ügyeletekkel. Felmerül a kérdés, lehet-e hiteles országgyűlési képviselő, miközben a lakásmaffiához köthető színlelt szerződéseknél közreműködött. Megerősítette a képviselő kamarából való kizárását is.

A képviselő a választ elfogadta.



A Jobbik az MTA-ról


Brenner Koloman (Jobbik) arról beszélt, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szándékos tönkretételének következő felvonása 2018 végén zajlott, amikor Palkovics László innovációs miniszter nem vett részt az akadémia közgyűlésén. "A tudás és értelmiségellenes" gőzhenger idén sem szünetelt, a miniszter nyilvánvalóvá tette, hogy a kutatóintézeti forrásokat nem kívánja biztosítani, s ezzel a kutatóhálózatok működése végveszélybe került. Azt kérdezte, mi szükség van minderre, számít még valamit a tudományos szféra nemzetközi versenyképessége? Mi lesz a félbemaradt kutatásokkal, és a kutatók egzisztenciájával?

Cseresnyés Péter, az innovációs tárca államtitkára szerint a felszólalás a Jobbik hitelességi válságának újabb lenyomata. Hónapok óta összeborulnak azokkal, akik már Kóka János idején a földdel tették volna egyenlővé az MTA egyes kutatóintézeteit. Az MTA megújítása kapcsán egyértelműen kifejtette a kormány, hogy mi a célja. Ez nem más - mutatott rá, mint, hogy a hazai kutatásfejlesztés és innováció az eddigieknél hatékonyabban járuljon hozzá Magyarország fejlődéséhez, a hazai kutatások száma emelkedjen, több szabadalom szülessen, a megújuló intézményrendszer pedig jobb eredményekre legyen képes. Március 8-án közös szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy a mindkét fél számára megfelelő megoldás kidolgozása már csak részletkérdés függvénye - emlékeztetett, s kérte, várják meg a tárgyalások eredményét.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 109 igen, 40 nem szavazattal jóváhagyta.


Ügyrendben Vadai Ágnes (DK) arról beszélt, hogy szerinte Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét és Lezsák Sándort, és az Országgyűlés alelnökét megtévesztették. Eddig úgy tudta - mondta -, hogy egy országgyűlési képviselő interpellációt és kérdést intézhet a kormány tagjaihoz a feladatkörébe tartozó bármely ügyben. Nem tudta azonban, hogy a Miniszterelnökség hatáskörébe tartozik a Demokratikus Koalíció, ahogy információi szerint a válaszadó Orbán Balázs sem tagja a Demokratikus Koalíciónak. Azt vetette fel, hogy házbizottsági ülésen vitassák meg a történteket, ugyanis a DK-t érintő interpellációt vissza kellett volna utasítani. Az elnöklő Latorcai János jelezte, intézkedni fog az ügyben.

A személyes érintettség okán szót kérő Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt mondta, úgy tűnik, valamit jól csinál, hiszen hétről hétre azonnali kérdés vagy interpelláció tárgya. Szerinte, amit a fideszes képviselő és az államtitkár elmondott az zagyvaság, de majd a bíróságon megbeszélik. Feltette a kérdést, ha van lakásmaffia, az elmúlt 13 évben hogy nem sikerült felszámolni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!