OGY - Krónika 6. rész (tizenharmadik havi nyugdíj)

Belföld, 2020.06.04

Az MSZP minden érintett számára azonos összegű 13. havi nyugdíjat javasolt, a DK szemfényvesztésről beszélt, az LMP pedig a minimálnyugdíj emelését kérte a 13. havi nyugdíj visszaállításáról szóló törvényjavaslat csütörtöki vitájában.



MSZP: minden érintettnek azonos összegben járjon a 13. havi nyugdíj

Korózs Lajos (MSZP) szerint a jó 13. havi nyugdíj igazságos, tisztességes és mindenkinek azonos összegben jár.

Kifejtette: akkor tisztességes, ha minden nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek jár és meg is kapják "lehetőség szerint most, mert most van bajban a nyugdíjas". Rámutatott: jelentősen emelkedtek az élelmiszerárak.

Úgy folytatta: ha igazságos és tisztességes és mindenkinek azonos összegben jár, akkor az első heti juttatás mindenkinek 35 ezer forintot jelentene, amivel az idősek kétharmada jobban járna a mostani javaslatban foglaltaknál. Bírálta, hogy a kabinet eltörölte a nyugdíjplafont - ami jelen juttatást is érinti -, szerinte egy új kormány első intézkedéseként kellene azt visszaállítania. Jelenleg ugyanis 2 millió forint feletti járadékokat is fizet az állam, ami miatt a nyugdíjak átlaga és a mediánja, vagyis a középső értéke jelentősen eltér egymástól.

Közölte: maga is kezdeményezője volt egykor, a szocialisták által bevezetett 13. havi nyugdíjnak, de "akkor nem álltak pénzhegyek, mint most", amikor jelentős uniós támogatás érkezik az országba.

Számos, nyugdíjjal kapcsolatos korábbi kormányzati intézkedést bírált, ugyanakkor közölte: támogatni fogják az előterjesztést.


DK: ez az intézkedés szemfényvesztés



Varga Zoltán (DK) arról beszélt, hogy bár javaslatból azt lehetne gondolni, megszólalt a kormány lelkiismerete, nem erről van szó, ez a javaslat csak a szokásos propaganda. Szó sincs 13. havi nyugdíjról, ez az intézkedés szemfényvesztés, mert a kormány nem orvosolja a jelenlegi problémákat, az ütemezéssel és az összegekkel ez a lépés nem elég - vélekedett.

Úgy látja, a nyugdíjasoknak most azonnali segítségre lenne szükségük, annak lehetne kézzelfogható eredménye, ha már most megkapnák a beígért nyugdíj első felét. A nyugdíjak vásárlóereje ugyanis jelentősen csökkent az elmúlt időben, ezért sokan arra kényszerülnek, hogy ismét munkába álljanak - mondta.

Közölte: az átlagos nyugdíjat kapók a mostani helyzet valódi és félrevezetett vesztesei. Emellett az átlagnyugdíjasnak az emelkedő árak is gondot okoznak - tette hozzá.

Megjegyezte: a kormány elvett a nyugdíjasoktól, mert már korábban is ígért többletjuttatást nekik, de nem teljesítette ezt az ígéretét.



LMP: emelni kell a minimálnyugdíjat



Ungár Péter (LMP) kifejtette: érdemes lenne a minimálnyugdíjat is emelni, mert ez az összeg itt maradna a magyar gazdaságban. A mostani javaslatban jelentős pozitívum, hogy a nyugdíjasoknak adnak támogatást - közölte.

Emlékeztetett: a 13. havi nyugdíj ígérete többször felmerült az elmúlt időben, de méltatlan, hogy egy ilyen fontos kérdésből pártpolitikai csatározás lett. Ugyanakkor azoknak sincs igazuk, akik populizmusnak tartják ezeket az ígéreteket, mert a nyugdíjasoknál valóban jó helyen van ez a pénz - vélte.

Kitért rá: nem igazságos mértékben kapnák a nyugdíjasok a többletjuttatást, egységesen kellene megállapítani ezt az összeget. Emellett az idősellátással is többet kellene foglalkozni, segíteni kellene azokat, akik az idősgondozásban vesznek részt - fűzte hozzá.



Párbeszéd: inkább 53. heti nyugdíjról van szó



Tordai Bence (Párbeszéd) kiemelte: inkább 53. heti nyugdíjról szóló javaslatnak kellene nevezni a benyújtott tervezetet.

Közölte: az az indoklás, hogy a járványhelyzetben ezzel segítenének az időseknek az elszaladó árak és a kijárási korlátozások miatt. Önmagában helyes több pénzt adni a nyugdíjasoknak, de az a Fidesz nyújtotta be ezt a javaslatot, amely átírta a nyugdíjemelés szabályait, ezzel elvett a nyugdíjasoktól, így most valójában a 12. havi nyugdíj visszaépítéséről van szó - fogalmazott.

Azt mondta, az a Fidesz adta be a javaslatot, amely kedvezményeket vett el az emberektől, például a rokkantnyugdíjasoktól, az a Fidesz, amely tíz éven keresztül nem emelte a nyugdíjminimumot, és amely hagy méltatlanul alacsony nyugdíjból tengődni sok nyugdíjast. Meg kell szüntetni a jelentős eltéréseket a nyugdíjak között - jelentette ki.

A képviselő szerint a Fidesz azt gondolja, hogy ezzel meg tudja venni a nyugdíjasok szavazatát, de ennél - mondta - a nyugdíjasok okosabbak.



Varga-Damm Andrea: nem emelik a nyugdíjasok életszínvonalát



Varga-Damm Andrea (független) szerint a kormány 2022-ig, tehát a választásokig megpróbálja a nyugdíjasokat arra késztetni, hogy rájuk szavazzanak. Azonban a nyugdíjasok valószínűleg nem hatódnak meg a mostani támogatástól, mert az életszínvonalukat nem fogja emelni nagy mértékben ez a lépés - mondta.

Kifogásolta, hogy négyéves ütemezéssel és csak most vezetik be a 13. havi nyugdíjat, miközben a kormány állandóan arról beszél, hogy tíz éve folyamatosan nő a gazdaság teljesítménye. Ha ezt a javaslatot valóban a gazdaság teljesítménye indokolja, miért nem segítenek most a legnehezebb sorsúaknak? - vetette fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!