OGY - Krónika 7. rész (azonnali kérdések, napirend után)

Belföld, 2021.09.27

A közmédiáról, a Gyurcsány-filmről, a nemzeti konzultációról, a panelfelújításokól és a főpolgármester nyelvismeretéről tudakozódtak képviselők hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések órájában, majd napirend utáni felszólalásokkal fejeződött be az ülésnap.



Párbeszéd: hogyan tájékoztat a közmédia?


A közmédia tájékoztatási gyakorlatáról tudakozódott Mellár Tamás (Párbeszéd), azt kifogásolva: félmilliónál többen vettek részt az ellenzéki előválasztáson, de az MTVA felületein erről nem számolnak be.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti álamtitkára szerint elég sok hírt lehetett olvasni az előválasztásról, "a legtöbb médium erről tudósított", de a kormányoldal - szemben a baloldallal - nem tartja feladatának, hogy megpróbáljon nyomást gyakorolni médiumokra.

Viszonválaszában a képviselő a kormány egyetemes tájékoztatási felelősségéről beszélt, az államtitkár viszont a 2010 előtti médiaszabályozásra utalt, mondván, akkor pártok delegálhattak tagokat a közmédia ellenőrző testületeibe.


Fidesz: miért nem akarják vetíteni a fővárosi mozikban a Gyurcsány-filmet?


Halász János (Fidesz) arról kérdezte az emberi erőforrások miniszterét, vajon miért nem akarják vetíteni a fővárosi tulajdonú mozik "a rendszerváltoztatást követő időszak legszörnyűbb éveit" bemutató Gyurcsány-filmet.

Cenzúrát említett, mondván, a Budapest Film hat mozijából csak egyben vetítik majd a művet, azt sem főidőben, majd felvetette, hogy Gyurcsány Ferenc meg nem történté próbálja tenni a "kormányprogrammá emelt hazugságokat", amiket a teljes bukás követett.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában kijelentette, "a liberálisok legnagyobb ellenfele a valóság", ami most szembejött a filmmel, amelynek elkészültét végig kísérték a baloldali fenyegetések, hiszen a teljes mértékben gátlástalanok készülnek vissza a hatalomba.


KDNP: hogyan értékeli a kormány a nemzeti konzultációt?


Móring József Attila (KDNP) a nemzeti konzultációról kérdezett. Felidézte: a kormány fontosnak tartja az egyeztetést az emberekkel, ezért rendszeresen - immáron 11. alkalommal - rendezett nemzeti konzultációt, amelyekre rendszeresen milliós számban érkeztek válaszok.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel a módszerrel nem csak a választásokon kapnak az embereknek beleszólást a kormányzásba. Erre óriási nagy szükség van - jegyezte meg.


Jobbik: miét nem segítik a panelben élőket?



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a kormányzati bérlakás-programot hiányolva arra hívta fel a figyelmet, hogy a csok-ot jellemzően nem a legnehezebb helyzetűek tudják igénybe venni. Azt kérdezte, tervezik-e megnyitni a lakosságnak az uniós panellakás-felújítási pénzeket?

Varga Mihály pénzügyminiszter válaszában azt hangsúlyozta: mindenkinek próbál a kormány támogatást adni, különösen a fiatal házasoknak, akár panelben laknak, akár nem. Megemlítette, hogy 2001-ben, az első Orbán-kormány idején indult Magyarországon panelprogram.

A csok nagy előnye, hogy mindenki hozzáfér - hangsúlyozta, megjegyezve, a programban az erőforrásokat úgy adják, hogy az "összeköttetésben van demográfiai kérdésekkel". Megemlítette: augusztus végéig 192 ezer család 610 milliárd forintnyi csok-kérelmét fogadták be.


Fidesz: jogszerűen oktatott-e Karácsony Gergely a Corvinuson?


Dunai Mónika (Fidesz) a főpolgármester nyelvvizsgájáról és doktori fokozatáról érdeklődött, felvetve: jogszerűen oktatott-e a Corvinuson Karácsony Gergely? Megemlítette: Karácsony Gergely jogosulatlanul csaknem 25 millió forintot tett zsebre.

Bodó Sándor, a szaktárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: a jelenlegi főpolgármester nem oktathatott volna, csak azért lehetett ott tanár, mert kivételeztek vele, ez pedig nagyon komoly etikai kérdés is egy pedagógus, egy oktató esetében, hiszen "ő lenne a fáklya" diákjai számára.

A kérdező szerint Karácsony Gergely a jó baloldali kapcsolatai miatt oktathatott az egyetemen, hiszen "egy kivételezett szocialista pártelit tagja", míg az államtitkár hangsúlyozta, ilyennek többet nem szabad megtörténnie Magyarországon.



Napirend után



Bencsik János (független) képviselő arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök előző héten "jó nagy osztogatást" ígért gigahitelből. Kimaradnak az "osztogatásból" azonban az egyetemisták, senki nem gondol arra, hogy mi lesz például a diákhitelükkel - hívta fel a figyelmet.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a lakhatási problémák megoldását, a lakások korszerűsítését sürgette. Mint mondta, a kormány 2011-ben felfüggesztette az utolsó panelprogramot, miközben Budapesten a lakások 29 százaléka panellakás, az egykori nehézipari központokban pedig akár 40 százalék is lehet ez az arány. Meglátása szerint panelprogramokkal, az üresen álló lakások felújításával és bérlakásprogrammal meg lehetne szűntetni a jelenlegi "lakhatási káoszt".

Bősz Anett (DK) az 1971-ben elbontott érdi Szapáry-kastély rekonstruálását és a hozzá tartozó pincerendszer felújítását szorgalmazta a meghosszabbított Nemzeti Kastély- és Várprogramban.

Hajdu László (DK) a panellakások felújításának fontosságáról beszélt.

Steinmetz Ádám (Jobbik) arra kérte a kormányt, hogy karolja fel a Balatonfenyves határában lévő, kihasználatlan termálkút ügyét.


Az elnöklő Latorcai János az ülést bezárta, az Országgyűlés kedden folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!