OGY - Krónika 7. rész (bányászat, gazdaság)

Belföld, 2022.11.10

Lezárta az egyes bányászati és gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat vitáját az Országgyűlés csütörtökön.



A Jobbik a javaslat átgondolását és területenkénti benyújtását javasolja



Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka kifogásolta, hogy a javaslat három különböző, kicsit vagy kicsit sem összefüggő területet próbál szabályozni, és jelezte, ha a kormány célja az lett volna, az ellenzékiek támogassák a javaslatot, a három rész külön-külön került volna a Ház elé.

Az ellenzéki politikus üdvözölte, hogy "végre megmozdult valami a geotermikus energia terén". Ugyanakkor nehezményezte, hogy csak most, a válság idején, kapkodva lép a kormány.

Kritizálta, hogy a bányafelügyelet hatáskörébe kerül a geotermikus energia, és ezt azzal indokolja a kormány, hogy az egyfajta szabályozás jogalkalmazói szempontból könnyebb. Z. Kárpát Dániel vitatta ezt, hiányolva a szükséges kontrollmechanizmusokat, amelyek akár környezetvédelmi, akár rekultivációs kérdésekben biztosítékokat adnak, hogy az öröklött természeti kincsek sértetlenül megmaradnak.

A javaslat dohánytermékekre vonatkozó részének célja Z. Kárpát Dániel szerint nem az egészségvédelem, hanem "útcsinálás" üzleti érdekeltségnek, hogy a nemzeti dohányboltok bővíthessék portfóliójukat. A javaslat lényegében betereli a dohányboltokba a hevítéses termékeket, a kormány pedig megpróbálja kannibalizálni a piacot. A kormány rájött ugyanis, hogy a hevítéses termékekből nem lehet jövedéki adóbevételt realizálni.

Z. Kárpát Dániel a javaslat átgondolását és a három terület külön szabályozását javasolta, mert jelenlegi formájában a Jobbik nem tudja azt támogatni.


Párbeszéd: "hályogkovács" módon állnak a geotermikus energiához


Tordai Bence (Párbeszéd) szerint amilyen indokolatlan és előkészítetlen volt a szélenergia tiltása vagy a napelemek adóztatása, ugyanolyan "hályogkovács módjára" áll most a kormány a geotermikus energia hasznosításához.

Azt mondta: az előterjesztés szerinte ahhoz igazodik, amit Orbán Viktor miniszterelnök a nyolcvanas években az iskolában tanult. Úgy fogalmazott: ha valaki meg meri mondani a miniszterelnöknek, hogy vannak már új technológiák - például hőszivattyúk -, az szóljon neki.

Szorgalmazta a hőforrások fűtési célú használatát. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a jelentős energetikai kitettséget csökkentő geotermikusenergia-kapacitás kihasználásánál a környezeti szempontokra is figyelni kellene lenni, például elő kellene írni a hővizek visszasajtolását.

A környezetvédelmi törvényről szólva azt mondta: hasonló technológiák esetén mindig a kevésbé környezetkárosítókat kell választani.

Az előterjesztőtől azt is kérte, hogy tartsa be az alapvető jogalkotási szabályokat. Bírálta az javaslat "saláta" jellegét.


Mi Hazánk: a javaslat vitára alkalmatlan


Toroczkai László (Mi Hazánk) vitára alkalmatlannak tartotta a javaslatot, amelyben szerinte teljesen értelmetlenül kapcsolták össze a nem dohányzók védelmét a bányászati törvény módosításával.

A geotermikus energia hasznosítására vonatkozó szabályozásról azt mondta: az elmúlt tizenkét évben már foglalkozni kellett volna ezen adottságok hasznosításával. Szerinte azonban e téren most sincs koncepció.

Azt mondta: fontos, hogy az energiafüggetlenséget legyen mire alapozni. Örömét fejezte ki, hogy Palkovics László energetikáért is felelős miniszter nemrég Brüsszelben azt mondta: az ország 2050-re harmadára csökkentené a földgáz-felhasználást.

Hiányolta a javaslatból a kitermelt termálvíz visszasajtolásának teljes szigorát, az előterjesztés ugyanis azt csak feltételesen írja elő. A hővíz azonban a felszíni vizekbe kerülve hőtermelést és károkat okozhat.

A politikus kezdeményezéseket vár a kormányzattól, amelyek egész települések energiaellátását segítik - mondta. Ilyet jelenleg csak az önkormányzatok mutatnak fel.


TIM: a kormány mindent megtesz az importfüggőség csökkentéséért


Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára az elhangzottakra úgy reagált: az energiaszuverenitás kérdése nemzetbiztonsági és nemzetstratégiai kérdéskör. Ezért a kormány mindent megtesz az energiabiztonság megerősítéséért, az importfüggőség csökkentéséért. A geotermikus energia fokozottabb alkalmazása pedig erősítheti az ország önellátását.

Szerinte Magyarország ebben már most az élvonalban van az unióban, a negyedik legnagyobb felhasználó. Az elmúlt években megduplázódott a geotermikus energia használata, a kormány pedig számos projektet támogat. A javaslat ezek megvalósítását gyorsíthatja - ismertette.

Mint mondta, a visszasajtolás kérdésében előremutató változást tartalmaz az előterjesztés, a cél pedig valóban a visszasajtolás előírása lesz.

A dohánytermékekkel kapcsolatos módosítást az Európai Bizottság jóváhagyta - közölte -, vagyis a bizottság egyetért a kiskorúak megvédését és a függőség csökkentését célzó változtatással.


Az ülésen elnöklő Lezsák Sándor (Fidesz) a vitát lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!