OGY - Krónika 6. rész (öntözés)

Belföld, 2019.11.05

A kormánypártok támogatásukról biztosították az öntözéses gazdálkodás elterjesztéséről szóló törvényjavaslatot annak általános vitájában kedden az Országgyűlésben. Az előterjesztést a Jobbik vezérszónoka is pozitívan értékelte, bár több ponton aggályainak is hangot adott.  



Fidesz: jelentős források a vízkínálat és kereslet fejlesztésére


Győrfi Balázs, a Fidesz vezérszónoka rámutatott: az utóbbi években tapasztalt szélsőségek a termelőket a termelésbiztonság megteremtésére sarkallták. Az ágazatban ugyanis a vízkár éves átlagban mintegy 55 milliárd forint, amiből 40 milliárd az aszályból származik, a többi, a belvíz okozta kár.

Kiemelte: az agrárium 2010 óta jelentős fejlődésen ment keresztül, azonban a további növekedéshez a vízgazdálkodás fejlesztése is szükséges.
Hozzátette: az öntözés nemcsak azt eredményezheti, hogy egy-egy terményből stabilan tudják hozni a termésátlagokat, hanem azt is, hogy olyan, növényi kultúrákat is szélesebb körben tudnak termeszteni, amelyek öntözés nélkül egyébként nem termelhetők rentábilisan.

Győrfi Balázs kitért arra is, hogy a megváltozott szabályoknak köszönhetően a gazdálkodók két hónappal tovább jutnak kedvezményesen öntözővízhez. A gazdálkodók az eddigi öt év helyett pedig immár 20 évre kaphatnak vízjogi üzemeltetési engedélyt - jegyezte meg.

A Nemzeti Agrárkamara felmérésére hivatkozva a problémák között említette a felszíni víz hiányát, az elaprózott birtokszerkezetet, a termelői együttműködés hiányát, valamint, hogy az öntözésfejlesztés vonatkozásában a beruházás hosszabb távon térül meg, és ehhez komoly önerő is szükséges.

Ismertette: a jelenleg öntözött területek 87 százaléka négy megyére esik, legnagyobb hányaddal Jász-Nagykun-Szolnok megye képviselteti magát, amelyet Békés, Hajdú-Bihar, és Csongrád megyék követnek. A jövőben öntözni kívánt területeket tekintve az igények szintén e négy megyére összpontosulnak majd, itt a sorrend: Hajdú-Bihar, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyék.

A következő évek feladatai a vízkínálati és keresleti fejlesztéseket egyaránt érintik - mutatott rá, és kitért az öntözési közösségekre, mint újonnan létrehozandó formákra.

Jelezte: a következő tíz évben 170 milliárd forint áll rendelkezésre a javaslatban rögzített célok megvalósítására.


Jobbik: vannak aggályok, de támogatható a javaslat


Magyar Zoltán, a Jobbik vezérszónoka jelezte: valószínűleg támogatni tudják az előterjesztést, bár vannak aggályaik.

Nagyon régi adóssága ez az eddigi kormányoknak - mutatott rá, hozzátéve: 2010 óta minden ülésszakban többször elhangzott, mekkora problémáról van szó, és hány gazdálkodót érint.

Örül, hogy végre eljutottak idáig, most a végrehajtás módjáról kell megegyezni.

A számok helytállóak, és ők is úgy gondolják, a hazai agráriumból és vidékből sokkal többet ki lehetne hozni - hangsúlyozta.
A képviselő abszurd helyzetnek tartotta, hogy 2013-ban az évszázad árvize után három héttel már aszály sújtotta a magyar mezőgazdaságot.

A leggyengébb pont a végrehajtás során szerinte a szakember hiány lesz, az elmúlt években nem sok szakember maradt a rendszerben, és emiatt kétséges, hogy bizonyos teendőket határidőre el lehet-e majd végezni.

Komolyan kell venni a megmaradt szakemberek megbecsülését, biztosítani kell továbbképzésüket - rögzítette.



KDNP: még inkább vonják be a fiatal gazdákat az öntözési közösségekbe


Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka rámutatott: nagy kihívás, hogy a környezeti hatások, a klímaváltozás mezőgazdasági termelésre gyakorolt negatív hatásait csökkenteni tudják, illetve ki tudják védeni.

Célként jelölte meg, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképességét, jövedelemtermelő-képességét növelni tudják. Ez mindannyiunk közös feladata, annak érdekében, hogy a mezőgazdaság a 21. század kihívásai közepette is meg tudja állni a helyét - hangsúlyozta.

Nacsa Lőrinc a törvényjavaslattal összefüggésben kiemelte az öntözött területek nagyságának 100 ezer hektárral történő növelését, az öntözést akadályozó tényezőknek a gazdálkodók számára érzékelhető módon való csökkentését, illetve a szakmai, jogi és finanszírozási feltételek megteremtését. Fontosnak tartotta azt is, hogy a gazdák rugalmasan tudjanak alkalmazkodni az öntözéses gazdálkodás elterjesztéséhez, és a mezőgazdasági termelés hatékonysága javuljon.

Kitért az öntözési kerületek kijelölésére, és rámutatott: ezek segítségével pontosan meghatározzák, mely területek alkalmasak az öntözésre és melyek nem. Szólt a fiatal gazdák bevonásáról is az öntözési közösségekbe. A generációváltás nem állhat meg, stratégiai cél, hogy ez a folyamat folytatódjon. Ez az ő érdekeiket is szolgálja - rögzítette a KDNP-s politikus.

Nacsa Lőrinc támogathatónak tartotta a törvényjavaslatban megfogalmazottakat, és kiemelte: fontos, hogy minél előbb megkezdődjön a törvény végrehajtása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!