OGY - Krónika 7. rész (börtönzsúfoltság, napirend után)

Belföld, 2020.02.20

Az Országgyűlés csütörtökön lezárta a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetéséről szóló törvényjavaslat általános vitáját, majd a képviselők áttértek a napirend utáni felszólalásokra.



Fidesz: a társadalmi probléma szabályozásra vár


Bajkai István (Fidesz) közölte: értetlenül áll azon ellenzéki felvetés előtt, hogy egy szabályozandó társadalmi kérdésben korlátozni akarják a parlament ezen hatáskörét.

Azt a kérdést is feltette: az ügyfélszerzés meg nem engedett módjai jogellenesek, alapvetően az ügyfélnek kell megkeresni az ügyvédet és nem fordítva.


Jobbik: az előterjesztés alkotmányellenes


Varga-Damm Andrea (Jobbik) szintén arra emlékeztetett, hogy a kormány által a "Soros-hálózatba" sorolt Helsinki Bizottság figyelmeztette több évvel ezelőtt a kormányzatot arra, hogy a börtönviszonyok miatti kártérítések jelentősen terhelhetik a költségvetést a jövőben.

Az előterjesztésről leszögezte: azt nem fogják tudni végrehajtani annak alkotmányellenessége miatt.


Az ülésen elnöklő Jakab István a vitát lezárta, Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára pedig megköszönte a részvételt.


Napirend után


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) demográfiai kérdésekről szólt. Szerinte a kormányzati intézkedések csak a felsőközéposztálynak vagy az a fölött élőknek segítettek. A többi között lakhatási problémákról beszélt.

Frakciótársa, Rig Lajos azt vetette fel, mi a terv a tapolcai kórházzal? Igaz-e, hogy a kórházat más egészségügyi intézményhez hasonlóan privatizálnák, vagy csak krónikus ellátásra állítanák át azt? - kérdezte.

Keresztes László Lóránt (LMP) azt mondta: a vízkincs védelme ma Magyarországon nem megoldott, a kormányzat nem tudja biztosítani az ivóvíz biztonságát. Szerinte a teljes ágazat a csőd szélén áll, amelyet a víziközmű szövetség is évről évre elmond.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) az Andrássy-kormányról emlékezett meg, és bírálta a kormányt, amiért nem emlékezett meg ezen kabinetről a százötvenedik évfordulón.

Varga László (MSZP) azt sérelmezte, hogy megint bizonytalan, jövőre mire kapnak az önkormányzatok támogatást. A többi között a színházak vagy az óvodák fenntartásának kérdését sorolta ide, megjegyezte ugyanakkor: a legnagyobb felháborodást a helyi iparűzésiadó-rendszer átalakításának ötlete okozta.


Az ülés levezető elnöke az ülést lezárta és elmondta: a következő ülésnapot február 24-én tartja az Országgyűlés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!