OGY - Krónika 6. rész (kérdések)

Belföld, 2019.03.25

A megújuló energiáról, a Balatonról, a dizájnerdrogokról, az egészségügyről, a családpolitikáról és Paksról is szó volt hétfőn az Országgyűlésben a kérdések között.



DK: miért a paksi beruházást erőltetjük a megújuló energia helyett?



Hajdu László (DK) szerint megújuló energia napjainkban olcsóbb, mint a fosszilis vagy az atomenergia. Az új energia egyszeri befektetést követően lényegében ingyenes energiaforrást jelent - mondta. Miért a paksi beruházást erőltetjük a megújuló energiára történő áttérés helyett? - firtatta.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára visszakérdezett: valóban ott tart a DK, hogy ingyen energiával próbálja meg hitegetni a választóit? Szerinte a megújuló energiával kapcsolatos beruházásoknál is számolni kell amortizációval, illetve azzal, hogy az energiatermelés és felhasználás országos hálózat kiépítését igényli. Ha a megújuló energia valóban költségmentes lenne, akkor állami ösztönzésre sem lenne szükség - hangoztatta.

Rögzítette: az olcsó áram garanciája jövőben is Paks lesz.



LMP: hogyan kívánja a kormány megállítani a Balaton kiárusítást?



Schmuck Erzsébet (LMP) a Balaton-partot érintő természetkárosításokat tette szóvá. Szerinte üdülők, part menti területek aprópénzért sorra Fidesz-közeli vállalkozókhoz kerülnek. Hogyan kívánja a kormány megállítani a közcélú zöldterületi partszakaszok kiárusítást? - kérdezte.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szerint a minisztériumnak nincs lehetősége az ügyekbe beavatkozni. Kiemelte a védett természeti értékekért a természetvédelmi őrszolgálat felel.


Jobbik: az állam nem kezeli jól a dizájnerdrogok ügyét


Ander Balázs (Jobbik) arról beszélt, hogy az állam nem kezeli jól a dizájnerdrogok által jelentett fenyegetést, pedig egész térségeket sújt a probléma, a perifériákon élő közösségek jövőjét veszélyezteti a helyzet.

Azt mondta, időben kell kezelni a problémát, ehhez a szociális munkásokra és a pedagógusokra is szükség van.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett: az elmúlt években mindenki egyetértett abban, hogy a dizájnerdrogok terjedése nagy fenyegetést jelent, rendkívül veszélyes szerekről van szó.

Közölte: a kormány az elsők között lépett, amikor a korábbinál szigorúbb szabályozást vezetett be.


MSZP: egyre nagyobb gond a háziorvosok hiánya



Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) elmondta: a háziorvosok hiánya egyre nagyobb gondot okoz, egyre több ember és egyre nagyobb területek maradnak ellátás nélkül Magyarországon. Főleg az aprófalvas és a hátrányos helyzetű térségekben ölt drasztikus mértéket a hiány, és a gyermekorvosok, valamint a védőnők esetében különösen rossz a helyzet - tette hozzá.

Kiemelte: a kormány kilencedik éve csak beszél az egészségügyről, de semmit sem tett a helyzet javításáért, csak hazugságokat hallani az egészségüggyel kapcsolatban.

Rétvári Bence közölte: a választásokon az emberek véleményt nyilvánítottak a szocialista és a mostani kormány egészségügyi politikájáról.

Az államtitkár ismertette, milyen intézkedéseket tettek az egészségügyi helyzet javítására és kijelentette: minden magyar ember orvosi ellátása megoldott.


DK: európai családi pótlékkal segítenék a magyar családokat



Oláh Lajos (DK) kifejtette: a pártja által is szorgalmazott európai egyesült államok egyik első intézkedése lehet az európai családi pótlék fizetése. Mivel a magyar kormány az elmúlt években nem emelte a családi pótlék összegét, minden magyar családnak óriási segítség lesz ez a támogatás, amely nem fog késni - vélekedett.

Rétvári Bence válaszában elmondta: az EU valóban növel bizonyos támogatásokat, így például a migrációt segítő civil szervezetek támogatását. Az EU családpolitikája nem a családok támogatása, Magyarországnak pedig egyedi családtámogatási rendszere van - fogalmazott.


LMP: kérdéses, van-e terv a paksi blokkok leszerelésére


Schmuck Erzsébet (LMP) azt firtatta, hogy van-e a kormánynak terve a paksi atomerőmű azon blokkjainak a leszerelésére, amelyeknek lejár az üzemi ideje. A működés lejártával is sok lesz a teendő a blokkokkal, és óriásiak lesznek a költségek - magyarázta.

Cseresnyés Péter államtitkár közölte: az ellenzék részéről csak kritikákat és rémhírterjesztést lehet hallani az atomerőművel kapcsolatban, ebbe a folyamatba illeszkedik ez a felszólalás is. Magyarország nemzeti programmal rendelkezik a radioaktív hulladék kezelésére, a terveket és a feladatok ütemezését ez a program tartalmazza - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!