OGY - Krónika 7. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2019.07.08

Az alapítványi támogatásokról, a szennyvíziszaplerakásról, a családpolitikáról, a klímastratégiáról és az alkotmány módosításáról is szó volt hétfőn az Országgyűlésben, az azonnali kérdések között.



Jobbik az alapítványi támogatásokról


Ander Balázs (Jobbik) arról beszélt, hogy az Állami Számvevőszék ott is tiltott pártfinanszírozást lát ahol nincs, "brutális pénzbírsággal nyomorgatja a Jobbikot", de a kormány nem veszi észre saját szemében a gerendát sem. Felidézte, a Magyar Villamos Művek által a CÖF-nek nyújtott ajándék "félmilliárdos pénzesőt", s kitért a HungaroControl Zrt. 320 milliós csomagjára, amely a Szövetség a Nemzetért Alapítványhoz került. Megjegyezte, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt feljelentést tett, de ennek nem lett eredménye. Azt kérdezte, az Ágh Péter (Fidesz) által vezetett Szövetség az új nemzedékért alapítványnak is jutott-e közpénz?

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy reagált, fogalma sincs, hogy jutott-e nekik pénz, honnan kellene neki ezt tudnia. Azt javasolta a képviselőnek, nézze meg a megfelelő közlönyöket, abból megtalálja, kaptak-e vagy sem. Hozzátette: az össze-vissza vádaskodás mellett a képviselő felszólalásából az kiderült, feljelentést tett, de elutasították. Úgy tűnik, az ön készülékében van a hiba - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes, aki felvetette azt is, ha bármilyen bűncselekményről szerez tudomást, tegyen bátran feljelentést. Ha megalapozott, nyilván lesz következménye.

Ander Balázs úgy reagált, nem a feljelentés tartalmával, hanem a főügyész személyével volt a gond. Az "agymosás" hatékonyabbá tétele érdekében mikor vezetik a Magyar Hírlap és Ripost félórákat? - kérdezte. A kormány nagyon nem szereti, ha az emberek kinyitják a szájukat - jegyezte meg.

Semjén Zsolt viszonválaszában rámutatott: abból is látszik, hogy mennyire beléjük fojtják a szót, hogy ezt-az összevissza beszédet itt is elmondhatta a képviselő. Önök működtetnek pártmédiát, és eközben vádolják médiabefolyással a kormányt - mondta, és példaként az N1 tv-t, az Alfahírt, a Zsúrpubit hozta.

Hozzátette: ha valaki létrehoz egy alapítványt, és az értelmes célokat hirdet, azt a jövőben is támogatni fogják.


MSZP: tesznek-e feljelentést a szennyvíziszap ügyében?


Korózs Lajos (MSZP) azt kifogásolta, hogy 34 ezer tonna szennyvíziszapot hoznak Horvátországból Magyarországra. Azt is közölte, bizonyítható, hogy a Dél-Pest Megyei Víziközmű Zrt. telephelyére beszállított tartályos szennyvíziszapot nem az üzemben dolgozzák fel, hanem a mögöttük lévő patakba engedik. Több település is jelezte a problémát, ám semmi nem történik - mondta. Ha bebizonyosodik, hogy megsértik a törvényeket, tesznek-e feljelentést az ügyben? - kérdezte.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára újabb ellenzéki pánikkeltésnek és csúsztatásnak nevezte az elmondottakat. Kijelentette: nem engedhető meg, hogy bárki Európa szeméttelepeként gondoljon Magyarországra, a hatóságok ezért ellátják a feladatukat, és csak engedélyezett iszap szállítása történhet meg. Közölte továbbá, hogy sem 2017-ben, sem 2018-ban nem volt külföldi eredetű települési szennyvíziszap a Magyarországon ártalmatlanított, lerakott települési szennyvíziszapban.


DK: hogyan próbálnak változtatni a kudarcos családpolitikán?


Gréczy Zsolt (DK) szomorú hírnek nevezte, hogy csökkent a születések, emelkedett viszont a halálozások száma, így nőtt a természetes fogyás 2018. január-áprilishoz képest. Ez azt jelzi, hogy az elmúlt kilenc év családpolitikája kudarcot vallott - jelentette ki. Mit próbálnak tenni azért, hogy ez megváltozzon, és hogy ne külföldön szülessen minden hatodik magyar gyermek? - kérdezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy reagált: amikor Gyurcsány Ferenc elkezdte kormányzását 2004-ben, Magyarország a teljes termékenységi arányszámot nézve a 23. volt az EU-ban, majd utolsó lett. Ezzel szemben 2010 óta 12 helyet javított Magyarország ezen a listán - közölte.


LMP: miért vétózta meg Magyarország a 2050-ig tartó EU-s klímastratégiát?


Keresztes László Lóránt (LMP) sorskérdésnek nevezte a migrációs krízis kezelését, amellyel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a klímaváltozás az egyik fő kiváltó oka a migrációnak. Magyarország azonban megvétózta a 2050-ig tartó uniós klímastratégiát - mondta, majd azt kérdezte, miért döntött így a kormány.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt felelte: a klímaváltozás valóban súlyos probléma, Magyarország azonban mindenben megtett, amit megtehet. Magyarország azon 21 állam közé tartozik a világon, ahol 1990 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék, hogy közben csökkent a szén-dioxid és az üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint az energiafelhasználás is - ismertette.


Párbeszéd: megint Szájer József írja majd az alkotmányt?


Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arról beszélt, hogy nemrégiben a kormány alkotmánymódosítási terveiről jelentek meg hírek. A jelenlegi szerinte egy egypárti alaptörvény, ezért egyrészt arra várt választ, hogy az önkormányzati választáshoz lesz-e köze a módosításnak, másrészt hogy "megint Szájer József" fideszes európai parlamenti képviselő írja-e majd az alkotmányt.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy reagált: az alkotmánymódosításnak semmi köze a főpolgármester-választáshoz. Az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség kell, ezért a legitimitás nem vitatható - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!