OGY - Krónika 7. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2020.02.24

Az inflációról, az önkormányzati forrásokról, Újpest-Rákospalota vasútállomás felújításáról, a kapcsolati erőszakról és a balatoni civilek követeléseiről kérdezték a kormány tagjait a parlamentben az azonnali kérdések órájában hétfőn.



Jobbik: minden várakozást felülmúl az infláció


A "minden várakozást felülmúló" inflációról kérdezte a miniszterelnököt a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki azt hangsúlyozta, hogy az élelmiszerek átlagosan hat, a friss zöldség nyolc, a lakásbérlet tíz és fél százalékkal drágult egy év alatt.

A 2,8 százalékos nyugdíjemelés adott esetben inflációkövetésre sem elég - tette hozzá a politikus.

A kormányfő helyett választ adó Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: míg a korábbi kormányok alatt évi 30 százalékos infláció is előfordult, a mostani drágulás évek óta nem látott adat, de azt olyan hatások fűtötték, amelyekre a kormánynak vagy részleges, vagy semmilyen befolyása nincs.

Az árak megfékezéséből a kormány kiveszi a részét - jelentette ki, arra utalva, hogy a régió többi államában is nőtt a drágulás mértéke.

Viszonválaszában Z. Kárpát Dániel megjegyezte: a térség államaiban magasabb bérekből kell kigazdálkodni az inflációt, amire a tárcavezető azt emelte ki: 2010 óta a minimálbér 119, a garantált bérminimum 135 százalékkal emelkedett.


MSZP: csökkennek-e az önkormányzati források?


Varga László (MSZP) arra várt egyértelmű választ frakciótársával, Szabó Sándorral feltette azonnali kérdésében, hogy a kormányzat tervezi-e 80-100 milliárd forintnyi forrás elvonását az önkormányzatoktól a helyi iparűzési adó csökkentésével.

Válaszában Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kormányzat célja, hogy a gazdaság növekedéséből és a versenyképesség javulásából minden település profitáljon, ugyanakkor a központi adók utóbbi években végrehajtott csökkentése után már csak a helyi adók felülvizsgálata maradt mint lehetőség.

Hozzátette: a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatát a kormányzat vizsgálja, egyeztetéseket folytat arról, "jelenleg aggodalomra semmi ok".

Viszonválaszában Szabó Sándor arról beszélt: a kormányzat az elmúlt években több forrást vont el az önkormányzatoktól, mint amennyi feladatot átvállalt, míg Varga Mihály azt emelte ki, hogy a cél a gazdaság hosszú távú növekedése, az, hogy minél több munkahely legyen, minél többen dolgozzanak.


DK: mikor újítják fel az Újpest-Rákospalota vasútállomást?


Az Újpest-Rákospalota vasútállomás felújításáról érdeklődött Varju László (DK), arra várva az innovációs és technológiai miniszter válaszát, mikor kezdődnek és meddig tartanak a munkálatok a forgalmas csomópontban.

Schanda Tamás, a tárca parlamenti államtitkára azzal kezdte válaszát: 2010 előtt tönkretették a vasutat, hiszen vonalakat zárt be, elmulasztották a felújításokat, ezzel szemben azóta 1300 milliárd forintot fordítottak az ágazat fejlesztésére és további 1800 milliárdot terveznek e célra költeni.

Jelezte: tavaly elkezdődtek Újpest-Rákospalotán a munkálatok, amelyeket ütemezetten végeznek.

Viszonválaszában a képviselő a megvalósítandó beruházásokat sorolta, míg az államtitkár azt jelezte: a 2018-ban indított felújítási programban szerepel ez a megálló.



LMP: mit tesznek a családon belüli erőszak ellen?


A családon belüli erőszak megfékezésére tett kormányzati lépésekről kérdezte az igazságügyi minisztert Hohn Krisztina (LMP), aki annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a szakemberek szoros együttműködésével azon kell dolgozni, utólag minél kevesebb fájdalmat szenvedjenek el az áldozatok, és csökkentsék a látenciát.

Válaszában Völner Pál, a tárca parlamenti államtitkára jelezte: megalakult a családjogi szakértői munkacsoport, amely meghatározta témáit, a kapcsolati erőszak látenciájának csökkentése kapcsán pedig azt hangsúlyozta, hogy minden egyes napvilágra kerülő eset csökkenti az áldozatok félelmét.

A kérdező képviselő viszonválaszában fontosnak nevezte azt is, hogy ne az áldozatokat hibáztassák a történtekért, az államtitkár pedig az ilyen ügyek minél gyorsabb és hatékonyabb kezelésének fontosságát hangsúlyozta.


Párbeszéd: teljesíti-e a kormány balatoni civilek követeléseit?


Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arról beszélt, hogy az elmúlt években Fideszhez közeli vállalkozások Balaton-part menti luxusberuházásai irtják a tó környezetét.

A civilek követelése egyebek mellett több szabadstrand, a nádirtás leállítása, fakivágási stop, valamint az, hogy Vonyarcvashegynél ne létesüljön ipari kikötő. Elősegíti-e a kormány mindezt? - kérdezte.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy reagált: a területrendezésnek a közjót kell szolgálnia, az erről szóló törvény pedig teljesíti ezt az elvárást.

A balatoni övezet kiemelt jelentőségét tartalmazza a jogszabály, amely fenntartja a parti közcélú területhasználat megőrzését - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!