OGY - Krónika 7. rész (adminisztratív terhek csökkentése)

Belföld, 2020.11.20

Az ügyfelek adminisztratív terheinek csökkentését célzó előterjesztés vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés pénteken délután.



Miniszterelnökség: cél az emberek és a vállalkozások terheinek csökkentése


Összesen negyvenegy törvényt módosít az a törvényjavaslat, amelynek célja az emberek és a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése - mondta ismertetőjében György István, a Miniszterelnökség államtitkára.

Közölte: az országnak a veszélyhelyzetben is működnie kell, ezért cél, hogy az ügyfelek minél szélesebb körben vehessék igénybe a szolgáltatásokat az interneten keresztül. Most csaknem 450 ügykörben készül elektronikus űrlap - mondta -, a többi közt gyámügyi vagy családtámogatási igényekhez, vagy környezetvédelmi engedélyek kéréséhez.

Elektronikusan igényelhetővé válik a többi között a csecsemő- és a gyermekgondozási díj.

A javaslat rendelkezik arról is, hogy a vállalkozási bankszámla-nyitást vagy -megszüntetését ezentúl a pénzintézetnek kell közölnie a kamarával vagy a jegyzővel. Így a vállalkozásoknak kevesebb szervet kell felkeresniük.

Az egyéni vállalkozók az adóhivatalnál a tevékenység megkezdésével egyidejűleg jelentkezhetnek, a kamarához már az adóhatóság fordul.

Ezentúl a földút vagy ideiglenes terelőút építéséhez is elegendő lesz egy bejelentés a közlekedési hatósághoz.

Az ügyfelek védelem érdekében a környezetkárosodás mellett a jövőben a környezetvédelmi hatóság által véglegessé vált teher is feljegyezhetővé válik az ingatlannyilvántartásba. Így adásvételkor arról is tudomást szerezhet a vevő.

Az államtitkár szerint mindezzel hatékony, erős és szolgáltató közigazgatás megteremtésére nyílik lehetőség.
Felidézte a kormányhivatalok felállítását, valamint a járási hivatalokét. Jelentős lépésnek nevezte a kormányablakok kialakítását, így könnyen megközelíthetők azok a pontok, amelyek kaput jelentenek az állam és az emberek között. Ezekben évente 13 millióan intézik ügyeiket.


Fidesz: a javaslat illeszkedik a bürokráciacsökkentő programba


Héjj Dávid Ádám (Fidesz) szerint a javaslat illeszkedik a kormányzat bürokráciacsökkentő cselekvési programjába, ami egyszerűbbé és olcsóbbá teszi az ügyintézést. Mindez az ország versenyképességének növelését is segíti.

A stratégiának megfelelően már számos lépést tett a kormány az állami rezsicsökkentés és a bürokráciacsökkentés érdekében - emlékeztetett.

Szólt az elektronikus űrlapok jelentőségéről, de arról is, hogy a statisztikai hivatal naprakész és pontos adatszolgáltatásához fontos a leghatékonyabb kapcsolatfelvétel az adatközölőkkel a járványhelyzetben is.

Számos könnyítést kapnak a vállalkozások és az egyéni vállalkozók is - mutatott rá.

Bár az állam igazgatási szolgáltatási díjat vezet be a névváltoztatási eljárásokhoz, ugyanakkor megszűnik ezen eljárás illetéke. Továbbra is szükséges az eljárás költségeinek viselése, a fizetendő összeg azonban nem változik - mondta.


A Jobbik minden egyszerűsítést támogat


Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) elmondta: pártja támogat minden olyan ügyet, amely elektronikussá teszi a közigazgatást és egyszerűsíti az eljárásokat. Megjegyezte: az internetet ehhez mindenhol biztosítani kell.

A fogyasztóvédelmi törvény módosítása kapcsán azt kérdezte: mi az oka, hogy a vállalkozásóknak a panaszos jegyzőkönyvet öt év helyett csak három évig kell megőrizni? Szerinte indokolt lenne az öt év fenntartása.

Megjegyezte, azt remélte, hogy a javaslat a kamarai tagsági díjat is eltörli, miután az iparkamara számos kezdeményezést tesz a vállalkozások tehercsökkentésére, például az iparűzési adó csökkentésére. Közölte: bízik abban, hogy ezen kamarai javaslatok közül egyet sem fogad el a kormányzat.


KDNP: az egyszerűsítés a cél


Vejkey Imre (KDNP) azt hangsúlyozta: az ügyintézés egyszerűsítése érdekében a fővárosi és megyei kormányhivatalok javaslatai alapján negyvennél is több törvényt módosít az előterjesztés.

Célként említette, hogy a polgároknak ne kelljen személyesen benyújtani a kérelmüket, amit 449 ügykörben elektronikus űrlapon is megtehetnek.

Hangsúlyozta: egyszerűsítik a gyermekek otthongondozásának ügyintézését, a környezet- és természetvédelem támogatására a telekkönyvbe környezeti teherbejegyzés kerülhet, így a leendő tulajdonos automatikusan tudni fog az esetleges problémákról.

Jelezte: a tömeges adatlekéréseknél az ingyenesen lekérésre jogosultaknak is díjat kell fizetniük annak érdekében, hogy méltányosan ellensúlyozzák az elharapózott, több ezer vagy tízezer oldalnyi igényléseket.


Tartózkodni fog a szavazásnál az MSZP



Kifogásaik miatt tartózkodni fog a törvénymódosítás végszavazásánál az MSZP, közölte vezérszónokuk, Bangóné Borbély Ildikó. Szerinte a "közepes intenzitású salátatörvény" jól példázza az utóbbi évek jogalkotási kapkodását.

Hangsúlyozta: alapvetően támogathatóak a modernizációra és digitalizációra irányuló rendelkezések, ám problémásnak látják, hogy a KSH természetes személyek telefonszámát kérheti be, ennek eredményeként pedig személyes adatokat kezelhet.

Ezt azzal indokolta, hogy a hivatal több, választásokkal kapcsolatos adatgyűjtést is végzett a múltban, némely adatot pedig szerintük a valósnál kedvezőbb színben tüntetett fel.

Vállalhatónak nevezte, hogy az ingatlannyilvántartásba kerüljön a hatóságilag bejegyzett környezeti teher, ám a Mátrai Erőműnél történtek után szerinte elképesztően képmutató az az indoklás, hogy csökkenteni kívánják az állam környezetiteher-felszámolási kötelezettségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!