OGY - Krónika 7. rész (bizottsági jelentések vitái)

Belföld, 2022.12.06

Bizottsági jelentések vitájával folyatta munkáját az Országgyűlés kedden. Ennek során szó volt az egyes törvények közadatokkal összefüggő módosításáról, az egyházakat érintő törvény, valamint a gazdasági tárgyú törvények módosításáról is.



Egyes törvények közadatokkal összefüggő módosítása


Fazekas Sándor (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója közölte: a javaslat a közszféra által kezelt adatvagyon másodlagos hasznosítására ösztönzi az uniós tagállamokat, lehetővé téve a hozzáférést ezen adatokhoz.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta: a közadatoknak piaci értéke van, ha ezek hozzáférhetőek, feldolgozhatók, az által új termékek hozhatók létre. Ennek gazdaságélénkítő lehetősége van. A módosítás alapja az uniós irányelv, amely ingyenessé teszi a hozzáférést bizonyos nagyobb adatokhoz. Ide tartoznak a jövőben a vízügyi, energiaipari, közlekedési vagy a postai ágazatban működő vállalatok adatai is.



Egyházi törvények módosítása


Héjj Dávid (Fidesz), törvényalkotási bizottság előadója közölte: a javaslat célja, hogy biztosítsa a hitéleti célra épített épületek ingyenes tulajdonba adását az egyházaknak, ha annak az állam vagy egy önkormányzat a tulajdonosa. A változtatás azt is biztosítja, hogy a történelmi emlékhelyek nemzeti tulajdonban maradjanak.

Szólt arról a módosításról is, amely a budapesti, Pollack Mihály téri mélygarázst a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek adja.

Keresztes László Lóránt (LMP) elmondta, hogy pártja támogatja az előterjesztést. Ugyanakkor felvetette, hogy számos egyházi ingatlan szorul még felújításra, amelyhez együttműködést kért a kormánytól.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára azt felelte: az elmúlt tíz évben több mint 3500 templom újult meg szerte a Kárpát-medencében, valamint más egyházi intézmények is, azonban nem lehet minden felújítást egyszerre elvégezni.



Gazdasági és vagyongazdálkodási törvények módosítása



Fazekas Sándor (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója támogatást kért a tizennégy törvényen változtató előterjesztéshez, ami érinti a többi között a postai szolgálatásokat, a vagyongazdálkodást de lakhatási kérdéseket is.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy a bérlakásállományt kellene "felturbózni". Kifogásolta, hogy a kormányzat kizárólag szociális kérdésként tekint a bérlakásokra.

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint a javaslat számos eleme szól a közvagyon feléléséről, így nem tudják támogatni. A posták ügyéről közölte: 5400 embert érintett Baranyában a postabezárás, Pécsen pedig további mintegy tízezret, hiszen egy egész városrész marad posta nélkül.

Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár a vitára úgy felelt: Közép-Európában az otthonteremtés alapvetően a tulajdonhoz igazodok, az emberek túlnyomó többségének ez ad biztonságot. Ezért a kormány itt segíti az otthonteremtési lehetőséget, a bérlakásokat átmeneti lehetőségnek tartja, a szociális bérlakások létrehozása pedig elsősorban önkormányzati érdekkörbe tartozik - mondta.

Közölte azt is, hogy jelenleg 2600 posta üzemel az országban, holott az uniós irányelv az országméret alapján legfeljebb ezerötszázat tart indokoltnak, így támogatás is csak ennyire adható. A hosszú ideje halogatott korszerűsítés elindítására a rezsiigény szorította rá a kormányt - közölte.



A pénzügyi szektort érintő törvények módosítása



Fazekas Sándor (Fidesz), a törvényalkotási bizottság fideszes előadója közölte, a törvényjavaslat a pénzügyi közvetítőrendszer megbízható működését hivatott biztosítani, a piaci folyamatokban és körülményekben végbemenő folyamatos változásokhoz, a technikai fejlődés által támasztott követelményekhez igazodva. Közölte, a pénzügyi szektorban a digitalizáció jelenti a legnagyobb előrelépési lehetőséget a jövőben.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt firtatta, miért nem korrigálják az inflációval az ATM-ből történő ingyenes készpénzfelvétel 150 ezer forintos limitjét. Szóvá tette, hogy Magyarországon kiugróan magasak a bankszámlához kapcsolódó költségek, azt javasolta, hogy átlagfizetésig legyenek ingyenesek a bankszámlával kapcsolatos alapműveletek.

Nacsa Lőrinc (KDNP) egyetértett azzal, hogy az az egészséges, ha a bankok harcolnak az ügyfelekért.

Közölte, a következő években van még tennivalójuk a "fintech" világ (financial technology, azaz pénzügyi technológia) szabályozása területén.

Sebők Éva (Momentum) arról beszélt, hogy olyan időszak van, amikor tömegével szűnnek meg a bankfiókok és az ATM-ek az országban, sok településen eltűnik a készpénzhez jutás lehetősége.

Az elnöklő Oláh Lajos a vitát lezárta.

Fónagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkára "erősen szakmainak" nevezte a törvénymódosítást.

Kitért arra, hogy pénzforgalmi törvény módosításával havonta kétszer lehetővé válik az úgynevezett cashback szolgáltatás, a negyvenezer forintot meg nem haladó készpénzfelvételig a pénzforgalmi szolgáltató nem számíthat fel díjat. Kifejtette: a bankkártyás fizetésnél a kereskedő az áru ellenértékénél magasabb összeget zárol a vevő számláján, és a különböztet készpénzben adja vissza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!