OGY - Krónika 7. rész (bizottsági jelentések vitái)

Belföld, 2018.12.11

Az államháztartási törvény, három agrár tárgyú javaslat, majd a kiemelt beruházások gyorsítását célzó előterjesztés bizottsági jelentéseit és összegző módosító indítványát is megvitatta kedden az Országgyűlés.



Államháztartási törvény módosítása


Az államháztartási törvény módosításának bizottsági jelentéseiről és összegző módosító indítványáról szóló vita során Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára azt emelte ki: a javaslat célja a szabályok egyszerűsítése, ez pedig a bürokráciacsökkentés irányába hat.

Megjegyezte: az abban szereplő indítványok többsége mind kormányzati, mint ellenzéki oldalon támogatást kapott, vitát az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény módosítása váltott ki, amely a profi sportolók adóplafonját emelné meg.



Agrárszabályozási törvénycsomag


Az egyes agrárszabályozási tárgyú törvények módosításáról szóló vitában Fazekas Sándor (Fidesz), a törvényalkotási bizottság felszólalója elsődleges célként a szaktárca feladatainak módosítását jelölte meg, okként a szakmai tapasztalatokat és az időközben történt jogszabály-módosításokat említve.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára azt jelezte: kevés módosító indítvány érkezett a javaslathoz, azok jelentős hányada is csak szövegszerű pontosítás volt. A tartalmi módosításokat a kormány támogatja, mert szándékaival egybeesnek, hiszen a szakigazgatás korszerűsítését és a versenyképesség erősítését szolgálják.


Földforgalmi törvénycsomag


Az egyes törvényeknek a mező- és erdőgazdasági földek forgalmával összefüggő módosításáról javaslat vitájában a törvényalkotási bizottság álláspontját bemutató Fazekas Sándor (Fidesz) azt emelte ki: az uniós csatlakozáskor életbe lépett tízéves földforgalmi moratórium lejárta után indokolt úgy módosítani a szabályozást, hogy védjük a magyar földet.

Célként említette az agrárkamara és így a helyben lakó gazdák szerepének erősítését a földforgalom ellenőrzésében, ezzel is segítve a termőföld magyar kézen tartását, a visszaélések, zsebszerződések megakadályozását.

A kisebbségi véleményről beszámoló Varga László (MSZP) szerint az indítvány "egyfajta új feudalizmust épít", de azt is kifogásolta az ellenzéki politikus, hogy forgalmi értékbecslés helyett csak a termőképesség volna az ár alapja, amivel elértéktelenítenének bizonyos területeket.

Farkas Sándor, a szaktárca parlamenti államtitkára a javaslatok kedvező hatására azok támogatására kérte a képviselőket, míg Győrffy Balázs (Fidesz) előterjesztőként azt hangsúlyozta: az számos egyértelműsítést és logikus egyszerűsítést, valamint - például az adásvétel esetében - új garanciális elemeket tartalmaz.



Az agrárgazdaság versenyképessége



Az egyes törvényeknek az agrárgazdaság versenyképességével összefüggő módosításáról Fazekas Sándor (Fidesz) a törvényalkotási bizottság képviseletében közölte, az előterjesztés célja, hogy az érintett öt törvény életbe lépése óta eltelt idő tapasztalatai alapján finomítsák az eljárásrendeket.

Varga László (MSZP) a bizottság kisebbségi véleményét ismertetve azt mondta, alaptörvény-ellenes rendelkezéseket tartalmaz a javaslat.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára arra a bizottsági módosító indítványra hívta fel a figyelmet, hogy a kizárólag vadászíjjal, ragadozó madárral vagy magyar agárral vadászók felmentést kapnak a lőgyakorlat alól. Helyes iránynak minősítette az agrárkamarai választásokkal kapcsolatos félreértelmezéseket módosító rendelkezést.

Az egyik előterjesztő, Győrffy Balázs (Fidesz) közölte: a vadkár felmérésekor akkor is ki kell értesíteni a vadászatra jogosultat a szemléről, ha azt a közjegyző kezdeményezi. Az agrárkamarai választásokkal kapcsolatos módosításra azért volt szükség, mert az nem volt jogalkotói cél, hogy ötvenezer embert egy napon, egy adott időpontban összeültessen - magyarázta.



Kiemelt beruházások gyorsítása


A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvénymódosításról Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára közölte, céljuk ezen beruházások esetén az építésügyi kérelmek minél előbbi benyújtásának elősegítése.

Ismertetése szerint a változtatás lehetőséget ad arra, hogy a végleges telekalakítási engedéllyel rendelkező, de az ingatlan-nyilvántartásban e minőségében még át nem vezetett telekre is kiadható legyen az építési engedély. A bejegyzésnek legkésőbb a használatbavételi engedély kiadásáig meg kell történnie.

Az előterjesztő Kósa Lajos (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, a törvényjavaslat lehetővé teszi azt, hogy a különböző hatósági eljárások párhuzamosan folyjanak egymás mellett, amivel időt lehet nyerni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!