OGY - Krónika 7. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2020.11.16

Az alapvető élelmiszerek áfájáról, az alapjövedelemről és a járvány elleni védekezésről is szó volt az Országgyűlés hétfői ülésén.



LMP: az alapvető élelmiszerek vagy a pálinka fontosabb?


Csárdi Antal (LMP) azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy szerinte az embereknek alapvető élelmiszerek kellenek vagy pálinka.

Felvetette azt is, hogy megfelel-e a társadalmi igazságosság elvének és az emberek szükségletének, hogy az alapvető élelmiszerek túlnyomó többségének 27 százalék az áfája, az éttermi szolgáltatásoké viszont 5 százalék.

Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette: a pálinka is a 27 százalékos áfakategóriába tartozik, bár szerinte alapvető élelmiszernek minősül.

Emlékeztetett: a kormány 27-ről 5 százalékra csökkentette az élősertés, a baromfihús, a tojás, a hal és a tej áfáját, és lehetne több termékét is, de ennek összefüggésben kell állnia az ország gazdasági teljesítményével.

Megjegyezte: ha azt akarják, hogy a jövedelmeken alacsony adó legyen, a fogyasztásnak magasabbnak kell lennie, olyan nincs, hogy az áfa és a jövedelemadó is alacsony.

Úgy vélte, az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentésében nem az étteremben étkezés luxusát kell látni, hanem onnan kell megközelíteni, hogy ezzel munkahelyeket akarnak megmenteni.

Csárdi Antal azt mondta: ötletszerűen, lobbiérdekektől vezérelve csökkentik az élelmiszerfajták áfáját.

A kormányfő közölte: most olyan adórendszer van, amely egyértelműen azt támogatja, hogy az emberek dolgozhassanak és a vállalkozók munkát adhassanak az embereknek, és ez a jó irány.


Párbeszéd: be kell vezetni az alapjövedelmet


Tordai Bence (Párbeszéd) kiemelte: a magyaroknak jövedelembiztonságot kell teremteni, ezért be kell vezetni az alapjövedelmet.

Kifejtette: a kormány járvány- és válságkezelése gyenge, kapkodó és kaotikus, de voltak felelős lépései is. Ezeket azonban mind az ellenzék javasolta, így például a tömegrendezvények felfüggesztését, az ingyenes internetet, az egészségügyi béremelést vagy az antigén gyorstesztek bevetését - sorolta.

Azt kérik, az alapjövedelemre vonatkozó javaslatukat is fogadja meg a kormány, mert a családok már felélték a tartalékaikat, és egyre többeknek okoz gondot a megélhetés - mondta.

Orbán Viktor közölte: az alapjövedelem arról szól, hogy vannak, akik dolgoznak, tőlük vegyük el a pénzt és adják oda azoknak, akik nem dolgoznak és nem is akarnak. "Hát én ilyet nem fogok támogatni" - jelentette ki.

Tordai Bence továbbra is azt kérte, hogy fontolják meg az alapjövedelem bevezetését ebben a súlyos társadalmi és gazdasági válságban, és azt mondta, átnyújtja a programot a kormányfőnek.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyar társadalom- és gazdaságfilozófia azon alapul, hogy megpróbálnak mindenkinek munkát adni, még a legnehezebb helyzetben lévőknek is, nemcsak azért, hogy jövedelmük legyen, hanem azért, hogy a közösség teljes jogú tagjának érezhessék magát.

Úgy látja, az alapjövedelem a segélyalapú társadalom beköszöntését hozná el, ez korábban már tönkretette Magyarországot, és ma azért teljesít jobban sok európai országnál Magyarország, mert itt nem segélyalapú, hanem munkaalapú gazdaság van.


Fidesz: a baloldal gáncsolja a védekezést


Selmeczi Gabriella (Fidesz) arról beszélt, hogy a járvány egész Európában erősödik, a nehéz időkben mindenki összefog, de a magyar baloldal ott gáncsolja a védekezést, ahol tudja. Külföldön rágalomhadjáratot folytat, politikai akciókat tervel ki és hazugságokat terjesztve pánikot próbál kelteni - sorolta.

Úgy vélte, ilyen Korózs Lajos is, akik kamuvideót készített és "kamu statisztikával" állt elő, de az esetnek nincs következménye, nem mondott le a népjóléti bizottság vezetéséről.

Rétvári Bence államtitkár szerint a baloldalon mindenki "benne van ebben a történetben". Az egész baloldal magatartása álhírek generálására épül, és a mai napig mentegetik a vállalhatatlan videót - közölte.

Selmeczi Gabriella szerint az ellenzéknek az lényeg, hogy akadályozza a kormány munkáját.

Rétvári Bence közölte: nem volt bocsánatkérés, felelősségre vonás a baloldalon, és a médiában nem korrigálták az álhíreket. A baloldalt semmi nem érdekli a védekezésben, csak a hatalom megszerzésének a lehetősége - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!