OGY - Krónika 6. rész (NMHH-zárszámadás, -költségvetés, ülésnap lezárása)

Belföld, 2019.11.06

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2018-as egységes költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat, illetve az NMHH 2020-as költségvetéséről szóló indítvány tárgyalásával fejezte be szerdai munkáját az Országgyűlés.



Jobbik: 45 milliárd a "félelem ára".


Varga-Damm Andrea (Jobbik) úgy fogalmazott: a Médiatanácsot, a Médiahatóságot, a Magyar Média Mecenatúrát és az MTVA-t is magába foglaló szervezet nagyon sok közpénzt kap, miközben gyakorlatilag semmiféle, a közt szolgáló eredményt nem képes produkálni.

A Médiatanács költségvetési sorában minden évben ott szerepel egy 45 milliárd forintos tartalék, amire valószínűleg azért van szükség, mert ez a "félelem ára" - közölte a politikus. Amikor a jelenlegi kormány már nem lesz hatalmon, akkor ezt a 45 milliárd forintot "gyakorlatilag korlátlanul lehet még költeni arra, hogy valahogy, legalább az átmeneti időben ezt az egészet működtetni tudják" - fogalmazott.



Szabó: fideszes "barátok" szállítanak műsort a közmédiába


Szabó Szabolcs független képviselő szerint a Fidesszel "jó barátságban lévő cégek" tulajdonosai a beszállítói a közmédia műsorainak, értékesítik a reklámidőt.



Az ülésen elnöklő Hiller István (MSZP) a vitát lezárta.


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2020. évi egységes költségvetéséről


Költségvetési bizottság


Szűcs Lajos, az NMHH büdzséjét benyújtó költségvetési bizottság alelnöke elmondta: a fő számokról már szavazott a Ház a jövő évi állami költségvetés elfogadásakor.

Az NMHH egységes költségvetése tartalmazza az NMHH, a médiatanács valamint az MTVA büdzséjét is. A költségvetés az NMHH függetlenségének biztosítása érdekében nem része az államinak.

Rámutatott: a jövő évi előterjesztés egy új tétellel is kiegészült, a televíziós film mecenatúra 3,5 milliárd forintos keretével. Ebből a filmkollégium játékfilmeket, dokumentumfilmeket, sorozatokat vagy animációs filmeket, vagyis tévébe szánt alkotásokat támogat.

Az NMHH bevételi főösszege 38,4 milliárd forint lesz jövőre, ebből 4,8 milliárdot beruházásokra fordítanak, főleg mérőberendezések fejlesztésére. A hétszáz fős létszámkeret mintegy tízmilliárd forintos személyi juttatási keretet igényel.

A médiatanács működésére 197 millió forint áll rendelkezésre.

Az MTVA költségvetése összesen 98 milliárd forint - ismertette.


Fidesz: már tévéfilmekre is külön keret fordítható


Dunai Mónika (Fidesz) szólt a televíziós film mecenatúráról, amelyet régi vágyként említett. A keret a magyar irodalom, történelem, kultúra jeles eseményeivel és alkotásaival foglalkozó tévéfilmek támogatására szolgál.


A Jobbik nem támogatja a javaslatot



Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) rámutatott, hogy az NMHH költségvetése csaknem tíz százalékkal emelkedik, a többlet beruházásokra fordítódik - mutatott rá.

A médiatanácsról szólva elmondta: csökkent a működési költségvetés, amit az áfa-kiadások mérséklődése magyaráz.

Hangsúlyozta: a Jobbik nem tudja támogatni az előterjesztést.


A KDNP támogatja a javaslatot


Nacsa Lőrinc (KDNP) emlékeztetett: a keretszámról már nyáron döntött a Ház.

Kiemelten szólt az NMHH gyermekvédelemre, a mecenatúrára és a médiatudatosságra szánt forrásairól.

Frakciója támogatja az előterjesztést - hangsúlyozta.


Független: a mecenatúra források jól hasznosulnak


Szabó Szabolcs független képviselő úgy fogalmazott: a mecenatúra pályázattal semmi problémája nincs, a támogatást "elég jól használják fel".

A közmédia függetlenségét azonban vitatta felszólaló.


DK: sem a médiatanács, sem az elnöke nem független


A médiatanács és elnökének függetlenségét vonta kétségbe felszólalásában Gréczy Zsolt (DK), mondván, előbbi hallgatott a "fideszes médiaholdig" tavaly őszi létrejöttekor, utóbbi pedig korábban jogászként dolgozott a pártnak és Habony Árpádnak.

Jelezve, pártja nem szavazza meg sem az NMHH 2018-as zárszámadását, sem annak 2020-as költségvetését. Azt kifogásolta: a büdzséből alig jut a magyar történelem, irodalom, művészet bemutatására.


Mivel az egyetlen napirend utáni felszólalásra jelentkező képviselő nem tartózkodott az ülésteremben, az elnöklő Hiller István a törvényjavaslat általános vitájának lezárása után bezárta az ülést, majd bejelentette, a törvényhozás november 11-én folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!