OGY - Krónika 6. rész (mentelmi jog)

Belföld, 2019.06.12

A képviselők mentelmi jogával összefüggő törvénymódosítási javaslat vitáját folytatták a képviselők az Országgyűlés szerdai ülésén.



KDNP: aki nemmel szavaz a javaslatra, a bűnözők oldalára áll


Nacsa Lőrinc (KDNP) kijelentette: aki nemmel szavaz erre a javaslatra, az a bűnözők oldalára áll, és aki igennel, az a jog és az emberek oldalára. Felháborító és a magyar demokráciatörténet elmúlt 29 évében példátlan, hogy a Nemzeti Választási Bizottságban ellenzéki pártok delegáltjai "megvédték ezt a bűnözőt" - mondta Czeglédy Csabára utalva.

Hangsúlyozta: Czeglédy Csabáról a bíróság kimondta, hogy bűnöző, a választási bizottságba delegáltak Gyurcsány Ferenc utasítására mégsem szavazták meg mentelmi jogának felfüggesztését.

A magyar demokráciatörténetben megdöbbentő, ha valaki ellene van egy olyan törvénymódosításnak, mint a mostani - mondta.



MSZP: kiüresítenék a mentelmi jogot



Harangozó Tamás (MSZP) értékelése szerint a kormánypárti többség arra készül, amit az Alkotmánybíróság korábban már alkotmányellenesnek tartott: kiüresítenék a mentelmi jog intézményét, azon dolgoznak, hogy ellehetetlenítsék a képviselőjelölteket, bármikor büntetőeljárás alá vonathassák őket a fideszes legfőbb ügyésszel.

Szerinte a fideszes politikusoknak nagyobb szerénységre lenne okuk. Felidézte azt, hogy 2008-ban a fideszesek nem járultak hozzá frakciótársuk, Simon Miklós mentelmi jogának felfüggesztéséhez, most is országgyűlési képviselő politikus ellen egy olyan ügyben akartak eljárást lefolytatni, ahol az összes többi vádlottat elítélték köztörvényes bűncselekmény, költségvetési csalás miatt.



DK: a mentelmi jog az utolsó védvonal ebben a rendszerben



Arató Gergely (DK) közölte, nem támogatják a törvényjavaslatot, ha azt elfogadják bármikor lehetőség lesz arra, hogy az ügyészség "egy kellemes vádemeléssel" megvonja a mentelmi jogot a képviselőjelölttől. Szerinte egy demokráciában a mentelmi jognak nincs különösebben nagy jelentősége, abban a féldiktatúrában vagy teljes diktatúrában, amit a kormánypártok építenek, van jelentősége: a mentelmi jog az utolsó védvonal, ami védi az ellenzékieket a hatalmi önkénnyel szemben.

Az ellenzéki politikus furcsállta, hogy Kósa Lajos beszélt a törvényjavaslatról, akinek ügyvédjének és üzleti partnerének, Fiák Istvánnak sajtóhírek szerint érdemi befolyása van arra a diákszövetkezetre, amely a legnagyobb nyertese annak, hogy hatalmi úton eltávolították a konkurenciát.


LMP: a törvényjavaslat politikai megrendelője Hende Csaba



Ungár Péter (LMP) azt firtatta, hol van a törvényjavaslat politikai megrendelője Hende Csaba (Fidesz), hiszen Czeglédy Csaba több embert is megbuktatott a szombathelyi városházán. Ezt az embert nagyon nem szeretik és ezért hoztak egy törvényt, ez egy személyre alkotott törvény - hangsúlyozta.

A képviselő azt mondta, a kormánypártok úgy tesznek, mintha valami hatalmas jogi hiátust küszöbölnének ki. Négy hétig állt Czeglédy Csaba ellen az eljárás úgy, hogy már négy éve folyik ellene - mutatott rá.

Az elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát lezárta.



Zárszó



Kósa Lajos (Fidesz) úgy összegzett: Czeglédy Csaba fontos szerepet játszik a baloldalon mint finanszírozó és háttérember, de annyira nem fontos, hogy miatta készítenek egy törvényt. Szerinte Czeglédy Csaba egy csomó mindent tud Gyurcsányról, Dobrev Kláráról, el tudná mesélni hogy és ki finanszírozta az olimpiaellenes aláírásgyűjtést, vagy Kész Zoltán kampányát. Hozzátette: Czeglédy Csaba és az ellenzék tevékenysége rávilágított arra, hogy a mentelmi jog szabályozásában van egy rés, amit visszaélésszerűen lehet használni.

Szerinte azért lehet azt mondani Czeglédy Csabáról, hogy bűnöző, mert 2003-ban a bíróság ezt kimondta és akkor "nem volt fideszes ügyész, fideszes igazságszolgáltatás vagy államhatalom".

Hosszan bírálta azt, hogy a választási bizottságban az ellenzék nem járult hozzá Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztéséhez. A nagy összefogás semmiben nem tudott megvalósulni az elmúlt kilenc évben, csak egy dologban, egy bűnöző kimentésében - hangoztatta.

Kósa Lajos közölte, Fiák Istvánt a diákszövetkezetek választották meg a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) elnökévé, ő hivatott arra, hogy ezeknek a szervezeteknek az érdekeit képviselje. Hozzátette: büszke arra, hogy a Fidesz-frakció támogatásával 2010-től kezdődően kitisztították ezt a piacot és ma 180 ezer diák több mint negyven milliárd forintot keres itt munkájával.

Megjegyezte azt is, a törvényjavaslat elfogadása kétharmados támogatást igényel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!