OGY - Krónika 6. rész (NMHH-zárszámadás)

Belföld, 2022.11.11

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2021. évi egységes költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta pénteki munkáját az Országgyűlés.



Előterjesztő: a zárszámadási törvényjavaslat valós képet nyújt az NMHH gazdálkodásáról


Szűcs Lajos, az Országgyűlés költségvetési bizottságának előadója ismertette: az NMHH a törvényi előírásoknak megfelelően május 31-ig benyújtotta a 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló javaslatot. A költségvetési bizottság a bizottsági ülésen a hatóság zárszámadását 11 igen és 4 nem mellett, tartózkodás nélkül fogadta el.

A zárszámadási törvényjavaslat - a megszokott módon - összesen négy különböző költségvetés végrehajtásáról számol be: tartalmazza az NMHH, a médiatanács, a médiatanács kezelésében lévő előirányzatok, valamint az MTVA zárszámadását.

Az NMHH kiadásait alapvetően két forrásból fedezi, egyrészt a saját bevételekből, másrészt a költségvetési hozzájárulásokból. Az Országgyűlés 40,7 milliárd forinttal hagyta jóvá az NMHH 2021. évi költségvetésének kiadási és bevételi előirányzatait. A költségvetési kiadások teljesítése ehhez képest 51,7 milliárd forint volt, aminek magyarázata a hatósághoz időközben telepített adattörlő alkalmazás kialakításával kapcsolatos kiadási tételek, valamint a készülékcsere-támogatási program megvalósításával kapcsolatos kifizetések voltak. A költségvetési bevételek pedig 46,2 milliárd forint összegben teljesültek.

Elmondta, a médiatanács költségvetésében 246,8 millió forint volt a kiadás, a bevétel pedig 213,1 millió forint, mindkettő az eredeti előirányzatnál valamelyest kevesebb. Ennek magyarázata a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó intézkedés, amely mentesítette a médiaszolgáltatókat 2021-ben a díjfizetési kötelezettségüktől.

A harmadik költségvetés a médiatanács kezelésében lévő kiadási és bevételi előirányzatok költségvetése, ez a médiatanács által kiszámlázott, de az MTVA-t illető bevételeket tartalmazza. A 617,2 millió forintos módosított előirányzattal szemben a teljesülés valamivel kevesebb, 616,5 millió forint volt.

A negyedik tétel az MTVA költségvetése. Az MTVA kiadásai két nagy csoportra oszthatók. Az egyik, a tartalomelőállítási tevékenységhez nem köthető kiadások, ez 2021-ben 8 milliárd forintot tett ki. A másik rész a tartalom-előállítási tevékenységhez kapcsolódó kiadások, amely összesen 105,8 milliárd forint volt.

Megjegyezte, mind a négy zárszámadást független könyvvizsgáló auditálta, akik jelentésükben megállapították, hogy azok a 2021. évi gazdálkodásról, a vagyoni helyzetről valós és megbízható képet nyújtanak.


A Fidesz támogatja az NMHH 2021. évi zárszámadási törvényjavaslatát


Bodó Sándor, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta, hogy az NMHH önálló szabályozó szervként működik és független.

A zárszámadási számok ismertetése után Bodó Sándor a Kulturális Bizottság alelnökeként megjegyezte, a kulturális bizottság jövő keddi ülésén lefolytatják a törvényjavaslat részletes vitáját, és azon a médiahatóság elnöke is jelen lesz. Így kérdéseiket a képviselők ezen az ülésen is feltehetik.

Bodó Sándor jelezte, frakciója támogatja a törvényjavaslat elfogadását.


DK: Magyarországon ma nincs sajtószabadság


Gréczy Zsolt, a DK vezérszónoka arról beszélt, Magyarországon ma nincs sajtószabadság, ahogy ezt állítja a Freedom House is, amely a "szabad" kategóriából "részben szabadra" minősítette a magyarországi médiaviszonyokat.

Részben ez a helyzet az akadálya, hogy az ország hozzájusson az uniós forrásokhoz, és nem látszik a kormányon a szándék, hogy javítsanak ezen a helyzeten.

Gréczy Zsolt szerint 2010 után drámai fordulat állt be a magyarországi médiában. A Fidesz kisajátította a közszolgálati sajtót, olyannyira, hogy a gúnyossá vált közszolgálati jelző helyett helyesebb az "állami" szó használata. Nem tekinthető ugyanis közszolgálatinak az a média, ahol az ellenzéki képviselők nem szólalhatnak meg, ha mégis megjelennek a híradásokban, mindig valamilyen dehonesztáló jelzőt kapnak.

A problémát tovább súlyosbítja - jegyezte meg -, hogy a kereskedelmi rádiókban sem hangozhatnak el ellenzéki vélemények, és ugyanez a helyzet a megyei napilapok világában is. Továbbá a Fidesz érdekeit szolgáló internetes hírportálok sem csinálnak mást, minthogy ellenzéki politikusokat lejárató anyagokat tesznek fel felületeikre, a kormánypárti politikusokkal készített anyagaikban pedig egyetlen kritikus kérdést sem tesznek fel.

A helyzetet jól jellemzi, hogy a kormánypárti orgánumok több ezer sajtópert veszítették el az elmúlt időszakban.

Gréczy Zsolt hozzátette: amíg nincs "méltányos és tisztességes sajtó Magyarországon", addig nincs demokrácia, amíg nincs szabad sajtó, addig nincsenek szabad választások sem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!