OGY - Krónika 6. rész (veszélyhelyzet)

Belföld, 2022.06.08

Folytatta a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló törvényjavaslat vitáját az Országgyűlés a szerdai ülésén.



LMP: a kormány az előző rendkívüli jogrenddel is visszaélt



Keresztes László Lóránt, az LMP vezérszónoka az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban megköszönte mindenki munkáját, aki Magyarország biztonságán dolgozik és a bajbajutottaknak segítséget nyújt. Nem lehet elég határozottan elítélni a "gusztustalan orosz agressziót" - jelentette ki.

Úgy értékelt: a kormány korábban, a koronavírus miatti veszélyhelyzetben is a fokozatosság és a szükségszerűség elvét ígérte, akárcsak most a háborús konfliktus idején, azonban sokszor visszaélt a rendkívüli felhatalmazással. A koronavírus-járvány időszaka alatt brutális megszorításokat vetettek ki az önkormányzatokra és a kormány saját holdudvarának gazdagításával volt elfoglalva - mondta. Arra szólította fel a kormányt, hogy ne éljen megszorító intézkedésekkel a települési önkormányzatok irányába.

A frakcióvezető egyetértett a multicégek extraprofitjának megadóztatásával, azzal azonban nem, hogy a szabályozás részleteiről nem az Országgyűlés döntene. Hozzátette: az adatigénylésre vonatkozó módosítás pedig a "háborús konfliktus árnyékában" sem indokolható.

A megújuló energiaforrások arányának növelése és Magyarország energiafüggetlensége mellett érvelt és azt kérdezte: ha a kormány valóban patrióta gazdaságpolitikát folytat, akkor miért nagyhatalmi érdekeket képvisel, miért a multikkal köt stratégiai megállapodást a kkv-k helyett, miért adóztatja meg napenergiát, tiltja a szélenergiát és miért nem tesz semmit a természeti kincsek megóvása érdekében?

A nemzeti összetartozás napjára kitérve az LMP frakcióvezetője elítélte és gyalázatosnak nevezte a DK-s Niedermüller Péter Trianonnal kapcsolatos kijelentését. Úgy vélte: a polgármester súlyosan érzéketlen mindazokkal szemben, akik kisebbségi sorban élnek szülőföldjükön és fogalma sincs a külhoni magyarokat érő atrocitásokról.



Fidesz: hatékony lépésekre van szükség



Witzmann Mihály (Fidesz) azt hangsúlyozta: az elhúzódó háború miatt gazdasági és energiaválság is kialakult, ebben a helyzetben pedig a kormány célja, hogy hatékonyabb lépéseket tegyen az ország védelme érdekében.

Kijelentette: az ellenzéki vádakkal szemben nincs szó túlhatalomról vagy ellenőrzés nélküliségről. Úgy vélte: a gyors reakcióképesség ahhoz kell, hogy megvédje a kormány a rezsicsökkentést, a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családtámogatásokat.

Illés Boglárka (Fidesz) felszólalásában szintén arról beszélt: a magyar kormány igyekszik megvédeni az embereket az egekbe szökő rezsiárakról, a recessziótól és az energiaválságtól.


A Mi Hazánk megszavazza a javaslatot, ha a kormány meghosszabbítja az ingatlanárverési és kilakoltatási moratóriumot



Apáti István (Mi Hazánk) azt mondta: ha a kormány hajlandó november 1-ig meghosszabbítani az ingatlanárverési és a kilakoltatási moratóriumot, akkor a Mi Hazánk frakciója megszavazza a törvényjavaslatot még akkor is, ha annak alapjaival, egyes részeivel nem értenek egyet.

Több tízezer magyar család ingatlanbiztonsága megér annyit, hogy a konstruktivitás jegyében megfogalmazzuk ezt a javaslatot - mondta.

Niedermüller Péter kijelentését "verbális hazaárulással felérőnek" nevezte és dicséretesnek tartotta az LMP frakcióvezetőjének szavait, ugyanakkor arra is figyelmeztetett: úgy tűnik az LMP "jobbról előzné" a Mi Hazánkat.



LMP: Schadl György hogy lehet még mindig a Végrehajtói Kar vezetője?



Keresztes László Lóránt (LMP) az igazságügyi minisztertől azt kérdezte, hogyan lehetséges, hogy a súlyos korrupciós vádak miatt letartóztatásban lévő Schadl György még mindig a Végrehajtói Kar vezetője és a börtönben is a "csillagászati összegeket keres"?

A DK-s Niedermüller Péter kijelentésével kapcsolatban jelezte: voltak, vannak és lesznek különbségek az ellenzéki pártok között, például a nemzetpolitika ügyében is.



Jobbik: meg kell hosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot!



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása mellett érvelt. Szerinte a végrehajtói letiltásokat nem szabadna érvényesíteni a kisnyugdíjasokon. Konkrét álláspontot várt a kormánytól ebben az ügyben, mert szerinte a társadalmi-szociális katasztrófával fenyeget, ha folytatódhatnak a kilakoltatások.



Vita az atomenergiáról


Vita alakult ki Keresztes László Lóránt és Apáti István (Mi Hazánk) között az atomenergiáról. Az LMP-s politikus megerősítette pártja véleményét, miszerint veszélyesnek és megalapozatlannak tartják a paksi bővítését, az atomenergiát pedig nem tartják olcsónak, zöldnek és a projekt megvalósítása nem csökkenti az ország kiszolgáltatottságát Oroszország felé. Apáti István felszólalását úgy kezdte: "a zöldek mi vagyunk", majd amellett érvelt, hogy az atomenergia biztonságossá tehető.



Zárszó



Miután az elnöklő Lezsák Sándor lezárta a vitát, Varga Judit igazságügyi miniszter zárszavában azt firtatta, melyik intézkedés nem tetszik az ellenzéknek? Az extraprofitadó? A hatósági árak? Az élelmiszerellátás biztosítása? Közölte, a kormány döntéseit a veszélyhelyzet alatt is a célhoz kötöttség, az arányosság, szükségesség elvei alapján hozza meg.

Hangsúlyozta, a magyar kormány minden eddigi intézkedése a magyar emberek és családok érdekét szolgálta, a kormány mindig a magyar emberek érdekét védi. Isten mentse meg az országot attól a helyzettől, hogy egy Gyurcsány-delegáció képviselje bármelyik brüsszeli tárgyaláson a magyar érdekeket - hangoztatta, úgy folytatva: biztos, hogy zeneszó mellett dobnák le az atombombát a magyar gazdaságra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!