OGY - Krónika 6. rész (veszélyhelyzet)

Belföld, 2022.10.04

A kormány alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti a veszélyhelyzet meghosszabbítását az Országgyűléstől - ismertette az erről szóló törvényjavaslatban foglaltakat a kormánypárti indítvány egyik előterjesztője kedden az Országgyűlésben.



Előterjesztő: november 1-jétől maximum 180 napra kérhető a veszélyhelyzet meghosszabbítása



A fideszes és KDNP-s képviselők által beterjesztett, a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvénynek a veszélyhelyzet meghosszabbításával összefüggő módosításával összefüggésben Nacsa Lőrinc (KDNP) emlékeztetett arra, hogy az ukrán-orosz háború miatt a magyar kormány májusban hirdetett veszélyhelyzetet, aminek a meghosszabbítását az Országgyűlés június 8-án szavazta meg.

A jogszabály célja egyértelmű: minden szükséges eszköz álljon rendelkezésre a menekülő emberek megsegítésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédésére - mondta.

A kormánypárti képviselő közölte, a veszélyhelyzet november 1-jéig tart, és a jelenleg hatályos szabályozás szerint a kormány veszélyhelyzeti intézkedéseit a parlament időkorlát nélkül meghosszabbíthatja, a most tárgyalt törvénymódosítás azonban időkorlátot vezet be.

A javaslat rögzíti, hogy november 1-jei hatállyal a kormány a veszélyhelyzet harminc napon túli meghosszabbítását az Országgyűléstől alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti - ismertette.

Nacsa Lőrinc szerint ez a módosítás növeli jogbiztonságot és az Országgyűlés mozgásterét, valamint ellenőrző funkcióját.

Az ellenzéki képviselőknek címezve szavait azt mondta, ha hiteles politikusok szeretnének lenni, akkor támogatják a javaslatot, mert korábban időkorlátot követeltek a veszélyhelyzet meghosszabbításakor.

A KDNP-s képviselő hosszan értékelte az ukrán-orosz háború miatt kialakult helyzetet. Rögzítette, hogy a Fidesz-KDNP álláspontja a háború első napja óta változatlan: legyen béke Ukrajnában.

Szólt arról is, hogy Európában energiaválság van, amelynek legfőbb okozói az elhibázott brüsszeli szankciók, azok ugyanis jobban ártanak Európának, mint Oroszországnak. A szankciók újragondolását sürgetve azt mondta, azok nem hozták közelebb a háború végét, sőt messzebb tolták azt. "Nem tartották be a brüsszeli bürokraták azt, amit ígértek" - fogalmazott, megjegyezve azt, mindezek ellenére a baloldal továbbra is támogatja a szankciókat.

Emlékeztetett arra, hogy Európában először a magyar emberek mondhatják majd el a véleményüket a nemzeti konzultáción a brüsszeli szankciókról.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, a kormány támogatja a javaslatot.



Fidesz: cél a magyar családok biztonságának megőrzése



Illés Boglárka (Fidesz) elmondta, 222 napja tart az ukrán-orosz háború, a kormánypártok pedig azért dolgoznak, hogy megőrizzék a magyar családok biztonságát. Úgy látta, az európai vezetők a béke helyett a szankciós politikát üdvözlik, a megoldások helyett a lemondásokat javasolják, a tárgyalások helyett pedig a kioktatást veszik újra napirendre. "A szankciós politika velünk, az energiaárak ellenünk" - fogalmazott békét sürgetve.

Szerinte ilyen vészterhes időkben a kellő időben meghozott előrelátó döntések "aranyárban mérhető gázt" érnek. A 180 napos időkorlát bevezetése pedig lehetőséget biztosít a pillanatnyi helyzet újbóli felmérésére, megfontolására - magyarázta, jelezve, frakciója támogatja a javaslatot.



DK: egy újabb lépés a teljhatalom felé



Kálmán Olga (DK) szerint a kormánypártok el akarják lopni az egész országot és csak arra kell nekik a veszélyhelyzet, hogy korlátlan hatalmuk legyen, hogy tovább tudják hizlalni az oligarchákat. Szerinte a kormány még a koronavírus-járvány alatt is - a veszélyhelyzetet kihasználva - szórta a pénzt, például Mészáros Lőrinc szállodáira, a budai Várban lévő "Orbán-rezidencia csinosítgatására" és propagandára.

Szerinte a mostani veszélyhelyzet arra kell a kormánynak, hogy megpróbálja leplezni a hibás gazdaságpolitikáját és kell az uniós pénz is. A kormány abban bízik, ha végre megszerzi az uniós forrásokat, újra lesz miből lopni - mondta. Hozzátette, most, hogy kell az uniós forrás, kiderült, mégsem annyira európai megoldás, hogy a veszélyhelyzetnek nincs időbeli korlátja.

Kálmán Olga a javaslatot egy újabb lépésnek nevezte a teljhatalom felé. Egy felelős kormány nem azzal foglalkozik, miként biztosítsa be a hatalmát, hanem azzal, hogy érdemben segítse a magyar embereket. Magyarország bízhat benne, hogy Dobrev Klára (DK) árnyékkormánya ezzel a céllal jött létre - hangoztatta.


KDNP: nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét a módosító javaslat


Simicskó István (KDNP) hangsúlyozta: nem várt veszélyek, kihívások, sőt már háborúk is jellemzik korunkat, amelyben a biztonság alapvető emberi szükséglet. A biztonságért és a békéért mindent meg kell tenni - mondta, jelezve, hogy a kormánypártok a béke pártján állnak.

A törvénymódosító javaslatról szólva kiemelte: megfelelő jogállami válaszlépéseket kell adni az újból és újból megjelenő válságok kezelésére, és demokratikus jogállami válaszokat adni csak jogszabályokkal lehet.

Korábban az ellenzék is időkorlátot kért a veszélyhelyzetre, és a módosítás értelmében ez megvalósul - hívta fel a figyelmet.

Simicskó István közölte, a törvényjavaslat nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét, ezért annak támogatását kéri.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!