OGY - Krónika 7. rész (azonnali kérdések: koronavírus)

Belföld, 2020.04.06

A képviselők a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek és jövedelmek megőrzésével összefüggésben tettek fel további azonnali kérdéseket hétfőn az Országgyűlésben.



Párbeszéd: a munkahelyek megőrzésére kellene koncentrálni Burány Sándor (Párbeszéd) elhibázottnak ítélte a kormányfő által hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akciótervet, nem vitatva annak jó szándékát. Szerinte sokkal fontosabb lenne a meglévő munkahelyeket megőrizni, mint újakat létrehozni valamikor a jövőben. Ezért a többi között azt javasolta, hogy az állam vállalja át a bajba került dolgozók fizetésének legalább a 80 százalékát, a munkanélküli ellátást növelje 100 ezer forintra és kilenc hónapig biztosítsa, a jövedelmüket elvesztőknek pedig nyújtson válságkezelő alapjövedelmet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában rámutatott: a bejelentett intézkedések részben ebbe az irányba mutatnak, a kormány azonban nem ért egyet mindennel a képviselő által mondottak közül. Azt szeretnék, hogy mindenkinek legyen munkája, de munkáért szeretnének bért fizetni - hangsúlyozta, bírálva az alapjövedelem ötletét. Hozzátette: egyes szektorok teljesen leálltak, ezért ott el fognak bocsátani embereket, a cél azonban az, hogy az érintettek ne kényszerüljenek a három hónapig tartó munkanélküli ellátásnál hosszabb idejű segítségre. Megjegyezte: ha szükséges, további döntéseket is hoznak a jövőben.



Fidesz: hogyan védik meg a határmenti munkahelyeket?

Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) arra várt választ, mit tesz a kormány a határmenti munkahelyek megvédése érdekében?

Sorolta a járványhelyzetben szükséges feladatokat, a többi közt azt, hogy a határ mentén élők és külföldön dolgozók átjuthassanak a határon. Melyek az ezt lehetővé tevő határszakaszok és hol kell még javítani a működést? - kérdezte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: személyforgalomban magyarországi céllal csak magyar állampolgárok léphetnek az országba, de meg kell oldani, hogy akinek a határ mentén van földbirtoka vagy állása, az e célból átkelhessen.

Horvátország esetében mind a hét határátkelő nyitva áll erre, Szlovákia felé pedig tíz, legutóbb a balassagyarmatit és a somoskőújfaluit sikerült megnyitni - sorolta.

Románia irányába a huszonegyből kilenc átkelőn lehet átjutni, köztük újabban a vállajin, a létavértesin és a méhkerékin. Szerbia szigorú döntéseket hozott, így ott egyelőre nincs lehetőség a kishatárforgalomra, míg Szlovéniával a bajánsenyeivel és a kétvölgyivel együtt már öt határon léphetnek át az érintettek.

Hangsúlyozta: újabb átkelők megnyitásáról tárgyalnak a teherforgalom számára és a tranzitforgalom is mindaddig fennmarad, amíg a fogadó országok valóban fogadják polgáraikat.

Jobbik: mindenki kapja meg az eddigi jövedelme 80 százalékát

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arra kérte a kormányt, hogy biztosítsa mindenki számára az eddigi jövedelme legalább 80 százalékát. Szerinte csak ez lehet a megoldás.

Kijelentette, nem feltétel nélküli alapjövedelmet szeretne, hanem egy hat hónapos időtartamra szavatolják, hogy mindenki megkapja a kért összeget, így ne a szociális szektor ellátottjainak sorát gyarapítsák.

Gulyás Gergely azt felelte: az az elképzelés, ami a képviselőben a kormányzásról él "és a mi kormányzati gyakorlatunk" nagyban eltér egymástól.

Rámutatott: a kormány részletekbe menően döntött, amit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden ismertetni fog. A döntések komoly segítséget jelentenek, ugyanakkor nem vezetnek azonnali államcsődhöz - zárta szavait. Hozzátette: a monetáris tanács is döntéseket hoz kedden.



KDNP: milyen tapasztalatokat mutat a digitális oktatás?

Móring József Attila (KDNP) arra kérdezett rá, mik az első három hét tapasztalata a tantermen kívüli digitális tanrendről?

Mint arra rámutatott, elhúzódó járvány várható, amelynek során érdek, hogy ne vesszenek el hónapok az iskolaévből. Óriási szerep hárult az iskolaigazgatókra, a pedagógusokra és a szülőkre is.

Biztosítani kellett a gyermekek felügyeletét is, és azt, hogy a gyermekek elérjék a tananyagot.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára közölte: a tananyagokat közzé tevő portálokon jelentősen nőtt a látogatók száma.

Az elmúlt években csaknem háromszázezer laptop, PC, táblagép vagy okostelefon került ki a diákokhoz, míg 46 ezer laptop a tanárokhoz. A gyermekes háztartások körében jelentősen nőtt 2010 óta az internetelérés, elérve az uniós átlagot, vagyis jelentősen javultak a körülmények.


Független: milyen segítséget nyújt a kormány az önkormányzatoknak?


Bana Tibor független képviselő azt kérdezte, milyen segítséget nyújt a kormány a vészhelyzetben az önkormányzatoknak. Kiemelte: már több ízben is arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy ne hagyják magukra a településeket, nyújtsanak nekik segítséget, mert sokszor erőn felül teljesítenek.

A kormány bejelentései szavai szerint egyáltalán nem ebbe az irányba mutatnak, amire egyik példaként hozta a gépjárműadó önkormányzatoktól való elvonását.

Pogácsás Tibor, a belügyi tárca államtitkára úgy reagált: az önkormányzatok felé az az elsődleges kérés az, hogy a 65 év felettieknél az alapvető élelmiszerek beszerzésénél nyújtsanak segítséget, illetve adott esetben a gyermekek felügyeletét biztosítsák. Az ehhez szükséges források rendelkezésre állnak, és mivel az igénybe vétel jóval kisebb, mint egyébként, a költségek is alacsonyabbak, ezek a források pedig felhasználhatók egyéb feladatokra. A védekezési feladatok meg kell, hogy egyezzenek az operatív törzs által kijelöltekkel - mutatott rá, hozzátéve: a vészhelyzetben a kormány számít az emberek és az önkormányzatok együttműködésére egyaránt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!