OGY - Krónika 6. rész (ügyészségi beszámoló, napirend után)

Belföld, 2018.12.13

Az ügyészség 2017. évi tevékenységéről szóló beszámoló tárgyalásával zárta munkáját csütörtökön az Országgyűlés. Az elhangzottakra válaszoló Polt Péter legfőbb ügyész visszautasította az ügyészséget és ügyészségi dolgozókat ért támadásokat.



Legfőbb ügyész: az ügyészség minden konkrét kérdésre válaszolt


Polt Péter legfőbb ügyész felszólalásában nyomatékosította, nem kíván és nem is tud a személyeskedő, gyalázkodó és fenyegető megjegyzésekre válaszolni.

Miután megköszönte a támogató hozzászólásokat, visszautasította azokat a megjegyzéseket, amelyek kétségbe vonták az ügyészségi dolgozók tisztességét és törvénykövető magatartását.

A korrupciós bűncselekmények csökkenésére vonatkozó kérdésre azt felelte, hogy a korrupciós helyzet nem azonos a korrupciós érzettel, ahogy a korrupciós cselekmények jogi megítélése sem azonos azzal, amit a közvélemény korrupciónak tart. A legfőbb ügyész nem értett egyet azzal, hogy a gazdasági korrupció ellen fontosabb lenne fellépni, mint a hivatali korrupció ellen.

Leszögezte, hogy az osztrák kollégáikkal kiváló kapcsolatban állnak, ahogy a környező országok legtöbbjének ügyészségeivel is.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás nem a magyar ügyészség jogkörébe tartozik - hangsúlyozta. Arra is kitért, hogy a konkrét ügyekben felmerülő képviselői kérdésekre minden esetben válaszoltak.


Vejkey: személyeskedő ellenzéki felszólalásokat lehetett hallani


Vejkey Imre (KDNP), az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke elszomorítónak nevezte a vitát. Azt mondta, hogy az ellenzék nem a 2017-es beszámolóról beszélt, ehelyett személyeskedő, gyalázkodó vagy félelemkeltő ellenzéki felszólalásokat lehetett hallani.

Ausztriában az ügyészség a kormány alatt áll, szemben Magyarországgal, ahol az egy független szervezet - jelentette ki.

Magyarország szuverenitása mellett minden esetben ki kell állni, így az Európai Ügyészség elutasításának esetében is - szögezte le.

A politikus visszautasította, hogy szerdán a kormánypárti képviselők bármiféle visszaélést vagy csalást követtek volna el a parlament üléstermében.

Ezt követően Sneider Tamás levezető elnök bezárta a parlament ülését.


Napirend után


Az egyetlen napirend utáni felszólalásban Fülöp Erik (független) azt kérdezte, hogy mennyibe fog kerülni az adófizetőknek a budapesti elektronikus jegyrendszer kialakítása?

Sneider Tamás ezután az ülést és a parlament őszi ülésszakát is lezárta. Az Országgyűlés várhatóan februárban ülésezik legközelebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!