OGY - Krónika 6. rész (kérdések, azonnali kérdések)

Belföld, 2021.04.12

A mezőgazdaságról, az egészségügyről és a járványhelyzetről is szó volt az azonnali kérdések között, az Országgyűlés hétfői ülésén.



Kérdések


LMP: a kormány miért nem támogatja a multik profitáthelyezési szabályozásának megalkotását?



Demeter Márta (LMP) azt kérdezte: a magyar kormány miért nem támogatta az EU-s gazdasági miniszterek tanácsának idén februári ülésén a multinacionális cégek profitáthelyezési szabályozásának megalkotását. Miért fosztották meg a magyar embereket több százmilliárd forinttól, amit ma a járvány leküzdésére és a magyar családok megmentésére lehetne fordítani? - tette hozzá.

Tállai András, a pénzügyi tárca államtitkára szerint ezzel a döntéselőkészítéssel a magyar kormány egy forinttól nem fosztotta meg a költségvetést. Elmondta: egy irányelv módosításáról van szó, a magyar fél pedig - több más európai országgal együtt - úgy véli: a kérdést az adóügyi és nem a számviteli bizottságnak kellene tárgyalnia.

A kérdések elhangzása után Tordai Bence (Párbeszéd) személyes érintettség okán kért szót, visszautasítva, hogy a kormány képviselői az oltásokkal kapcsolatban "hazug vádakkal mutogatnak" az ellenzékre.


Azonnali kérdések


Jobbik: hogyan javult az öntözés helyzete?


Magyar Zoltán (Jobbik) közölte: már harmadik éve komoly aszályos tavasz sújtja a mezőgazdaságot, és korábban azt ígérte a kormány, hogy komoly reformokat foganatosít az öntözés terén, így nagyobb arányú öntözhetőség lesz elérhető a gazdáknak.

Azt is firtatta, hogy a támogatáspolitikával kapcsolatban tett ígéretek mikor valósulnak meg, mikor lesz igazságosabb a rendszer.

Nagy István agrárminiszter úgy válaszolt, a kormány mindent elkövet, hogy támogassa a magyar gazdákat, a mezőgazdaságot. Megemelték a kárenyhítési alapot és az öntözéssel kapcsolatban is program indult 2018-ban - emlékeztetett. Hozzátette: a minisztériumban zéró tolerancia van a korrupcióval kapcsolatban.

A tárcavezető egyúttal köszönetet mondott a gazdáknak, amiért a járvány idején is mindent megtesznek, hogy friss élelmiszerrel lássák el az embereket.


MSZP: mi a helyzet az ózdi kórházban?


Varga László (MSZP) az ózdi kórház helyzetéről kérdezett. Az intézmény főigazgatója az olaszországi helyzethez hasonlította az állapotokat - mondta.

Kiemelte: Magyarország nagyon rosszul áll a járvány miatti halálozások tekintetében. A kormány nem hajtotta végre a kellő fejlesztéseket az egészségügyben, nem hozták meg - vagy csak késve - a szükséges intézkedéseket - vélekedett.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: a baloldal támadta a lélegeztetőgépek beszerzését és a keleti vakcinák behozatalát is.

Közölte: az ózdi kórház az ellátást megoldotta, minden embert ellátott, a szükséges ágyak rendelkezésre állnak, az épület infrastruktúrája megfelelő, a kórház személyzet tekintetében külső segítséget nem kért.


DK: ki felel a járvány pusztításáért?


Sebián-Petrovszki László (DK) azt firtatta, ki felel a koronavírus-járvány pusztításáért, a halálos áldozatokért.

Kijelentette: Magyarország vezet minden olyan statisztikát, amely azt mutatja, hogyan alakul a járvány miatti halálozások száma, és sok más országban jobb a helyzet. A kormány az ellenzékre mutogat és a lejáratására kampányt indít, máskor pedig a brüsszeli vakcinabeszerzést okolja - mondta.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kifejtette: a járvány komoly áldozatokat követel a világ minden országában, és nem lehet önkényesen bizonyos periódusokat kiemelni. Jelenleg a brit mutáns tombol Magyarországon és az egész közép-európai térségben, de a tavalyi többlethalálozási adatokat tekintve azt látni, hogy Magyarország az EU-átlaghoz képest jobban áll - mutatott rá.

Közölte: a végső mérleget akkor lehet levonni, ha véget ér a járvány, addig a legfontosabb, hogy minél több magyar emberhez eljuttassák az oltást. Uniós összehasonlításban jól áll Magyarország az oltással, és e tekintetben a teljes magyar politikai oldalnak támogatnia kellene az egészségügyi dolgozókat - mondta.

Hozzátette: az ellenzék mégis próbálja aláásni a bevizsgált vakcinákkal szembeni bizalmat.


LMP: 40 tonna illegális hulladék fekszik Mánfa és Komló között



Keresztes László Lóránt (LMP) azt a tavaly februári miniszterelnöki ígéretet kérte számon, hogy felszámolják az illegális hulladéklerakókat. Kifogásolta, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda bűncselekmény hiányában lezárt egy nagy botrány kiváltó ügyet. Felidézte, 2019 végén egy kamion Mánfa és Komló között engedély nélkül rakott le egy önkormányzati területre 40 tonna, Olaszországból származó gumi- és műanyaghulladékot.

Hozzátette: a hulladék azóta is ott van, a kormányhivatal nem tette a dolgát, a törvények rosszak. Hajlandók támogatni az LMP törvényjavaslatát, amely "elrettentő szigorúsággal büntetné ezt a gyalázatot"? - kérdezte.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológia Minisztérium parlamenti államtitkára azzal vádolta az LMP-t, hogy egy "álzöld", "látszatzöld" párt, mert bár lett volna lehetősége, hogy támogassa azt a törvényjavaslatot, amely szigorúbb fellépést tesz lehetővé az illegális szemetelőkkel szemben, nem szavazta meg. Hozzátette: az LMP egy lépést nem tesz annak érdekében, hogy Magyarország tisztább legyen.

Közölte, a kormány akkor is fel fog lépni az illegális hulladéklerakók ellen, ha a magát zöldnek nevező, de semmiféle valós elkötelezettséggel nem rendelkező Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester nem a szemetelés ellen küzd, hanem leszereli a köztéri kukákat Budapesten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!